Všechny fotografie: Poskytnuty z osobního archivu Aleny Letochové
O mém bádání po předcích
5. 12. 2023O genealogii a možnosti pátrat po svých předcích jsem se poprvé dozvěděla někdy v roce 2013 z televizního dokumentárního seriálu „Tajemství rodu“. Velmi mě to tenkrát zaujalo a přiznám se, že jsem tak trošku našim známým osobnostem záviděla.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jiří Dostal
5.12.2023 15:16
:-) Skoro dvacet let jsem se staral o živelně množenou tlupu koček, sledoval jejich linie, tělesné stavby, chování, proti tomu je rodinná historie dotažená do poloviny . století z říše pohádek. Mater semper certa est - pater incertus :-)
Naděžda Špásová
5.12.2023 13:40
Tak tohle bych určitě nedala, jste dobrá. Já o naší rodině něco vím a to mi stačí.
Alena Letochová
5.12.2023 13:08
Pane Dušane, já bych bádala v okolí. Všichni sice žili v Roztokách u Prahy, ale dědeček mohl zemřít úplně někde jinde.
Alena Letochová
5.12.2023 12:58
Děkuji za komentáře, těší mě, že se článek alespoň někomu líbí. Ano, máte všichni pravdu, chce to trpělivost, což já nejsem, chtěla bych to všechno hned, ale tak to nefunguje. Jsou to za ty roky hodiny a hodiny poctivě odsezené u počítače. Je to opravdu detektivní práce, ale je to taky nádherný koníček. Zvídavá asi jsem, protože, když už jsem jednou začala, tak mě to žene dál a dál do minulosti. Sama se někdy divím, že jsem se v některých rodových liniích dostala až k úplně prvním matrikám. Všude takové štěstí nemám a také mi chbí sytematičnost, baru to bádání totiž moc zeširoka, prostě bádám po předcích skoro celé naší rodiny.
Dušan Brabec
5.12.2023 12:00
Garuluji, Vaše nabyté zkušenosti bych potřeboval, abych pokračoval v tom, co jsem zatím pracně dal dohromady. Jde o datum úmrtí dědečka mojí zesnulé manželky. Je totiž známo datum uložení do hrobu, ale ne úmrtí - ani na matrice, ani v archivech farnosti obce, kde oba jako věřící katolíci většinu života žili. A protože celý rod úmrtím manželky vymřel, jsem v koncích... Jedná se o Roztoky u Prahy.
Jana Šenbergerová
5.12.2023 09:00
Genealogie má velmi blízko k detektivní práci a zabere spoustu času. Koníček jako stvořený pro trpělivé a zvídavé seniory. A to vy zřejmě jste. Také jsem se pokusila pátrat po předcích, ale ustrnula jsem dřív, než jsem došla k hranici mezi 19. a 20. stoletim. Na hranici s Polskem. Vy jste už teď udělala spoustu práce, ať se vám nadále daří odhalovat, co zavál čas.
Miloslava Richterová
5.12.2023 08:32
Milá paní Aleno, tento koníček je nádherný, přeji, ať jste brzy fit a můžete pokračovat. Zimní období bádání přeje. Hodně zdraví a radosti z dalších úspěchů :-)
Rostislav Mraček
5.12.2023 07:54
Rovněž jsem se pokoušel, ale nemám dostatek trpělivosti a tak vám mohu jen závidět! Moc pěkné!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA