Všechny fotografie: Vladislava Dejmková
Moje cesta za třebechovickým betlémem
27. 11. 2023Když se řekne Třebechovice pod Orebem, okamžitě se mi vybaví slovní spojení „třebechovický betlém“. Do Třebechovic je to z Hradce Králové co by kamenem dohodil, toto město leží asi 15 kilometrů na východ od Hradce Králové.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Vargová
27.11.2023 15:40
Díky za hezký článek i fotky. Doporučuji Krýzovy jesličky v Jindřichově Hradci. Jinak doma jesličky nemáme. :)
Marie Měchurová
27.11.2023 15:23
Děkuju za připomenutí návštěvy Třebechovického betlému. Článek je moc zajímavý a fotky hezké. Ještě jsme viděli hezký velký betlém v Rokytnici nad Jizerou kdysi dávno.
Jana Šenbergerová
27.11.2023 15:10
Krásně nám ten předvánoční čas začíná. Betlémy jsou jejich hmatatelnou součástí a já vždy žasnu, z jakých materiálů a jakými technikami mohou být vytvořeny. Klasický papírový betlém mého mládí zůstal mé sestře, moje rodina mívala různé. Teď máme tři. Největší je sestavený z malovaných lepenkových desek, další dva, malé jsou z vizovického těsta. Jeden závěsný jako obrázek na modrotiskovém podkladu, druhý v lusku nějaké exotické rostliny.
Blanka Lazarová
27.11.2023 14:40
Vlaďko, díky za krásný článek i fotky. Už se těším, až budu v Brně chodit od kostela ke kostelu, od betléma k betlému. K vánočnímu času to patří. Ještě jednou dík a přeji vám klidné pohodové dny. :-)
Alena Tollarová
27.11.2023 14:00
Krásná pozvánka pro adventní čas! :) Hlavně tedy pro ty, co mají Třebechovice přece jen trochu blíž než já. Před časem jsem tu psala o sbírce betlémů pana Kyzlíka a letos opět bude mít jejich výstavu v infocentru (https://www.i60.cz/clanek/detail/29664/vystava-betlemu-v-roudnici-nad-labem). Mám ráda betlém, vystavovaný v našem kostele. A krásný pohyblivý betlém z kukuřičného šustí je nedaleko Roudnice v Bechlíně. Loni jsem si udělala takovou betlémskou jízdu po Praze a doslova mě uchvátil betlém v klášteře kapucínů u Lorety. Vlaďko, Tobě i celé Tvé rodině přeji krásný předvánoční čas!
Daniela Řeřichová
27.11.2023 12:12
Vlaďko, děkuji za perfektní článek s krásnými fotografiemi. Betlémy – to je úžasné téma, hodně o nich ví jeden z našich nejvýznamnějších betlémářů
Vladimír Vaclík nebo Bohumil Dušek, jsou mnohá oborová sdružení, Spolek českých betlémářů, tradiční v Třešti, na Vysočině... navštěvuji expozici betlémů na Karlštejně, v Praze u františkánů na Jungmannově náměstí, každoročně skvělá výstava v Betlémské kapli aj. Moc ses mi trefila do předvánoční nálady.
Anna Potůčková
27.11.2023 12:02
Moc hezká fotoreportáž a také článek. Mezi mé oblíbené betlémy patří ten na sv. Hostýně a pak další v obci Žeranovice, která od nás není daleko.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA