Důchodová reforma připravena. Lidé stráví v důchodu průměrně 21,5 roku. Penze dále porostou, slibuje ministr Marian Jurečka
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. FOTO: Poskytnuto z archivu MPSV

Důchodová reforma připravena. Lidé stráví v důchodu průměrně 21,5 roku. Penze dále porostou, slibuje ministr Marian Jurečka

15. 11. 2023

Česká republika čekala na důchodovou reformu přes třicet let. Dosud žádná vláda neměla vůli, politickou odvahu nebo dostatečnou sílu dotáhnout reformu penzí do uceleného návrhu, natož legislativního procesu. Až nyní.

domácí péče důchody rozhovor
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(3.9 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Pavlína Vavříková
Paní Hašková, těch 21,5 roku je průměr délky důchodů v Česku za posledních 30 let, to číslo si nikdo nevycucal z prstu.
Pavlína Vavříková
Důchodová reforma se nedělá kvůli současným důchodcům, ale příštím generacím, proto, aby vůbec něco na důchod měli. Dnes pracují na jednoho důchodce tři lidé, v roce 2030 to bude 1,5 člověka a o deset let později jeden člověk. Kde se na ty důchody vezme? Musí se podporovat porodnost, rodiny s více dětmi, anebo přivézt do Česka pracovní sílu zvenčí. JInak se zadlužíme až po uši. Nerozumím tomu, že tomu někdo nerozumí. Myslím, že naše generace důchodců se nemá vůbec špatně, neumíme si to přiznat, ale remcat, to ano.
Jitka Hašková
No mně je 79, šla jsem do řádného starobního důchodu v 59 letech (původně to mělo být 57) a jsem v důchodu 21 let, začala jsem v říjnu 22 rok. Moje máma byla v důchodu 29 let než zemřela, její matka, Moje babička, její matka byla v důchodu 30 let. Ty průměry jsou zavádějící.
Josef Volfík
Ten člověk je totální magor. Více než 20 let v důchodu? Pokud tedy důchod bude od 63 let, kdo se dožije 85?
Jarmila Komberec Jakubcová
Věřím, že vláda SPOLU bude vládnout ještě mnoho a mnoho let. Protože zavede korespondenční volby a pak není co řešit. Na zavedení mají jistou 108 koalici. Než bych čekala co mi pan Jurečka přidá, tak raději pořád pracuji důchod nedůchod.
Luděk Ševčík
Průměrný věk seniorů je u nás 76 let. Takže když by měl průměrný člověk pobírat důchod 21,5 roku tak by měl jít do důchodu v 56,5 letech. No ale je to vcelku jinak . Třeba mé generaci plánují důchod až od 65 let. Tak kde je těch slibovaných 21,5 roku? Jurečka se dobře práší od pusy jak lže.
Olga Škopánová
Pane Zavadile vy opravdu umíte udělat z komára velblouda a vsadim se, že kdybyste těch 30 000 důchodu měl už teď tak zase nebudete spokojený. A jen pro vaši informaci žádná vláda nemůže plánovat výši inflace na 10 let dopředu, protože inflace je výsledkem situací, na které vláda většinou žádný vliv nemá a většinou žádná vláda tak dlouho nevládne.
Jiří ZAVADIL
To jsem opravdu zvědav jak tohle dodrží: "garantujeme další růst penzí, a to za příštích deset let přibližně o deset tisíc korun" - takže mám-li těch cca 20 tis. (tj. průměrný důchod), budu mít v roce 2033 nově slibovaných 30 tis. - no, buď zase kecá nebo plánujou inflaci 50% během 10 let, což je 5% ročně a to není nic chválihodného, stabilní země mívají 1% až 2% Tzn. že během 10-ti zničí lidem úspory na polovinu kupní síly. Takovéhle politiky mohou volit jen velmi zadlužení lidé, kterým se tak budou dluhy snáze splácet.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%