Bývalá stevardka, později módní stylistka Elen Zajíčková. FOTO: Václav Burle
V mládí jsem létala v oblacích, teď už se držím spíše při zemi, říká bývalá letuška Elen Zajíčková
20. 11. 2023Dlouhých 32 let pracovala jako stevardka. Na palubě letadel Českých aerolinií obsloužila tisíce pasažérů z různých koutů světa, obsluhovala také vlivné osobnosti a celebrity, mimo jiné spisovatele Arthura Haileyho, Áju Vrzáňovou, ale i Vieru Husákovou, manželku bývalého prezidenta.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Elen Zajíčková
20.11.2023 20:01
Paní Jitko, máte pravdu. Letušky byly v kategorii stejně jako baletky . Ve 40 letech musely do výsluhy. Proto jsem si v roce 1990, vystudovala dálkově kosmetickou školu a snažila se získat prostory, abych si pak mohla otevřít kosmetický salon , což mě lákalo. Zrovna v tom roce, když mi bylo 40 , byla věková hranice zrušena a já mohla létat dál. Ještě předtím se mi ale podařilo získat prostory a zařídila jsem salon . Stala jsem se podnikatelkou ve firmě, , pro kterou jsem létala. Když jsem náhle musela ze zdravotních důvodů skončit s létáním, stala se ze mne kosmetička na plný úvazek v zaběhnutém salonu . Když se ale narodila vnučka, jsem kosmetické studio zavřela, abych se věnovala nové roli babičky. Bylo to v roce 2010. To jsem se ale dozvěděla o Portálu i60 začala s ním spolupracovat . Život se umí postarat.
Jitka Hašková
20.11.2023 19:24
Mám sestřenici, bývalou letušku. Létala ve stejné době jako paní Zajíčková od roku 1970 asi 15 let než nalétala počet km potřebný k odchodu do důchodu. Dříve měly letušky možnost odcházet do důchodu dříve, po roce 1990 jim to bylo zrušeno, sestřenice pak pracovala v administrativě kde využívala své znalosti 5 jazyků. Bylo to zajímavé, ale dřina. Nejdelší lety trvaly i 20 hodin, kdy si nesedla a musely chodit v lodičkách na jehlách. Teď už jsou letadla mnohem rychlejší.
Zuzana Pivcová
20.11.2023 18:07
Jako mladá jsem také obdivovala letecký personál, ale k takové profesi jsem neměla podmínky. Je to náročné povolání. Určitě by mi i dříve vadila odlišná časová pásma. Když jsem se v roce 1992 vrátila z Austrálie, nemohla jsem se časově vzpamatovat. Elen, díky za upřímné vyznání a hodně zdaru s módními přehlídkami.
Pavlína Vavříková
20.11.2023 17:31
Krásné povolání. Poznávat různé kouty světa, národnosti, kulturu, musíte mít zážitků na celou knihu. Díky za rozhovor a přeji vám hodnně zdraví a také splnění přání . ještě jednou vidět Singapur.
Antonín Nebuželský
20.11.2023 13:39
Máte můj obdiv. To je výdrž.
Taky máme letušku. Vnučka Dominika začala v ČSA a teď litá už čtyři roky v Emirátes. A ještě stihla dodělat VŠ v Praze.
Ovšem, že by vydržela tolik let, nevím. Ale přehled získá, snad i využije. Vám hodně štěstí.
Marie Ženatová
20.11.2023 12:24
Díky moc za nádherné povídaní. Být letuškou* je nádherné povolání - ve svém mládí jsem o něm mohla bohužel jen snít
Jarmila Komberec Jakubcová
20.11.2023 12:17
Moc hezký článek a paní Elen Zajíčkové přeji ještě hodně zdraví a pohody.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA