Ilustrační foto: Pexels
Milada (71 let): Rodina si mě předává jako pytel brambor
14. 11. 2023Od chvíle, kdy jsem ovdověla, se děsím každého listopadu. Protože v naší rodině začínají Vánoce už v listopadu. Dcera i snacha začínají běsnit. Jejich touha po dokonalých Vánocích je nezměrná a nejhorší je, že mě do ní chtějí zapojit. Což odmítám.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Olga Postupa
16.11.2023 21:51
A´t si paní dělá vánoce podle svého, já také jezdím k moři i přes Silvestra a lepší oslavy jsem nepoznala.Dělám to letos pátý rok.Je to jen a jen její život.
Lenka Kočandrlová
16.11.2023 17:49
Tohleto si neumím představit. Od doby,co se děti osamostatnily, neděláme s manželem žádné komedie s Vánoci.V podstatě je to den jako každý jiný. Dárky nedáváme, jen pro vnučku něco menšího. S jídlem taky nic moc,cukroví dávno ne - to se člověk jen zbytečně přežírá ! Když tak se jdeme projít do lesa a po večeři si každý jde po svém. Děti se mohou stavit jindy, většinou až na Silvestra. Kdybych byla sama,rozhodně se nedám někým manipulovat, celý život mám svoji hlavu a doufám,že mi to vydrží až do smrti.
Miloslava Richterová
16.11.2023 13:19
Respektovat a být respektován, kdy se to lidé naučí? Nemyslím, že problém je u Vás, jak píšete. Jen vydržte a stůjte si klidně za svým názorem. Krásný čas Vám přeji:-)
Ludmila Černá
15.11.2023 17:39
Jak já vám rozumím...Bohužel vánoce ovládá komerce. Všude hustí lidem do hlavy, jak by měly vypadat atd. Zkuste dětem vysvětlit, třeba hned v lednu, že je máte ráda, ale jejich styl slavení vánoc je jejich styl a ne váš. Určitě to pochopí, budou mít na to 11 měsíců čas.
Vlasta Brabcová
15.11.2023 16:11
Ach paní Milado, jak já Vám rozumím. Jsem taky vdova, děti jsou dospělá, ale nikdo ně neřídí. Dokonce už rok mám přítele a budeme na štědrý den sami a v klidu. Děti přijdou druhý den všechny na odpolední svačinu a tzv. dožernou. Ani mě nenapadne něco vařit. Další den si s partnerem uděláme výlet na Karlštejn. Nic jiného nepotřebujeme, projdeme se a dáme si svařák a je to.
Ilona Marešová
15.11.2023 15:46
Když jsem po odchodu manžela zůstala sama, tak jsem vlastně ani moc sama nebyla. Dcery se skutečně starali o to, abych neměla čas na smutek. Každý Štědrý den, ještě když byl manžel, byli u nás všichni, prostě celá rodina, někdy i s večeří. Jeden svátek u nás i oběd. Klid a pohoda. A nezměnilo se to ani po tom, co jsem ovdověla. Štědrý den odpoledne a večer společně a a k tomu ještě jeden den i sváteční oběd. Jsou to krásné chvíle a vždy se těším, že si posedíme ve vzájemné blízkosti.
Radmila Coufalová
15.11.2023 09:28
Kdo nechce být na svátky sám, být by neměl. Ale komu to tak vyhovuje toho by mělo okolí respektovat. Je to jen den v roce (i když hodně specifický), s rodinou se můžete sejít kdykoliv. A moc Vás obdivuji, že dokážete ve svém věku dělat těžkou a přiznejme si i hodně nepopulární práci. Musíte být výjimečný člověk.
Eva Kopecká
14.11.2023 23:23
Jsou lidé, kteří by trávení svátečních chvil uvítali a nikdo jim je nenabídne. A jsou lidé, co jsou svou rodinou doslova organizováni. Zamlada tchýní a tchánem, a po ovdovění jsou cílem snaživých mladých. Najít řešení dobré pro všechny je asi nelehké. Zrovna nedávno jsem četla, jak někomu mladí oznámili, že jedou na celé vánoční prázdniny pryč. A ten osamocený rodič z toho byl hodně špatný. Čekal pozvání. Na druhou stranu pokud je ten důchodce zdravý, soběstačný, bydlí ve svém, pohodlném, myslím, že není problém si doma uvařit něco dobrého, projít se a pustit si pohádku. S dětmi se lze domluvit na návštěvě první, druhý svátek, mezi Vánocemi a Silvestrem, všechno je na domluvě. A není dobré nikoho druhého do něčeho tlačit. Znám lidi, kteří se doslova nacpou k mladým na celý Štědrý večer, přestože jsou doma dva, přestože mají do důchodu daleko. Mladí jsou z toho nešťastní, je to každý rok důvodem k hádkám. A znám lidi, co by raději byli v pohodlí svého domova, ale musí poslechnout svoje děti, které řeknou něco v tom smyslu, dyť by ses tady sama ubrečela, musíš k nám. Oni to myslí dílem dobře, dílem se trochu obětují pro dobrou věc, a tak jsou ty Vánoce společné...mezi námi...jako kritickou vidím dobu o Štědrý den v čase 18-20. A myslím, je u nás hodně single domácností a člověk by to až tak neměl hrotit. Neměl by nutit ani sebe, ani druhé. Nikam by se neměl vnucovat a nikomu by neměl svou verzi nutit. Není žádná tragédie být na ty svátky sama, pokud je člověk soběstačný a v pořádku....Lze se domluvit. Ti, co bydlí blízko,, k sobě zaskočí a kdykoli můžou odejít do svého. A ti, co to mají k sobě x kilometrů, tam je potřeba, aby iniciativu vyvinuli ti mobilnější a silnější.
Jarmila Komberec Jakubcová
14.11.2023 23:06
Mám kamarádku, která každé Vánoce jezdí do lázní, které pořádají i Vánoční pobyty. Letos jede do Fr.Lázní Spa Pawlik. Kdybych neměla novou kočičku, která si na mně zvyká jela bych s ní. A mám velmi hodnou rodinu, která mi do ničeho nenutí, vnučka mi i nazdobí stromeček, snacha zase připraví večeři a syn rozsvítí celý domeček zvenku.Zkusila jsem Vánoce u moře, je to poprvé moc hezké, podruhé už se mi to tak nelíbilo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA