Ilustrační foto: Pixabay
Antonín, Václav, Jindřich. Tato jména se v rodinách dědí nejčastěji
2. 11. 2023Bude se jmenovat po tátovi. Nebo po dědovi, pradědovi... Takové rozhodnutí činí hodně lidí, kteří čekají potomka. Zpravidla se týká kluků, holčičky dostávají jména po matce či babičce podstatně méně často. A jaké jméno se nyní nejčastěji dědí? Vítězem je jednoznačně Antonín.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Naďa Šarounová
26.1.2024 23:30
Dostala jsem jméno Naděžda po babičce, být po mamince, byla bych Alexandra. Tatínek chtěl alespoň jednoho Ladislava po sobě, maminka mu žel tu radost neudělala. Milovala tátu, ale jeho jméno ne.
Markéta Flower
27.11.2023 09:46
Nic proti tradicim, ale po rodidich(zvetsiny po otci) se dedi prijmeni. To urcuje ke komu patrime. Krestni jmeno by melo odlisovat o ktereho clena klanu jde. Je neco jineho, kdyz obe svagrovy potrebuji dat stejne jmeno, tam pro to mam teochu pochopeni a neco jineho kdyz se rodi jen kopie rodicu a ne originaly...
Jindřich Berka
4.11.2023 07:26
Jsem Jindřich. Asi výjimka, nikoliv po otci. Po mamince, která je Jindřiška. Měl jsem být třetí v řadě František., tak mi maminka dala raději jméno po sobě. V 16 letech, takže mě bude v únoru 70 let a maminka má 86 let. Jindra
Lenka Kočandrlová
3.11.2023 14:27
Nikdy jsem nechtěla své děti pojmenovat po nás - rodičích,ani po prarodičích. Vymýšleli jsme jména dlouho dopředu,tak,aby byla jiná,než se dávají,ale zároveň aby se hodila k příjmení. Tak byly děti svého jména jediní ve třídě a nebylo to jako Lucie - ve třídě byly myslím 4...Za mého dětství byly ve třídě 2 Marcely, 2 Jany, 2 Věry,2 Aleny - tato jména se už nedávají. My Lenky jsme byly taky do 5.třídy dvě,ale pak už jsem byla jediná na všech školách,co jsem chodila. Kdybychom dali dětem jména,co máme historicky v rodokmenu,tak by to byl Simeon,Ignác, Engelbert ....nebo Hermína,Eugenie,Engelberta,Johanna.
Milena Znamenáčková
2.11.2023 23:08
Když na chalupě tchýně zavolala Bohouši, tak přišli buď tři, nebo žádný. Podle toho, jestli volala na jídlo, nebo na práci. :-)
Alena Velková
2.11.2023 22:35
V rodině jsme byly čtyři Aleny a přišlo mi to zvláštní, tak nějak bez fantazie.
Jana Šenbergerová
2.11.2023 14:58
Rodová tradice má nepochybně něco do sebe, ale já jsem spíš zastánkyní různorodosti jmen v rodině. Čím jsem starší, tím víc vnímám, že důležitější než jméno, které dítěti dáme, je to, jak ho vychováme.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA