FOTO: Poskytnuto historikem Martinem Nekolou
Austrálie očima českých přistěhovalců
27. 10. 2023České stopy v daleké Austrálii nacházíme v různých etapách neklidného dvacátého století. Našinci odcházeli na druhý konec zeměkoule za první republiky, po německé okupaci v březnu 1939, po komunistickém převratu v únoru 1948 i sovětské okupaci v srpnu 1968.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Hošková
29.10.2023 07:41
Omlouvám se za špatný počet hvězdiček-omyl mého telefonu-neustále vyskakujících reklam-měl být plný počet, článek je bezvadný!
Jana Hošková
29.10.2023 07:34
Já si vždycky vzpomenu na jeden neveselý příběh z života taky "utečenců" - neboť život nepíše jen příběhy veselé...paní,co kdysi u nás v práci dělala uklízečku,se říkalo Australanka. Byla téměř bezzubá a vypadala velmi sešle celkově, a přitom k mému překvapení nebyla tak stará. Ale život s ní zamával. Manžel ji i s dcerou víceméně přesvědčil k odjezdu do Austrálie. Tenkrát prý bylo centrum pro uprchlíky na Tasmánii. Prý to bylo hrozné místo.Ale stala se strašná věc-manžel krátce po příjezdu zemřel.Paní nám nechtěla říct proč. A ona tam zůstala s malým dítětem sama.Protloukala se všelijak,aby sebe i dítě uživila. A teprve po celkem dlouhé době se jí podařilo vrátit se i s dcerou zpět.Utrpěly zřejmě celoživotní trauma,protože o svém pobytu tam nechtěly vůbec mluvit. I takové byly osudy Čechů,kteří se vydávali za lepším životem...
Jiří Dostal
28.10.2023 07:17
:-) Zajímavé bude celoživotní svědectví o Vratislavu Brázdilovi, brněnském trampovi a skautovi jménem Gody, jinak předákovi spolku českých trampů v Austrálii :-) Nie je všetko, čo sa blyští... :-)
Helena Přibilová
27.10.2023 20:47
Austrálii jsem navštívila několikrát a mohu potvrdit, že její stinnou stránkou je zvířena všeho druhu, jak je uvedeno v článku. Pokaždé mě doprovázel nepříjemný pocit, když jsem na tabulích v parcích, u jezer nebo na plážích četla varování před hady, krokodýly nebo žraloky. Také všudypřítomný hmyz tam dokáže velmi potrápit.
Zuzana Pivcová
27.10.2023 13:30
V Austrálii jsem byla služebně začátkem května 1992. Když čtu různá vyprávění, samozřejmě se mi řada věcí vybavuje. Let z Frankfurtu do Singapuru, poté do Adelaide. Nesrozumitelná řeč, mrakodrapy, jízda vlevo. Zákaz trhání jakýchkoliv rostlin včetně plevelu. Vlastně pozdní podzim, ale na nás teplo. Děkuji za další příspěvek.
Alena Velková
27.10.2023 09:03
Porovnání vzpomínek našich krajanů na jejich začátky v Austrálii mě moc zaujalo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA