Norimberk. FOTO: Pixabay
Moje první cesta za železnou oponu
26. 10. 2023V roce 1969 emigrovala moje nejstarší sestra Marie s manželem do „západního“ Německa. Po pár neúspěšných žádostech koncem sedmdesátých let o vycestování na pozvání jsem její návštěvu vzdala. Navždy.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Ludmila Černá
26.10.2023 21:08
Děkuji za milé komentáře. Dnes nikam nemusím jezdit a občas bych taky potřebovala návod. U parkovacích automatů a nebo na některých wc. A víte, co byl pro mne velký šok? Turecké záchody v Bulharsku. Ale to byl rok 1972.
Zuzana Pivcová
26.10.2023 19:23
Norimberk byl také jeden z prvních cílů mých zahraničních cest po listopadu. První však byla Vídeň. Svůj první úžas z trhu jsem si odbyla ve Freiburgu im Breisgau ve Schwarzwaldu, kam mě pozval jeden německý historik. Je pravda, že u mnoha druhů ovoce jsem vůbec nevěděla, co to je. Ale hlavně jsem všude obdivovala čistá města, dopravu, přírodu, různé pokrmy. Protože jsem pak do Německa i jinam jezdila dost často, přestalo mě nějaké nakupování brzy bavit. Také mi jeden německý známý říkal, že to u nás bude tak jednu generaci trvat, než se náš stát ekonomicky srovná se Západem. No, dnes je to tak, jak je, a já se opravdu po této stránce s nikým srovnávat nepotřebuji. Děkuji za vzpomínku.
Zdenka Soukupová
26.10.2023 13:10
Moc krásná vzpomínka. Mám také jednu z první porevoluční návštěvy Švýcarska. Byli jsme u známých v malém městečku. Bylo léto, dozrávaly jahody. A na ulici před jedním obchodem s ovocem stál stojan s vystaveným zbožím. Polovina byly různé exotické plody, do té doby u nás neznámé, ale mě zaujaly právě ty zahradní jahody. Byly jedny jako druhá, krásně čisté, skoro stejně velké, krásně sytě červené, na platu s dolíky, jako bývají vejce. Myslela jsem si, že jsou umělé a známí z toho měli náramnou legraci.
Marie Měchurová
26.10.2023 11:04
Zase tam ty moje hvězdičky skočily samy, ale jen čtyři, tu pátou přidávám. V Norimberku jsem byla před před 4 lety na zasedání EU (dárek od syna, který vyhrál ve fotosoutěži) a moc se mi tam líbilo, hlavně večerní atmosféra. Hezky jsem si početla.
Blanka Lazarová
26.10.2023 10:23
Děkuji, pěkně jsem si zavzpomínala na první cesty směrem na západ, kdy jsme byli asi všichni jak Alenka v říši divů. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA