V zajetí dochvilnosti a nedochvilnosti
Ilustrační foto: Pixabay

V zajetí dochvilnosti a nedochvilnosti

19. 9. 2023

K napsání tohoto zamyšlení na téma dochvilnost a nedochvilnost mě inspiroval nedávný zážitek. Můj muž jezdívá koncem každého léta do Luhačovic. Sám. Samozřejmě na léčení, ale hlavně tam má možnost si ode mě odpočinout.

Hodnocení:
(4.9 b. / 37 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Vlaďko, u mne je dochvilnost samozřejmá, ať jdu kamkoliv. Naštěstí jsme to s manželem měli stejně. Raději někde počkám nebo se projdu než abych přišla pozdě. Tvůj článek mě i hezky pobavil.
Olga Mušková
Věra Lišková - nejste sama, jsem to samé a při sjednávání nějakého času rovnou všem říkám, že to bude plus/mínus autobus - 10 minut i víc... Nenadělám s tím nic, přestože rodiče také všude museli být o půlhodinu dříve. Nedávno jsem překvapila kamarádku, byla jsem na nádraží dříve než ona, údivem nemohla popadnout dech a že si to doma zapíše - fajn pocit někoho mile a hlavně nečekaně překvapit :-)
Zdenka Jírová
Mám to podobné jako vy. Jsem starší generace, kdy nebyl ani mobil, většinou ani telefon a hodinky byly velmi žádaný dárek. Přesto jsem nikdy nechodila pozdě- maminka netolerovala ani 5 minut. Přesto, že jsem své děti učila stejnému pravidlu, moje starší dcera je stále- i ve svých59 letech - nedochvilná. Už s tím se zaťatými zuby počítám. Je to snad nějaká vývojová vada u těchto lidí. Vždy říkám, máš mobil, alespoň zavolej, že se zdržíš, ale také marně. Co dělat?
Marcela Pivcová
Nepatřím ani k dochvilným lidem, ani k těm, kteří zmeškají téměř vše. V práci - tedy ve škole - jsem si nemohla dovolit pozdní příchod, také, když jsem cestovala vlakem nebo autobusem, nestávalo a nestává se mi dosud, že by mi ujel. Spíš přijdu příliš brzy a na vlak nebo autobus čekám, mnohdy není na nádraží nebo na zastávce místo, kde by se mohli cestující při čekání posadit. Na schůzky s přáteli, k lékaři, na veterinu a na své současné aktivity většinou dobíhám "na poslední chvíli" nebo už o pár minut později. Naposled jsem dobíhala minulý pátek na zahájení cvičení jogy a o těch pár minut jsem to nezvládla.
Vlasta Ledlová
Vážím si času ostatních a proto se snažím být všude včas. U nedochvilných rodinných příslušníků si domlouvám termíny s patnáctiminutovým předstihem. Když plánujeme společný oběd, odchod, setkání a chci aby se to uskutečnilo např. ve 13.00, domlouvám se na 12.45. Doteď vidím překvapený a protáhlý obličej sestry, která jedinkrát přišla na sraz včas a já naschvál o 15 minut pozdě.
Vladimír Mrázek
Dochvilnost je skutečně vynálezem století páry, a to se vznikem vlakové dopravy a jízdních řádů.
Jiří Dostal
:-) Katastrofický potenciál času v chování a jednání člověka snad není třeba vysvětlovat zejména zajatcům dochvilnosti a nedochvilnosti, každý okamžik má k obecné realitě časové vymezení předčasného, včasného a opožděného, je možné si svobodně vybrat... :-) :-) :-)
Vladislava Dejmková
Děkuji všem za reakce. Snažím se chápat jak dochvilné tak nedochvilné. Nechápu jen odpověď Jiřího Dostála. Na to můj mozek nemá.
Jiří Dostal
:-) Děsivě temné téma o katastrofickém čtvrtém rozměru a fatalitě trojjedinosti okamžiku brzy - včas - pozdě. Co říci závěrem...? :-)
Věra Lišková
Skoro si netroufám veřejně se přidat na stranu těch,kteří s časem bojují, když je pro nás tak pramálo pochopení. Ne že chodím vyloženě pozdě, ale na poslední chvíli, i s poklusem často. Je pravda, že párkrát mi vlak ujel před nosem, ale čekat dobrovolně dlouhou dobu na nádraží , mi přijde stejně otravné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%