Ilustrační foto: Pixabay
V zajetí dochvilnosti a nedochvilnosti
19. 9. 2023K napsání tohoto zamyšlení na téma dochvilnost a nedochvilnost mě inspiroval nedávný zážitek. Můj muž jezdívá koncem každého léta do Luhačovic. Sám. Samozřejmě na léčení, ale hlavně tam má možnost si ode mě odpočinout.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Polednová
12.10.2023 20:56
Vlaďko, u mne je dochvilnost samozřejmá, ať jdu kamkoliv. Naštěstí jsme to s manželem měli stejně. Raději někde počkám nebo se projdu než abych přišla pozdě. Tvůj článek mě i hezky pobavil.
Olga Mušková
25.9.2023 10:05
Věra Lišková - nejste sama, jsem to samé a při sjednávání nějakého času rovnou všem říkám, že to bude plus/mínus autobus - 10 minut i víc... Nenadělám s tím nic, přestože rodiče také všude museli být o půlhodinu dříve. Nedávno jsem překvapila kamarádku, byla jsem na nádraží dříve než ona, údivem nemohla popadnout dech a že si to doma zapíše - fajn pocit někoho mile a hlavně nečekaně překvapit :-)
Zdenka Jírová
22.9.2023 00:06
Mám to podobné jako vy. Jsem starší generace, kdy nebyl ani mobil, většinou ani telefon a hodinky byly velmi žádaný dárek. Přesto jsem nikdy nechodila pozdě- maminka netolerovala ani 5 minut. Přesto, že jsem své děti učila stejnému pravidlu, moje starší dcera je stále- i ve svých59 letech - nedochvilná. Už s tím se zaťatými zuby počítám. Je to snad nějaká vývojová vada u těchto lidí. Vždy říkám, máš mobil, alespoň zavolej, že se zdržíš, ale také marně. Co dělat?
Marcela Pivcová
20.9.2023 20:57
Nepatřím ani k dochvilným lidem, ani k těm, kteří zmeškají téměř vše. V práci - tedy ve škole - jsem si nemohla dovolit pozdní příchod, také, když jsem cestovala vlakem nebo autobusem, nestávalo a nestává se mi dosud, že by mi ujel. Spíš přijdu příliš brzy a na vlak nebo autobus čekám, mnohdy není na nádraží nebo na zastávce místo, kde by se mohli cestující při čekání posadit. Na schůzky s přáteli, k lékaři, na veterinu a na své současné aktivity většinou dobíhám "na poslední chvíli" nebo už o pár minut později. Naposled jsem dobíhala minulý pátek na zahájení cvičení jogy a o těch pár minut jsem to nezvládla.
Vlasta Ledlová
20.9.2023 15:08
Vážím si času ostatních a proto se snažím být všude včas. U nedochvilných rodinných příslušníků si domlouvám termíny s patnáctiminutovým předstihem. Když plánujeme společný oběd, odchod, setkání a chci aby se to uskutečnilo např. ve 13.00, domlouvám se na 12.45. Doteď vidím překvapený a protáhlý obličej sestry, která jedinkrát přišla na sraz včas a já naschvál o 15 minut pozdě.
Vladimír Mrázek
20.9.2023 14:47
Dochvilnost je skutečně vynálezem století páry, a to se vznikem vlakové dopravy a jízdních řádů.
Jiří Dostal
20.9.2023 09:36
:-) Katastrofický potenciál času v chování a jednání člověka snad není třeba vysvětlovat zejména zajatcům dochvilnosti a nedochvilnosti, každý okamžik má k obecné realitě časové vymezení předčasného, včasného a opožděného, je možné si svobodně vybrat... :-) :-) :-)
Vladislava Dejmková
20.9.2023 07:14
Děkuji všem za reakce. Snažím se chápat jak dochvilné tak nedochvilné. Nechápu jen odpověď Jiřího Dostála. Na to můj mozek nemá.
Jiří Dostal
20.9.2023 03:38
:-) Děsivě temné téma o katastrofickém čtvrtém rozměru a fatalitě trojjedinosti okamžiku brzy - včas - pozdě. Co říci závěrem...? :-)
Věra Lišková
20.9.2023 01:33
Skoro si netroufám veřejně se přidat na stranu těch,kteří s časem bojují, když je pro nás tak pramálo pochopení. Ne že chodím vyloženě pozdě, ale na poslední chvíli, i s poklusem často. Je pravda, že párkrát mi vlak ujel před nosem, ale čekat dobrovolně dlouhou dobu na nádraží , mi přijde stejně otravné.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA