Ilustrační foto: Pixabay
Naše česko-slovenská svatba
13. 9. 2023Brali jsme se 5.11.1977. Takže téměř v předvečer 60. výročí VŘSR. A to na Oravě. S mou nastávající (a současnou) manželkou jsme se znali ze studií sedm let a z toho jsme spolu chodili asi rok. Předpokládali jsme církevní sňatek, který však v té době sám o sobě neplatil, a musel být doplněn civilním obřadem.
V dědině, kde jsme se brali, večer před naplánovaným civilním obřadem měli soudruzi slavnostní zasedání k tomuto výročí, které bylo (asi) provázeno mohutnou pijatikou. A tak při cestě domů soudruh předseda a soudruh místopředseda byli "mírně" unavení a předseda spadl do příkopu tak nešťastně, že si zlomil ruku.
Druhý den ráno (v 10,00 hod) ho musel nahradit místopředseda. Ten ale oddával poprvé a mysl a hlavně smysly mu ještě ovlivňovaly následky včerejšího stavu. A proto při dotazu: "Berete si slečno ... zde přítomného pana Mr..., Mr..., Mrčka za svého manžela?", mě budoucí manželka mírně šlapala na nohu, abych mlčel a neopravoval. Mlčel jsem a nevěsta souhlasila.
A tak od té doby já říkám, že na Slovensku jsem já svobodný muž, neboť ona si vzala nějakého Mrčka, kterého já neznám. A ona teď má tři děti a devět vnoučat. Ještěže to pak zachránil církevní obřad ve 12,00 hodin. A to na dalších 46 let.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jindřich Berka
14.9.2023 08:28
Super. Moc přeji dalších společných let. Dnes to není běžné. Lidé nemají výdrž a jsou sobci. Hlavní poučení z vaší svatba je, že jste tak dlouho spolu. Já "pouze" 41 let. Mám to opačně. Jako římský katolík jsem ji neměl v kostele. Má milovaná babička, kdyby žila, by to jistě nepřipustila. Pokud tu spolu za 9 budeme, tak plánuji zlatou svatbu naopak v chrámu páně. Zvláště, když synovec je knězem. Rád nám tu službu poskytne. Jindra
Jan Zelenka
13.9.2023 11:25
V roce 1975 jsem si bral Slovenku z Humenného. Ale obřad proběhl v Praze. Byl zcela normální. Slovensko mi hodně chybí.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden
V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Necháváte se před sezónou chřipek a covidu očkovat?
Ano, mám očkování proti chřipce i covidu
Ano, nechávám se očkovat proti chřipce, proti covidu už ne
Ano, nechávám se očkovat proti covidu, proti chřipce ne
Nechával(a) jsem se očkovat, ale už to nedělám, nepomáhá to
Ne, neočkuji se ani proti chřipce, ani proti covidu