Soužití generací v jednom domě dospělým škodí, pro děti je skvělé
Ilustrační foto: Freepik

Soužití generací v jednom domě dospělým škodí, pro děti je skvělé

20. 9. 2023

Neshody s tchyněmi i s rodiči, hádky, rozdílné představy téměř o všem. To lidé často zmiňují, když přijde řeč na soužití více generací pod jednou střechou. Málo se ale mluví o tom, jak takový model vnímají děti. Pro ně je naopak obohacující.

psychika rodina
Hodnocení:
(4.7 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Lišková
Měli jsme rodinný domek, kam se přistěhovala na dožití nejprve babička z maminčiny strany a když druhá babička ovdověla, bydlela také s námi. Nám dětem se to líbilo, stále byl někdo doma a babičky jsou ke svým vnoučatům shovívavé a laskavé. Druhá babi výborně vařila, táta (jedináček) chodil v poledne domu na obědy. Z dnešního pohledu vidím, že mít stále doma tchyni, nebylo pro maminku jednoduché, ale my děti jsme byly spokojené.
Jarmila Komberec Jakubcová
Žijeme již 16 let v našem domečku a to syn s rodinou, pak já a ještě naše zvířátka, máme kočenku Bambulku, kocoura Piškotka a hlodavce. Je to králíček Artur a morče Chlubáček. Hlavní slovo /štěk/ má bílý boloňáček Sofinka. Nehádáme se, navzájem se tolerujeme, snacha je spíše milovaná dcera a 2 vnoučata nám všem děkají jen radost. Nejstarší vnučka už bude brzy maminkou a já budu prababička.Ta žije s manželem v další vesnici, kde si postavili domeček. Všichni se máme rádi, společně slavíme co se slavit dá a navzájem držíme spolu a pomáháme si. Recept je jednoduchý - najít ty správné lidi a pak být tolerantní a mít se rádi.
Margita Melegova
V nasem velkem dome zili postupne vsechny deti s rodinami, po letech nemam pocit ze to byla az takova idylka, mladi vice spolehali na dve berlicky babicku a dedecka, ocenili pomoc az meli svoje bydleni.
Jana Šenbergerová
Dětství a kousek mládí jsem prožila v rodinném domku se zahradou. Babička s nevlastním dědou bydleli v patře. My děti jsme s nimi trávily hodně času. Nepochybně nešlo o dokonalé soužití, ale já na to ráda vzpomínám. Dokonce se mi čas od času vrací sen, ve kterém babička kouká z okna, dědeček sedí na lavičce v zahradě, kde poblíž táta opravuje svoji motorku a maminka věší cíchy. Často jsem nahoře nacházela útočiště, když dole hrozily problémy. Sledovala jsem tam televizní pořady pro děti a o nedělích rozhlasové pohádky. Za špatného počasí jsme hrávali karty. To se mně podaří s vnoučaty málokdy.
Eva Kopecká
Když takové vícegenerační soužití funguje, může to být přínosem pro všechny. V rodině, kde to chce mít pod komandem jedna osoba a očekává, že ji ostatní budou poslouchat, tam to samozřejmě nemůže fungovat. Nikdo nedovede ustupovat celý život. Bohužel, jak se to potom v rodině začne mlít, někdo musí z kola ven. Ztratí domov. Ztratí ale i ti, kdo tam zůstali. Toho,co odešel. Toho, na koho byli zvyklí.
Zdenka Soukupová
V podobné rodině jsem taky vyrostla. A vůbec ne v takovém komfortu, že by prarodiče měli v domě svůj byt a naše rodina taky svůj. Ve vesnickém domku měli prarodiče jednu místnost s malou komůrkou a my jsme měli tři místnosti. Jak soužití brali rodiče a prarodiče, to dnes neumím posoudit, ale mně a mladšímu bratrovi to vůbec nevadilo, naopak, byli jsem za to rádi. Ostatně podobně to mělo u nás většina rodin.
Olga Škopánová
Mohla bych dostat adresu na tu skvělou rodinku, abych tam něco okoukala?
Eva Kopecká
Mobil vyhodnotil, aniž bych chtěla. Dvě hvězdičky jistě ne. Pět.
Jiří Dostal
:-) :-) Lidi prostě blbnou, když dospělým škodí, co dětem prospívá, a ... dědek je někde se psem a tata má džob; holky jsou si podobné, zvláště ta jedna, jakpak by asi vyhlíželi kluci... :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%