Fotokoláž: Hana Píchová
Škola hrou - před 60 lety
6. 9. 2023V roce 1961 jsem nastoupila do 1.třídy ZDŠ v Čížové u Písku. Do školy chodily nejen děti z Čížové, ale také z okolních vesnic - Bošovic, Císadlovic, Zlivic, Krašovic, Topělce, Křešic, Nové Vsi a snad i Pamětic, zpočátku pěšky, později autobusem.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
9.9.2023 07:45
To jsem si početla, moje kamarádka pochází z Pamětic. Začala jsem první třídu v roce 1952. Sice ne v jednotřídce, ale bylo toho mnoho podobného..
Eva Haltufová
7.9.2023 13:32
Krasne povidani, ktere pohladi po dusi. A ten krasny slabika! Hezci uz nebyl.
Blanka Lazarová
6.9.2023 21:51
Moc pěkný článek. Probudila jste ve mně vzpomínky dávno zasunuté kamsi do pozadí. Škoda že už doma nemám slabikář, ani s fotkami to není lepší. Z každé třídy jedna společná. A ten pokrok, jak se měnila pisátka. Třeba bombičkové pero, to byla fakt bomba. Díky. :-)
Jan Zelenka
6.9.2023 21:09
I když jsem šel do první třídy o 11 let dřív, tak jsem to měl na venkově podobné. Pět ročníků se vtěsnalo do tří tříd. Učitelé to neměli jednoduché. Bohužel byl jsem přeučen z leváka na praváka a začal jsem logicky koktat. Dlouho mi trvalo, než jsem se toho zbavil. Hezká vzpomínka.
Eva Kopecká
6.9.2023 19:10
Pamatuji si ještě dnes celou básničku na konci slabikáře.
Jahody se červenají,
měsíc červen přiletěl.
Děti abecedu znají,
Vojta stále psát by chtěl.
Červen růžemi již voní,
brzy budou prázdniny.
Celý rok jsme byli hodní,
pětku nemá jediný.
Bylo to tak?
No a vesnická škola ve vsi mého dětství. To to uteklo....
Alena Vávrová
6.9.2023 15:31
Také jsem šla do 1. třídy o 5 let dřív, ale ta první fotka je jak přes kopírák s mou, i ty naše svetříky jsou podobné. Jednotřídku jsem sice nezažila, ale první 3 roky byly každý v jiné škole. Veliká nová škola se teprve stavěla, do ní jsem začala chodit od 4. třídy a ukončila tam i SVVŠ.
Vladislava Dejmková
6.9.2023 13:29
I já mám velmi podobné zážitky, fotografie a obrázky. Byla to jiná doba než dnes, ale moje vzpomínky jsou hezké.
Krejcar Stanislav
6.9.2023 12:57
Do ZDŠ jsem přišel ještě za vlády Antonína Zápotockého. První a druhou třídu jsem absolvoval ve staré ZDŠ , je pravdou,že byla jiná doba. Dost přibližná filmu té doby ŠKOLA OTCŮ s Karlem Hogrem v roli učitele. Dnes je jiná doba, a to co si dnes v demokracii 21.století dovolí někteří rodiče ,by tehdy mělo ccccccc !! Jako dědeček občas jsem zaskakoval za rodiče potomků na třídních schůzkách. Dnes nehrozí řemenová odměna jako za naší doby. I za našeho mládí si rodiče přáli aby jejich děti se v životě měli lépe. Tehdy vzdělání středních odborných škol nebylo jednoduché, přednost měly dělnická povolání a učnovské školství. Střední vzdělání bylo možné po získání vyučního listu nebo formou večerní průmyslovky či u mužů VPS s možností přijimači to podepsat VB !!!!
Zuzana Pivcová
6.9.2023 12:33
Hezky jste mi připomněla školní léta. Na své spolužáky jsem si tu vzpomněla kdysi v příspěvku Nezapomněla jsem na ně. Ta fotka ze třídy se žáčky s rukama za zády je skoro stejná jako ta moje, ačkoliv jsem šla do školy už v roce 1955. Děkuji.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA