Ilustrační foto: wikipedia
Vstávej, bude válka! Vzpomínky dnešních seniorů na události před 55 lety
21. 8. 2023Byli dětmi, na studiích, nebo ve svých prvních zaměstnáních. Dnešní senioři vzpomínají na srpnové události roku 1968, kdy do České republiky vjely tanky "spřátelených" armád. Přinášíme vybrané příběhy čtenářů portálu i60.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Vladimír Mrázek
21.8.2023 19:49
Vzpomínám si na zmatenost mnoha mladých okupantů, kteří si mysleli, že jsou v Německu. Když byli tázáni, proč přijeli,aspoň ti hovořící rusky, nevěděli. Těm hovořícím bulharsky či ukrajinsky zase nerozuměli naši.Podporu nám tehdy vyjádřili Ceaušescu a Tito. Z pohledu historické pravdy je třeba říci,že hlavní silou VS byla armáda Sovětská,nikoli ruská.Zrovna v této neblahé době měli výrazný vliv v SSSR Podgornyj(předseda Nejv.sovětu),Grečko(ministr obrany) či Šelest(iniciátor zvacího dopisu), všichni rodilí Ukrajinci,Brežněv byl poloukrajinec. Z geografických důvodů pak u nás zůstávaly jednotky k nám nejbližší.Bratři Kličkové rádi vzpomínají na dětství u nás,když jejich tatínek nás se svými soudruhy bránil před kontrarevolucí. Bratrská pomoc byla vskutku internacionální.
Milan Pepo
21.8.2023 18:45
Mě bylo v té době pět let, ale v životě jsou momenty, které se nezapomínají. Byli jsme u babičky na Slovensku. První moment byl ten, že nás nad ránem probudil rachot. Babi, máma, sousedi běželi na svah nad silnicí. Od Prievidze se na Žilinu valila kolona tanků s bílými pruhy. Moc jsem situaci nechápal, ale protože všichni brečeli bylo mi i v pěti letech jasné, že se něco děje.
Druhý moment byl, když máma volala tátovi do Havířova. Tenkrát to šlo přes ústředny. Spojovatelka v Ostravě bečela do tele.fonu, že mámi nemůže spojit, protože ústředna je obsazena.
Třetí moment byl ve vlaku, když jsme se vraceli domů. V Čadci nastoupili nějací chlapi v dlouhých pláštích a doprovázel je ruský voják s automatem. Kontrolovali doklady. No malý kluk viděl vojáka...
Jak stál nade mnou tak jsem na ten samopal sáhl. Trhnul sebou a koukal na ty civilisty. Něco mu řekli a ten mongol dal hlaveň stranou. Později mi máma řekla, že v tu chvíli by se v ní krve nedořezal.
Anna Potůčková
21.8.2023 18:15
V té době mě bylo 9 let, žila jsem s rodiči na malé vesnici, tak kromě strachu nejen o tatínka, který se domů dostal až pozdě večer nebot z práce šel pěšky, nic nejezdilo a létajících letadel nad hlavou vesnice žila celkem v zajetých kolejích. Ráno však si pamatuji když jsme šly s maminkou do obchodu, tak uprostřed vesnice stál pod velkou lípou traktor na němž byl nápis: "Schovávejte kachny, husy, přijeli k nám bratři Rusi". Ono to ale asi jen Rusi nebyli, nebot v dějepisu jsme se učili že nás napadla vojska Varšavské smlouvy, takže to byli vojáci i z těchto zemí, které byli součástí Varšavské smlouvy.
Daniela Řeřichová
21.8.2023 17:57
Děkuji za svědectví íčkařů na tragický mezník našich dějin. Sourozenci byli na prázdninách u babičky v Chomutově a já jsem zůstala v Praze, protože jsem chodila na brigádu. 21. srpna ráno brázdila oblohu letadla, nejely tramvaje, auta, cestu lemovaly tanky. U Národního divadla lidé vojákům bránili, aby mířili na naši zlatou kapličku. Dostala jsem se k Národnímu muzeu a tam byl masakr. Ten den ze šoku zemřela maminka kamarádky a bylo nemožné zajistit potřebné záležitosti, protože nic nefungovalo. Okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy jsem vnímala jako veliké ponížení tehdy i dnes.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA