Já a fotografie, aneb někdy je fajn zestárnout
FOTO: Dana Straková

Já a fotografie, aneb někdy je fajn zestárnout

5. 9. 2023

S focením jsem vždycky měla problém, nikdy jsem se na fotce sama sobě nelíbila. A vždycky jsem měla pocit, že společné fotografie s rodinou nebo s kolegy všem kazím. Nechápala jsem kolegyni Lenku, která vždycky, když došlo na focení prohlásila, že ona se fotí ráda, zatímco já se radši schovávala někde v zadní řadě. Kolegové v práci se pak kolikrát divili, jak to, že na společných fotkách nejsem, když na akci jsem přece byla.

Mockrát jsem se teď, co jsou chytré telefony s foťákem, třeba na procházce zkusila vyfotit, ať už v létě nebo mezi zasněženými stromy, ale pak jsem to radši rychle vymazala . Nejhorší teda ale je, když mě vyfotí někdo jiný, to vypadám vážně příšerně. Ale dědeček mi na to vždycky říkal, že takhle normálně vypadám, že tak mě všichni znají a jenom já si myslím, že vypadám líp... Tak nevím, ale občas si udělám docela hezký selfíčko a utěšuju se tím, že modelky taky fotí fotograf milionkrát a povedených snímků je jen pár. A to je na rozdíl ode mně profesionál. Holt si člověk musí poradit sám a to, že to jde vymazat a už to nikdy nikdo neuvidí, je úplně bezvadný. Myslím, že občas už se mi to celkem povede a poznávám se. No ale taky je možný, že za ty blbý fotky může foťák, nebo že by to bylo rukama? Nebo třeba jestli tam nemám nějaké špatné nastavení...

K focení se mi ještě vybavuje to, co mi jednou řekla fotografka, když mě fotila na pas a já jí předvedla jak vypadám na fotce na řidičáku a v občance a ona, asi aby mě potěšila, mi řekla: "To já znám. Některý lidi se špatně fotěj. Já je beru zleva, zprava, nasvěcuju je, strávím na tom spoustu času a výsledek nic moc. A pak přijde příšera, posadí se, já to jen tak cvaknu a ona vypadá jak filmová hvězda." No a tak si na to občas vzpomenu a řeknu si, že to od ní bylo hezký, i když ta fotka od ní tenkrát taky za moc nestála. Ale snažila se a aspoň na mě byla milá a trochu mě uklidnila, že snad nebudu úplná příšera, protože jako filmová hvězda, to teda nevypadám nikdy.

Tehdy jsem nosila krátké vlasy a s tou fotkou, co mi paní udělala jsem si ještě užila trochu legrace. O pas jsem si zažádala, dostala lísteček s číslem a informací, kdy bude hotový a když jsem si pro něj  přišla, pán za přepážkou ho podle toho čísla vyhledal, kouknul do něj a podal mi ho se slovy: "Řekněte manželovi, ať si to tady dole podepíše a do ciziny jezdí bez občanského průkazu." 

Kdysi mi jeden můj přítel (ten co jsem o něm už psala, že měl čokoládové oči a úsměv Jany Šulcové), při pohledu do mojí občanky řekl: "To jsi vážně ty za mlada? No tak to máš štěstí, že už jsi zestárla!!!"

A dědeček ať si říká co chce. Stejně si myslím, že chlapi, a to všichni, jsou tady jenom proto, aby zkoušeli, co ještě vydržíme. Tuhle jsem někde četla, že se vědcům podařilo namnožit dvě myšky-samičky a i jejich potomci, teda spíš potomkyně se dokážou množit bez samců, takže v budoucnu už nebudou ani k rozmnožování potřeba. A to pak už asi budou chlapi skutečně k ničemu, ne? 

fotografování
Hodnocení:
(4.9 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Prima článek....Díky zmoudření, nikoliv zestárnutí :-), jsem pochopila, že není dobré vnímat sebe prizmatem druhých. Jsem jaká jsem a život se rázem stane mnohem snadnější :-) :-)
Dana Straková
Děkuji všem za milé komentáře. Pro paní Ivanu na objasnění, fotka je z mostu přes Labe v Litoměřicích a ta modrá je moje včerejší od moře v Bašce. A pro všechny ostatní: jsem moc ráda, že můj článek ani sebe neberete tak moc vážně. S úsměvem jde přecevšechno líp
Taťana Veselá
Když jsem se asi před deseti lety stavovala v cyklo prodejně, prodavač se na mě zahleděl a povídá mi: "Vy jste musela být hezká, když jste byla mladá." Rozesmálo mě to a jakoby to nestačilo dodal: "Kdybyste byla o deset let mladší, tak bych vás z krámu už nepustil". No, je fakt, že mě tehdy nezdržoval :-D
Marie Faldynová
Na střední škole jsem začala fotit a vyvolávat fotky. Můžu vám říci, že vytvořit si vlastní fotku je druh statečnosti. Taky jsem se sama sobě na fotkách nelíbila - ale dneska si říkám, jak jsem byla hloupá. Na každé další fotce už jsem jen starší a lepší to nebude.
Zuzana Pivcová
Já si zde na íčku záměrně čas od času vyměním fotku, ne aby bylo vidět, jak nestárnu, ale naopak, jak vypadám v současnosti. Vždyť jsem na portálu už dvanáctým rokem, tak nebudu předstírat, že mi nechtěli vystavit seniorskou jízdenku. :-D
Alena Velková
Já taky promazávám...hlavně mi na fotkach nesmí být vidět břicho:-))
Naděžda Špásová
Taky jsem si v mládí nepřipadala hezká, občas mi to někdo potvrdil. S věkem se to zlepšilo, ale stárnutí mi vadí a to hodně. Ne můj vzhled, nemám vrásky, ale zdraví, zatím to odnáší klouby a kosti.
Ludmila Černá
Nezoufejte. Kdysi hodně dávno si spolupracovníci prohlíželi naše fotoalbum. Myslím, že mi tenkrát bylo tak pětadvacet, možná míň. A jeden kolega při pohledu na naši svatební fotku prohlásil "Jé, to jsi byla ještě mladá a hezká. Teď už jsi jenom mladá".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%