Ilustrační foto: Pexels
Sbírka nade vše. Z koníčků se stává posedlost a rodiny trpí
29. 8. 2023Poštovní známky, mince, ubrousky, staré panenky, hodiny… Předměty sběratelských vášní jsou různé. Záliby a koníčky jsou zdraví prospěšné, mnohdy obdivuhodné. Zpravidla ovšem jen v očích těch, kterých se netýkají. Rodiny vášnivých sběratelů mnohdy trpí.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zuzana Pivcová
30.8.2023 18:17
Určitě už jsem se tu zmínila o naší již nežijící známé paní, která propadla sbírání figurek koček a vůbec vše v bytě měla vybaveno kočičími motivy. Sama též kočky chovala. Když však její věk pokročil a přestala být samostatná, dcera jí sehnala bydlení v domově pro seniory. Tam však se sbírkou jít nemohla. Zkrátka dopadlo to smutně, sbírku nikdo koupit nechtěl, dcera o ni nestála, zkoušela to rozprodávat po částech a nevím, jak to dopadlo. Paní zemřela se značnou demencí, což byla pro ni záchrana, že už ani nevěděla, že nějakou sbírku měla.
Dušan Brabec
30.8.2023 15:51
Článek jsem se zájmem přečetl, protože od mládí mám rovněž sběratelské sklony. Na i60 jsem o nich i jednou napsal a můj příspěvek dosáhl neuvěřitelných 17,5 tisíc zobrazení! (viz www.i60.cz/clanek/detail/31914/jak-jsem-nakonec-specialni-tisicikorune-s-pritiskem-podlehl). Osobně jsem se vždy snažil sbírky specializovat, vnášet do nich něco nového a objevného. Např. do časopisu Filatelie jsem do listopadu 1989 za šéfredaktora Houšky napsal skoro 100 článků. Jinak aktuálně již přes 8 let na "seniorská kolena" vytvářím dokumentační sbírku neplatných listinných papírů emitovaných u nás od roku 1990 (akcie, dluhopisy, podílové listy apod.). Jen nevím, kde to vše skonší po mé smrti, protože potomky a vnoučata zajímají jen počítačové hry a jiné digitání vymoženosti. V hrobě bych se obracel, kdyby byly sbírky za pár šupů prodány a potomci by za utržený peníz jeli na zájezd... Zatím to neřeším.
Petr Želinský
29.8.2023 21:47
Sám patřím mezi podobné blázny. Mám sbírku přes 17000 modelů autíček. Než se odeberu na věčnost, chci vybudovat jejich muzeum, aby dělaly radost i jiným. Jsem tedy sobec nebo vizionář?
Lenka Kočandrlová
29.8.2023 17:31
Tak on je velký rozdíl mezi hodnotnou sbírkou a nějakými svinstvy,donesenými z popelnic a kontejnerů! Muzea by podle některých osob vlastně ani neměla být,neb jsou tam taky nahromaděny jen všelijaké nepotřebné věci ! Kdyby nebylo sběratelů,neměli bychom povědomí o naší minulosti například. Totéž platí i o knihách - spálením alexandrijské knihovny přišlo lidstvo o spoustu vědomostí,které se pak nepodařilo tisíce let objevit. Já jsem taky sběratelka,už od dětství sbírám známky, obaly z citrusů,pohlednice. Potom přišla ořezávátka,pera na násadky,svaté obrázky, mám odznaky, skleněné lahvičky s litými nápisy,lahvičky od inkoustu, plechové krabičky,vázičky, mám plno knih o skalkách,kytkách a vůbec o zahradách,regionální literaturu o K.Varech, no zkrátka kdeco.Vždycky mi bylo líto něco ,co už třeba nikdo ani nemá,vyhodit. Mám barák,tam se toho vejde....,ale mívala jsem to i doma v bytě,jako ozdobu pokoje,kanceláře. Snad to jednou najde nějaké uplatnění. Něco se dá asi prodat, nebo věnovat do muzea? Zatím si tím hlavu nelámu.
Eva Kopecká
29.8.2023 16:42
Takový člověk by měl bydlet sám. Pokud ty jeho skvosty ubírají peníze a prostor rodině, ať si sbírá, ale ať si v tom taky žije. Když k takovému sběrateli přijdete, tak si připadáte jako v nepovedeném muzeu. Byt má byt zařízen funkčně a účelně, má sloužit lidem. A ne aby všude byly lapače prachu, skladiště, plné skříně a regály, plné zdi atd.
Elis Rentierka
29.8.2023 13:04
Co teprve, kdyz nekdo sbira a uklada v byte kdeco z ulice, nebere ohled ani na vlastni deti a rodina uz pak nema temer zadny prostor k zivotu…
Eva Kopecká
29.8.2023 12:16
Sběratelství je diagnóza a pokud to přesahuje meze, je to posedlost. Znám pár lidí, jejichž rodiny tím trpí, protože v tom musejí jejich členové trvale žít. V bytě, v domě, je vyhrazena kolikrát pro ty poklady celá místnost. Což je výsada, kterou málokterý člen rodiny má. Když někdo půlku života chodí v jednom kabátě a jedněch botách, rodině odměřuje a každou korunu nacpe do sbírky, měl by se léčit. A to říkám jako člověk, který svou sbírkou taky doma disponuje. Nicméně na ní nijak nelpím a nezabírá žádné místo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA