Všechny fotografie poskytnuty z archivu Heleny Přibilové
Japonsko – moje láska na první pohled
18. 8. 2023Nihon. Slovo, které v japonštině znamená „dva podlouhlé předměty“, ale také název země, kde se tímto jazykem mluví. Japonsko. Cokoliv se o něm řekne, je pravda. Supermoderní a tradiční.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Martina Růžičková
20.8.2023 20:23
Moc hezké vyprávění. Japonské jaro plné kvetoucích sakur musí být kouzelné.
Soňa Prachfeldová
20.8.2023 18:37
Paní Heleno máte nezapomenutelné zážitky z různých zemí. Japonsko je pro mě tajuplné, s napětím jsem četla, moc díky.
Helena Přibilová
20.8.2023 09:02
Pane Kolín, děkuji za skvělou připomínku týkající se přepisu japonských slov. Japonštinu se učíme z anglických učebnic a dopisováním s Japonci, kteří japonská slova rovněž přepisují anglicky. Nejsem proto zvyklá japonštinu přepisovat do češtiny. Následují opravená slova: koláček "moči", japonský papír "waši", - přípona pro dívky "čan", klesající porodnost "šōšika", japonský javor "momidži".
Jaroslav Kolín
20.8.2023 08:25
Omlouvám se, k mým dvema hvězdám přidejte tři. Článek je skvely, jedinou výhradu mám k transkripci některých slov, jsme prece Češi a ne Angličané.
Marie Ženatová
19.8.2023 05:16
Milá Helenko, díky moc za nádherný článek i fotografie. Japonsko znám nejvíc z vyprávění svého synovce, který si vzal za manželku Japonku - mají spolu tři děti a bydlí v naší vlasti. Ovšem každý rok jedou do Japonska na dva měsíce - děti tam chodí i do školy - jenom tak totiž mohou jejich děti získat v 18letech i japonské občanství. V této rodině je ovšem dvojjazyčná výchova samozřejmostí*.
Zdenka Jírová
19.8.2023 02:08
Váš článek mě přímo okouzlil, jak pěkně jste to napsala. Cítila jsem , že cestuji s vámi. Japonsko mě vždy lákalo svou tajemností, nic se u nás o něm nemluvilo. Někdy kolem roku 68 byl v televizi velmi oblíbený pořad s Japonkou, která nás Japonskem provázela a seznamovala nás s japonskými zvyky,technikou atd. Mívala jsem ten pořad moc ráda. Dokonce to vyšlo knižně, ale už ji nemám, i když bych si ji ráda znovu přečetla. Kdybych byla mladší a movitější, určitě bych se tam vypravila. Ještě jednou velký dík za vaše povídání.
Blanka Lazarová
18.8.2023 20:03
Pro mě je to velmi rozporuplná země. Je toho hodně co obdivuji, ale také dost toho, co nechápu. Přesto mě to velmi zajímá. Ráda o Japonsku čtu a sleduji dokumenty. Od jednoho kamaráda jsem měla půjčená CD z jeho cest po Japonsku a byla jsem nadšená stejně, jako když čtu vaše cestopisy. Velké díky za zprostředkování. :-)
Vladislava Dejmková
18.8.2023 17:52
Velmi zajímavý článek dokreslený fotografiemi. Děkuji. Vaše cestopisy čtu velmi ráda.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA