
Ilustrační foto: Pixabay
Moje seniorská radost: Houbaření
9. 8. 2023O seniorských radostech se už napsalo mnohé, ale zdá se, že na houbaření si zatím nikdo nevzpomněl. A při tom by se o houbaření v Čechách daly psát romány. V lásce k němu není výjimkou ani naše rodina. Kam moje paměť sahá, milují ho staří i mladí a dokonce některá naše zvířata.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Margita Melegova
12.8.2023 21:41
Houbareni je moje nemoc, od Velikonoc narikam ... uz aby to bylo... a je to tady, prisel ten touzebne ocekavany cas ale nohy vypovidaji sluzbu, masiruji, polykam prasky, kazda dostala vcelicku, premlouvam je at jsou rozumne, prozatim nic nepomaha trucuji. Utesuji se ze do podzimu si daji rict. Vzpominam na zahradu, kde jsem pod lisky vylila vodu z oplachnuti hub a dalsi rok jsem se nestacila divit co mi tam vsechno v tom spadanem listi vyrostlo, ted si na te urode pochutnavaji novi majitele.
Alena Velková
12.8.2023 18:28
Pane Berko děkuji, ten recept, vypadá zajímavě. Ostatním také děkuji za reakce na článek.
Lenka Kočandrlová
12.8.2023 17:40
Tak dnes jsem zase zašla do nejbližšího lesíka.Nic moc,je stále vše suché a tak jen sem tam klouzky,více babek,pár lišek a asi 10 výstavních křemenáčů plus jeden kozák. Tak si manžel uvařil kulajdu a zbytek šel na půdu usušit - aby bylo něco na zimu.
Jindřich Berka
12.8.2023 17:35
Píši o různých tématech, ale chce to odlehčit. Nabízím výborný recept na houbový tatarák či pomazánku nebo směs. Původně to není z mé hlavy, ale dvacet let ho dělám ke spokojenosti, rodiny, kamarádů a blízkých lidí. Správně sterilizovaný vydrží i ve špajzu v pohodě 3 roky. Dokonce jsem se přihlásil do soutěže renomovaného výrobce uzenin. Nazval jsem recept „Špekáček s fazolemi a houbovou směsí“, vyhrál jsem jednu z jeho hlavních cen. Ráno mi žena volá do práce: „Přijeli k nám nějací chlapi a začali vykládat balíky uzenin a výrobků. Co s tím mám dělat“? Tak jsem celé odpoledne rozvážel po rodině a přátelích výslužky.
Jindřich Berka
12.8.2023 17:32
PIKANTNÍ HOUBOVÁ SMĚS NEBO TATARÁK
Suroviny:
1 kg tvrdých hub (mladé plodnice hřibů nebo růžovky, holubinky, čirůvky, ryzce a další které poznáte, můžete použít i pěstované houby běžné v prodeji), 1/4 l oleje, 1/2 kg cibule, 1 velký ostrý kečup, 1 palice česneku, 2 konzervy rajského protlaku, pepř, chilli nebo tabasco, sůl a vegetu.
Postup:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme všechny složky (hřiby nakrájet nikoliv pomlet!) a 10 minut dusíme a dáme do skleniček (já si schovávám proto sklenky od tatarky a majonézy). Potom sterilizujeme. Správně se sterilizuje hodinu kolem bodu varu, další den je necháme při pokojové teplotě, narostou tam možná spory, ale ty třetí den zničíme opět varem po dobu jedné hodiny.
Použití:
Na topinky a posypat strouhaným sýrem, fazole (stačí sterilizované) + houbová směs + zbytky masa nebo uzenina a prohřátím spojíme, směs + mleté maso na špagety, do guláše, pod maso, výborný je z toho dip na grilovací speciality (nastrouhaný křen, hořčice, houbová směs) a další možné využití dle fantazie.
Marta Novotná
12.8.2023 14:42
Houbaření se v naší rodině dědí z pokolení na pokolení jen s tím rozdílem,že z našich vnoučat jedí houby pouze dvě,zatímco my starší je jíme na sto způsobů :-) od mala doteď.
Elena Valeriánová
10.8.2023 21:18
Děkuji za hezké vzpomínání. Už se těším až půjdu lesem a porostou. Jen jsem docela roztrpčená stavem lesa po těžbě. Tam, kde byl kdysi krásný houbařský les, je v lepším případě neproniknutelný mladý porost a v tom horším pustina plná vysoké trávy, kořenů, klacků a zarostlých pařezů. Cesty žádné a člověk se ztratí raz dva. Tak, jak o tom píši zde. https://www.i60.cz/clanek/detail/31162/kdyz-se-les-stane-pasti
Soňa Prachfeldová
10.8.2023 07:24
Houbaření je vášeň. Zabloudit v lese, není sranda. Jenže ty houby už od pohledu zblbnou, aniž by člověk požil lysohlávku. Dnes máme apky skoro na vše, jenže také sbírám to, co znám. A na zahradě nám vyrostl hnojník i žampiony. Hnojník tu vidím poprvé, Mysty ten trs v běhu rozkopal. A bylo po bádání. Tak houbařům zdar.
Jana Kollinová
9.8.2023 18:36
Sbírání hub se naší rodině vyhnulo, protože maminka houby nejedla, což znamenalo, že ani my s tatínkem, i když on houby miloval, jsme je na jídelníčku neměli. Nedůvěru vůči houbám přenesla i na mě, a tak až později, když jsem měla příležitost ochutnat vynikající voňavé smaženice a houbové omáčky, našly své místo v mé kuchyni. Přesto, kdykoliv houby jím - mám pouze kupované - nemohu se zbavit nepříjemného pocitu, že tam možná byla i nějaká jedovatá a podobně, jako Váš tatínek, sleduji, zda se neobjeví příznaky otravy. To není všechno. Houby velmi důkladně žvýkám na co nejmenší kousíčky, abych při výplachu žaludku neucpala hadičku - doporučení mého přítele vtipálka.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA