Úvodní foto Jan Zelenka, ilustrace Pixabay
O starých dopisech a dokumentech
12. 7. 2023Lidé jsou různí, možno říci, že přímo nejrůznější. Ale myslím si, že jedno mají společné. Alespoň většina z nich. A to je více či méně pečlivá archivace různých dokumentů, ať už úředních, či rodinných, památek po předcích, svatebních oznámení, starých fotografií nebo nejrůznějších dopisů.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kočandrlová
12.7.2023 10:48
Škoda,že se nedají dát některé listiny někam do archivu,kde by je někdo po létech našel a podle nich mohl dalším generacím ukázat úplně obyčejné životy tehdejších rodin. Je mi líto vyhodit stará vysvědčení,žákovské knížky,čtenářské deníky,různé dopisy,pohlednice,přání,kalendáříky,památníky, drobnosti - Máme toho na půdě ve škatulích a kufrech,co se za 70 let nashromáždilo. Po mých starších předcích se nezachovalo vůbec nic, jen dva obrazy a tak kromě rodokmenu a mém dodatečném pátrání jsou pro mě záhadní a neznámí, snad proto,že se není už koho ptát a připadá mi to smutné. No a co zbyde po mě,tak se asi vyhodí a tak možná někdo po letech zasmutní,že ani neví,jaká ta babička byla,jak žila,jaká opravdu byla tehdejší doba.....Obecná historie je trošku jiná,než ta rodinná.
Jana Jurečková
12.7.2023 10:23
Já jsem typ člověka, co věci moc neschovává, jen ty důležité. Když jsem šla do důchodu, polovina dokladů od zaměstnavatelů mi chyběla, ale naštěstí paní na úřadě měla vše zaznačené v počítači a nemusela jsem dokládat nic. Opakem je můj muž, ten schovává všechno a dokáže to i vyhledat. Nikdy se neřídil heslem, to tu leží zbytečně....
Jana Stašková
12.7.2023 09:47
Jene, máte úplnou pravdu,třídit rodinný archiv je někdy na pováženou. Domácnost není nafukovací a tak jsem jednoho dne udělala radikální úklid.Bez lítosti jsem spálila nepotřebné listiny. Pravda, něco vyhodit nelze. Syn před čtyřmi roky zemřel a dosud mám uschvaný jeho živnostenský list a jiné listiny. Stále to bolí, nemám odvahu zničit,co bylo jeho součástí.
Anna Potůčková
12.7.2023 09:21
Líbí se mě článek a pokud jde o milostné dopisy, tak Ty jsem po rozchodu spálila a nechala si jen fotografie. Ale mé dopisy prý jsou u maminky dotyčné osoby, která před 3 lety zemřela ještě na půdě schované. Navštěvuji totiž jeho maminku a od ní to vím. Bohužel tato maminka měla 2 děti a už nežije ani jedno a jí samotné je 87 roků. Jinak mám ale sbírku svatebních oznámení a gratulace k našemu snatku. A pak mám schované pohledy a fotka také z Ruska od rusky, se kterou jsem si moc dlouho rusky dopisovala - do doby než přišla "sametová revoluce". Pak psát přestala.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA