Historik Martin Nekola při nedávném setkání s Josefem Mašínem. FOTO: archiv M. Nekoly
Historik Martin Nekola: Češi ve světě dokázali neuvěřitelné věci v mnoha oborech
12. 7. 2023Už řadu let mapuje životní osudy Čechů v zahraničí. Bádá v zahraničních archivech, setkává se s rodinnými příslušníky exulantů. Řadu jejich příběhů „přetavil“ do knižní podoby.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Helena Štěpánková
14.7.2023 10:07
Před chvílí jsem si přečetla článek o vězněných českých Židech na Mauriciu, teď tedy hledám další vaše texty... Klobouk dolů, děláte záslužnou a jistě i zajímavou práci. Pokud jsem dobře pochopila, budete tady psát pravidelně? Tak se budu těšit na další zajímavé osudy. Děkuji.
Zuzana Pivcová
13.7.2023 12:46
Ráda bych Vás, pane Nekolo, odkázala ještě na pana Michaela A. Cwacha, původem z Jižní Dakoty, z již 3. generace českých vystěhovalců do Ameriky. Je především hudebník, ale zde v Týně učí angličtinu u seniorů. Vše potřebné si najdete pomocí Googlu.
Pavlína Vavříková
13.7.2023 12:35
Zkoumat historii a osudy našich krajanů musí být krásná práce. Dovedu si představit vaši radost, když se vám podaří poodhalit nový životní příběh. Přeji vám, ať se vám tato záslužná práce daří a těším se na vaše další články.
Zuzana Pivcová
13.7.2023 12:30
Díky dlouhodobé práci ve vojenském archivu jsem měla možnost poznat mezi návštěvníky studovny i někdejší "emigranty" nebo i jejich potomky. Nejčastěji byli ze Spojených států. Hodně jsme si vyprávěli. Vážila jsem si toho, že nikdo nezapomněl na svou rodnou zem ani jazyk. Největší překvapení mi připravil jeden pán, jehož otec jako příslušník naší západní armády odešel po Únoru zpět na Západ a skončil v Kanadě. Jeho syn se narodil až tam a jako dítě vůbec česky neuměl. Začal se učit až v souvislosti s genealogickým pátráním, kdy začal pravidelně navštěvovat naši republiku. Vůbec jsem zpočátku nepoznala, že je to cizinec. Mluvil bezvadně česky. Bohužel si již jeho jméno nepamatuji.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA