V období komunismu u nás panovaly obavy a strach," vzpomíná Jiří Ševčík, bývalý starosta obce Svatý Jan pod Skalou
Jiří Ševčík (vlevo) ve "svém" svatojanském muzeu. FOTO: Hana Polednová

V období komunismu u nás panovaly obavy a strach," vzpomíná Jiří Ševčík, bývalý starosta obce Svatý Jan pod Skalou

4. 7. 2023

Do obce Svatý Jan pod Skalou se s rodiči přestěhoval z Moravy, když mu byly tři roky. Na vlastní oči tak viděl devastaci památek v období komunismu. A byl to právě on, kdo se po roce 1989 zasloužil – už jako starosta obce – o obnovu kostela, kláštera i dalších pamětihodností.

města a obce rozhovor
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.9 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Adam Maas
Do S.J. a okolí jezdim často na kole. Bydlim poblíž a jezdival jsem tam i za mlada na "cundry".... Od 89 obec neuvěřitelně rozkvetla. V okolí je nekolik tras pro náročnější či rodiny s malými dětmi. Vždy se tam rád vracím.
Helenka Vambleki
Krásné připomenutí společných chvil na letošním setkání íčkařů. O tomto místě jsem neměla ponětí a jsem ráda, že jsem tam s vámi všemi mohla být :-) A panu Ševčíkovi přeji to samé, co on nám-ať toho pro tuto krásnou obec ještě hodně může udělat
Blanka Lazarová
Děkuji Honzovi a portálu i60 za to, že nám zprostředkovává návßtěvu takových míst jako je např. Sv. Jan pod Skalou. Moc fandím lidem, jako je pan Ševčík, kteří dělají tak záslužnou činnost pro nás i další generace. Díky za to a jsem ráda, že jsem místo mavštívila. :-)
Marie Měchurová
Sv. Jan pod Skalou je moc zajímavé místo. Honzo, děkujeme za rozšíření vědomostí.
Lenka Kočandrlová
Už jsem se k diskusi v jiném článku zmiňovala,že můj prapra(asi 5x ) strýc byl duchovním ve Sv. Janu p. Skalou,psal do matriky, oddával a pod., zemřel v r. 1846.Zajímalo by mne,zda tam náhodou neexistuje jeho hrob ? Asi se tam nikdy nepodívám.....
Hana Polednová
Článek ve mně vyvolal krásnou vzpomínku na společně setkání, díky Honzo. Pan Ševčík nás v muzeu přesvědčil, že stařičký gramofon ještě funguje a z toho vzniklo moje úvodní foto u článku, kdy jsme odcházeli za doprovodu písničky z dob dávných a za hezkého úsměvu milého pana Ševčíka.
Hana Rypáčková
Moc milý a vstřícný člověk, byl to nádherný výlet a rozhovor o obnově památky také..
Jan Zelenka
Byl jsem ve sv. Janu ještě za minulého režimu, ale takhle pěkné to tam nebylo.
Zuzana Pivcová
Já mám informaci, že ve Svatém Janu.... byl nějakou dobu Pohotovostní pluk VB, který byl pak přemístěn koncem 70. let do Malešic, tedy výcvikové středisko a škola pro příslušníky Veřejné bezpečnosti (kteří m. j. zasahovali na Národní).
Marie Seitlová
Honzo děkuji za zajímavý rozhovor s panem Ševčíkem, který nás provázel a zajímavě vyprávěl o Sv. Janu. Bylo to setkání v zajímavém místě, chtěla jsem místo poznat a díky i60 se mi to podařilo. Děkuji za setkání v Srbsku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

20%

Vitamíny

19%