Jiří Ševčík (vlevo) ve "svém" svatojanském muzeu. FOTO: Hana Polednová
V období komunismu u nás panovaly obavy a strach," vzpomíná Jiří Ševčík, bývalý starosta obce Svatý Jan pod Skalou
4. 7. 2023Do obce Svatý Jan pod Skalou se s rodiči přestěhoval z Moravy, když mu byly tři roky. Na vlastní oči tak viděl devastaci památek v období komunismu. A byl to právě on, kdo se po roce 1989 zasloužil – už jako starosta obce – o obnovu kostela, kláštera i dalších pamětihodností.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Hašková
4.7.2023 16:22
Mám velkou radost, že se podařilo krásně obnovit Svatý Jan pod Skalou. I když jsem bohužel na výletě nebyla, chci se tam sama vypravit. Byla jsem tam v mládí, kdy to bylo místo zajímavé i mělo svůj půvab. Děkuji panu Ševčíkovi, že vynaložila tolik úsilí a stále má elán do dalšího zvelebování památek. Děkuji také Honzovi za tento článek.
Zdenka Soukupová
4.7.2023 12:56
Honzo, výlet byl krásný a tento rozhovor ho ještě umocnil. Díky. Poděkování patří i panu Ševčíkovi. Přeju mu hodně zdraví a elánu do dalšího zvelebování památek. Je to záslužná práce.
Daniela Řeřichová
4.7.2023 11:58
Moc děkuji Honzovi R. za rozhovor, děkuji za nezapomenutelné setkání v Srbsku, děkuji za pana J. Ševčíka a lidi jeho krevní skupiny. To jsou nadšenci, vzdělaní a osvícení vlastenci, kteří napravují křivdy z naší nedávné pokřivené minulosti. Přeji panu Ševčíkovi hodně energie a dobré zdraví, aby mohl dál odkrývat pozapomenuté krásy naší země.
Libuše Heulerová
4.7.2023 11:40
Honzo, díky za krásný rozhovor s panem Ševčíkem...musíme si tu dobu připomínat, proto aby se nemohla zase opakovat. Mnoho lidí, jak se zdá, na to zapomíná!!!
Marie Novotná
4.7.2023 11:28
Svatý Jan,setkání i60 a celý ten víkend byl nádherný. Díky Honzovi a díky lidem které zná bylo všem báječně. Mnoho informací o památce a vše ,co k tomu patří,díky panu starostovi,který poutavě vyprávěl jsme znalejší. Hezky se vzpomíná při čtení článku.
Anna Potůčková
4.7.2023 09:42
Honzo moc děkuji za tento nádherný článek a krásný rozhovor se starostou obce Svatý Jan pod Skalou. A dodám že se mě tam moc líbilo a nebýt Tebe sotva bych se tam někdy podívala. Bylo to krásné setkání, něco jsme se dověděli z minulosti a panu Ševčíkovi přeji hodně zdraví, spoustu radostí a velkou spoustu vděčných posluchačů při jeho průvodcování.
Soňa Prachfeldová
4.7.2023 09:00
Děkuji za krásnou vzpomínku na naše setkání a setkání s průvodcem panem Ševčíkem. Svatý Jan je překrásný, přežil a postupně se vrací do krásy, díky takovým lidem, jako je pan Ševčík. Nezapomenutelný dojem na naše setkání.
Alena Tollarová
4.7.2023 08:43
Děkuji za zajímavý rozhovor s bývalým panem starostou. Do Sv. Jana pod Skalou jsem se už dlouho chtěla podívat a jsem ráda, že se mi to podařilo díky letošnímu setkání i60. Moc se mi tam líbilo a - jako i jinde - i tady jsem jen kroutila hlavou nad tím, jak se mohla dopustit taková devastace památek. Zaplať Pán Bůh, že ta doba je pryč a památky i díky tak obětavým lidem jako je pan Ševčík, znovu ožívají do krásy. Přeji panu Ševčíkovi hodně zdraví a radosti z dobře vykonaného díla.
Vladislava Dejmková
4.7.2023 06:52
Honzo, děkuji za hezký článek. Ještě jsem si rozšířila své vědomosti o tomto místě, které jsem na jaře spolu s ostatními navštívila. Mám na to hezké vzpomínky, bylo to prostě fajn.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA