Čeští emigranti v roce 1968. Z archivu Martina Nekoly
Češi na Novém Zélandu po srpnu 1968 a příběh emigranta Antonína Slováka
16. 6. 2023Teplého úterního večera 20. srpna 1968 se dalo do pohybu pět armád států Varšavské smlouvy, aby učinilo přítrž Kremlu nebezpečným liberálním reformám v Československu.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Blanka Lazarová
27.10.2023 14:39
Ráda čtu příběhy lidí, kteří se prali se svými ideály, představami a poté i skutečnostmi daleko od domova a často s tím, že se už nikdy do své vlasti nevrátí. Já bych to nedokázala.
Helena Přibilová
19.6.2023 19:42
Navštívila jsem mnoho zemí světa (včetně Nového Zélandu), avšak nedokázala bych žít nikde jinde než ve své rodné zemi.
Lenka Kočandrlová
17.6.2023 11:55
Teď jsem dočetla autobiografickou knihu od Jindry Tiché,která žila na N.Z. a učila tam na univerzitě. Dost zajímavé čtení. U nás v rodině emigrovali mí 3 sourozenci do NSR, a já ne,protože mám ráda svou zemi a nikde jinde bych žít nechtěla. Nebylo to tu až tak děsné,jak se dnes mnozí snaží vykládat. Mnozí chtěli hlavně mít ty hmotné statky,jako auta,věci spotřební elektroniku,oblečení,možnost cestovat, s politikou to nemělo nic společného.
Daniela Řeřichová
16.6.2023 21:24
To je zajímavý příběh a já budu vděčna za další. Osudy lidí, kteří museli opustit svou vlast, jsou k zamyšlení a věřím, že jim jednou bude věnovat pozornost i naše kinematografie. Mám bratra, který po studiu hippologie v NDR pokračoval v tehdejším NSR a celá naše rodina byla kvůli tomu perzekvována, přestože s politikou jsme neměli nic společného. Dnes se stýkáme dle časových možností, ale domov již nemá v Česku.
Zuzana Pivcová
16.6.2023 19:09
Vím o řadě známých lidí, kteří emigrovali, o některých jsem už nikdy neslyšela, jiní sem později pravidelně jezdili, někdo se nafukoval a dělal cizince na vyšší úrovni, někomu se stýskalo a někdo se vrátil. Bylo a je to velmi individuální. Jen jednou v životě, asi 8 let po Pražském jaru, mi přišlo na mysl, že jsem měla utéct, ale to bylo z důvodu udání a obavy, co bude dál. V životě jsem byla opravdu, když to sečtu, tak pomalu už tak 3 roky, v NDR a pak ve Spolkové republice, alenikdy jsem nenabyla dojmu, že jsem tam doma nebo že bych tam mohla žít.
Oldřich Čepelka
16.6.2023 14:57
Hořkokrásný příběh, málokdy vidíme takový, vykreslený do přesvědčivých detailů. Ten pán nejen že odmítl žít pod kamenem, ale měl dost odvahy a elánu, aby si zařídil život podle svého a prosadil se tak, aby měl spokojený život.
Pavlína Vavříková
16.6.2023 13:19
Vždy jsem obdivovala, jak se mnohým českým občanům, kteří z nejrůznějších důvodů odešli z Československa, podařilo v zahraničí prosadit. Nejen najít si práci, ale i něco dokázat - v řemesle, umění, vědě.
Jiří Dostal
16.6.2023 10:20
:-) Politická propaganda s jednou zásadní chybou v příběhu 68. roku je dnes omšelá, ale co s ostatním? :-)
Svatava Páleníková
16.6.2023 08:57
Můj spolužák také emigroval a dostal se až na Nový Zéland. Dokonce jsem od něj měla po roce 1989 pozvání, ale pak onemocněl manžel a už k cestě nedošlo. Posledni léta už na něj kontakt nemám, nevím, zda co se se stalo, zda ještě žije.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA