Češi na Novém Zélandu po srpnu 1968 a příběh emigranta Antonína Slováka
Čeští emigranti v roce 1968. Z archivu Martina Nekoly

Češi na Novém Zélandu po srpnu 1968 a příběh emigranta Antonína Slováka

16. 6. 2023

Teplého úterního večera 20. srpna 1968 se dalo do pohybu pět armád států Varšavské smlouvy, aby učinilo přítrž Kremlu nebezpečným liberálním reformám v Československu.

historie Osudy Čechů ve světě
Autor: Martin Nekola
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Zajímavý přiběh.
Blanka Lazarová
Ráda čtu příběhy lidí, kteří se prali se svými ideály, představami a poté i skutečnostmi daleko od domova a často s tím, že se už nikdy do své vlasti nevrátí. Já bych to nedokázala.
Helena Přibilová
Navštívila jsem mnoho zemí světa (včetně Nového Zélandu), avšak nedokázala bych žít nikde jinde než ve své rodné zemi.
Lenka Kočandrlová
Teď jsem dočetla autobiografickou knihu od Jindry Tiché,která žila na N.Z. a učila tam na univerzitě. Dost zajímavé čtení. U nás v rodině emigrovali mí 3 sourozenci do NSR, a já ne,protože mám ráda svou zemi a nikde jinde bych žít nechtěla. Nebylo to tu až tak děsné,jak se dnes mnozí snaží vykládat. Mnozí chtěli hlavně mít ty hmotné statky,jako auta,věci spotřební elektroniku,oblečení,možnost cestovat, s politikou to nemělo nic společného.
Daniela Řeřichová
To je zajímavý příběh a já budu vděčna za další. Osudy lidí, kteří museli opustit svou vlast, jsou k zamyšlení a věřím, že jim jednou bude věnovat pozornost i naše kinematografie. Mám bratra, který po studiu hippologie v NDR pokračoval v tehdejším NSR a celá naše rodina byla kvůli tomu perzekvována, přestože s politikou jsme neměli nic společného. Dnes se stýkáme dle časových možností, ale domov již nemá v Česku.
Zuzana Pivcová
Vím o řadě známých lidí, kteří emigrovali, o některých jsem už nikdy neslyšela, jiní sem později pravidelně jezdili, někdo se nafukoval a dělal cizince na vyšší úrovni, někomu se stýskalo a někdo se vrátil. Bylo a je to velmi individuální. Jen jednou v životě, asi 8 let po Pražském jaru, mi přišlo na mysl, že jsem měla utéct, ale to bylo z důvodu udání a obavy, co bude dál. V životě jsem byla opravdu, když to sečtu, tak pomalu už tak 3 roky, v NDR a pak ve Spolkové republice, alenikdy jsem nenabyla dojmu, že jsem tam doma nebo že bych tam mohla žít.
Oldřich Čepelka
Hořkokrásný příběh, málokdy vidíme takový, vykreslený do přesvědčivých detailů. Ten pán nejen že odmítl žít pod kamenem, ale měl dost odvahy a elánu, aby si zařídil život podle svého a prosadil se tak, aby měl spokojený život.
Pavlína Vavříková
Vždy jsem obdivovala, jak se mnohým českým občanům, kteří z nejrůznějších důvodů odešli z Československa, podařilo v zahraničí prosadit. Nejen najít si práci, ale i něco dokázat - v řemesle, umění, vědě.
Jiří Dostal
:-) Politická propaganda s jednou zásadní chybou v příběhu 68. roku je dnes omšelá, ale co s ostatním? :-)
Svatava Páleníková
Můj spolužák také emigroval a dostal se až na Nový Zéland. Dokonce jsem od něj měla po roce 1989 pozvání, ale pak onemocněl manžel a už k cestě nedošlo. Posledni léta už na něj kontakt nemám, nevím, zda co se se stalo, zda ještě žije.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%