FOTO: Greta Konečná Blumajerová
Krása pomoci ocenila přeživší Terezína
1. 6. 2023Helga Hošková-Weissová. Akademická malířka, přeživší Terezína a Osvětimi. A nyní též držitelka Ceny Beauty of Help Award. Nadace Krása pomoci v pondělí udělovala čestná uznání a ocenění.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Ženatová
2.6.2023 16:45
Plně souhlasím s názorem Zuzanky Pivcové ve 14.01. Ono těch nevinných obětí totalitních režimů bylo skutečně velmi, velmi mnoho. Těmito akcemi se ale hlavně zviditelňují politici - jenže oni jsou úplně odtrženi od běžného života seniorů. Politici, obzvláště ti ve vysokých funkcích nejezdí běžnou hromadnou dopravou a z oken svých limuzín nemohou ani vidět jejich denodenní život, který přináší mnohé a mnohé těžkosti. Myslím si, že je to hlavně proto, že většina rozhodnutí se plánuje jen a jen od stolu ?
Daniela Řeřichová
1.6.2023 21:32
Nechápu ty hanlivé komentáře. Nevím, kdo z kritiků níže někdy organizoval tak náročnou akci s cílem veřejně ocenit osobnosti, které si nezpochybnitelným mravním kreditem zasluhují naši úctu a vděk. Paní Helga Hošková je dáma v letech s velmi křehkým zdravím. Svou osobní účastí dala nadaci i všem, kteří jí přišli pogratulovat najevo, že si tohoto aktu velmi váží.
Pro paní Kosťunovou 1.6.2023 08:54. Ano, paní Helga Hošková se málo usmívá.
V deseti letech byla pro svůj židovský původ vyloučena ze školy a v roce 1941 s rodiči deportována do koncentračního tábora Terezín. V roce 1944 byla s matkou deportována do koncentračního tábora Auschwitz a poté do Freibergu, v dubnu 1945 byla deportována do koncentračního tábora Mauthausen. Vykonstruované politické a antisemitské procesy v 50. letech vedly k dlouhému věznění manželovy rodiny v komunistických lágrech.
Vážím si toho, že jsme s paní Helgou spolupracovali na zprostředkování jejího svědectví o hrůzných praktikách totalitních režimů. Vážím si všech, kteří nám odkaz statečných dcer a synů naší země připomínají.
Pavlína Vavříková
1.6.2023 20:17
Je dobře, že se připomínají české osobnosti, které nějakým způsobem zanechaly stopu v historii naší společnosti. Jak jinak, než třeba právě takovým oceněním. Myslím, že i pro paní Hoškovou-Weissovou to byl hezký zážitek. Nerozumím tomu, proč se tu komentuje i kvalita fotografie. Jde snad o to, co ta samotný akt pro ty oceněné znamená.
Zuzana Pivcová
1.6.2023 14:01
Díky své dřívější práci ve Vojenském historickém archivu jsem v 90. letech měla možnost zúčastnit se několika konferencí v Terezíně. V té době ještě žilo poměrně dost těch, kteří přežili holocaust. Moc jsem si vážila toho, že jsem je mohla potkat nebo s nimi dokonce i hovořit. Právě tak, jako se mi nelíbí udělování vysokých vyznamenání posledním žijícím účastníkům zahraničního odboje, nelíbí se mi skutečně vůbec "nominace inspirativních osobností" a udělování cen vybranou odbornou porotou. Bohužel to vnímám jako nafouklou akci, která má zdánlivě ocenit pomoc stáří. Jenže staří lidé víc než z cen žijí z pomoci zdravotní a sociální. Kromě oceněných jedinců, kteří jsou na svůj věk mimořádně čilí a aktivní, podstatně víc než Vy, jsou ti každodenní, neocenění. Vy byste svou Krásu pomoci (název se mi příčí, protože se spojil s naší někdejší vítězkou Miss) měli spíš orientovat na apelaci na vládu, parlament, obce, aby pomáhaly běžně a ne každoročně nějakým nicnestojícím diplomem.
Daniela Řeřichová
1.6.2023 09:48
Vážím si činnosti Nadace Krása pomoci a mám radost, že letošní hlavní cenu obdržela mimořádná žena a umělkyně paní Helga Hošková - Weissová, Dr.h.c. Těší mě, že jsme pro tuto vzácnou příležitost mohli pořadatelům zapůjčit výstavu Obrázky z Terezína, kterou jsme v rámci festivalu zpracovali k jejímu dřívějšímu ocenění Dáma české kultury. Děkuji paní Helze, že předává svědectví o utrpení, jemuž byly vystaveny nevinné oběti totalitních režimů, a přeji jí pevné zdraví.
Soňa Prachfeldová
1.6.2023 09:16
Myslím, že je dobré, připomenout veřejnosti, co někteří lidé museli vytrpět, co někteří dokázali vykonat. Určitě je to potěšilo, když přišli. A politici se nepoučí a nepoučí!
Kateřina Toholová
1.6.2023 09:11
Dobrý den paní Ivano, paní Helga celou dobu oceňování seděla, samozřejmě v první řadě. Na předávání sama chtěla přijít. Možná by jí naopak nebylo příjemné, kdyby seděla a ostatní stáli. A hlubokou úctu si zaslouží, s tím samozřejmě souhlasíme. Za Nadaci Káťa
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA