Ilustrační foto: Pexels
Přemýšlení seniorky: Smysl života a jeho hledání
28. 5. 2023Přitahují mě rozhovory, jak se úspěšně vyrovnat s nástrahami života. Hledám v nich odpovědi/návody na dotěrné otázky: jak ustát tlaky rodiny, přátel, společnosti? A jak se vypořádat s vlasními démony? Ale moc úspěšná nejsem.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kočandrlová
29.5.2023 14:46
Tyhle plky o nějakém smyslu života,který je třeba někde ? hledat (a nikdy nenajít....). Podle mě jsou to pseudofilozofické žvásty,takové si s oblibou vymýšleli a vymýšlejí muži,aby se obhájili před ostatními,že nedělají nic,jen někde posedávají a vykecávají se. Kdo kdy hledal nesmysl života ??? A našel ???
Jitka Caklová
29.5.2023 12:21
Maruško, moje řeč. Když mi bylo pět let, dostala jsem na starost slepice, když mi bylo sedm, přibyla husa se zlým houserem a hejnem housat, jen těch kopřiv, co jsem musela nažnout. Práce se střídala se školou. Ve škole jsem musela poslouchat kecy o tom, že děti nesmějí pracovat, já jsem "musela" a jak jsem dorůstala, stále jsem byla mezi vrstevníky, učitele nevyjímaje, ta nejhorší. Učila jsem se dobře, matematiku mezi 2-3, poprosila jsem učitele o opravu na 2 a on mi řekl, "Přece ti nemohu dát za 2, když Alenka (premiantka třídy) má za 1.", a tak se to se mnou táhlo celý život beze smyslu. Teď mám vystaráno a můj život má konečně smysl ♥♥♥
Marie Ženatová
29.5.2023 09:20
Nedávno jsem jela autobusem a vedle mne se na čtyřsedačku posadily dvě hezké mladinké dívenky. A ta jedna se svěřovala druhé se svým životem. Říká: "Já mám už velmi dlouhou dobu úplně stejný nudný život. Ráno vstanu, najím se, jdu do školy. Pak oběd, nějaké kroužky, večeře - stále stejné barvy, stejní lidé - už mne z toho hrabe ..." Musela jsem vystupovat - takže nevím co jí na to její kamarádka odpovídala - mohlo jim být tak 16 roků. Já jsem ve svém mládí měla tolik a tolik povinností, že jsem ani slovo nuda neznala. A svým způsobem to mám tak stále ?
Moje babička♥ žila velmi prostý vesnický život a jejím smyslem života bylo: "Modli se a pracuj" Žila poctivý a spokojený život - zemřela v roce 1972 ve věku 82 roků.
Velmi často si na ni v těžkých chvílích vzpomínám a beru si z ní často učebnicový příklad ♥.
Jitka Caklová
29.5.2023 07:47
Co znamená, "žít si po svém" teď, po tom, co jsem dosud žila? Také jsem si přečetla článek dvakrát a smíšené pocity z něj nemám. Ztratit "kotvu" se kterou jsem se narodila, pak se celý život rozdávala a říkala, že to dělám ráda, tak to je přesně ta iluze, ve které jsem žila 71 let. Jako lidstvo jsme odtrženi od přírody - matky Země. Země je živý organizmus, který celý život "ždímeme" co se vyždímat dá a co matce Zemi vracíme? Nic! Rovnováha je "v čudu" a teprve teď budeme splácet ten největší dluh. Klidně si můžete myslet, nebo o mně napsat, že jsem blázen, protože já to vím :-)
Dana Puchalská
29.5.2023 07:17
Článek jsem si přečetla asi 2x. A nám z něj smíšené pocity. Mám podobný názor jako Soňa P.
Jitka Caklová
29.5.2023 00:07
Mně dala smysl života klinická smrt, kde jsem svého ochránce "poznala". Sice jsem nespatřila jeho tvář, ale byl to boží příběh, a vím, že mě stále vede. Nevím kolik současníků četlo originál Bible, ale když slyším slovo "bible", jako bych slyšela slovo "kortikoidy". Ale přesto nikomu víru v cokoliv neupírám. Vím, že život po smrti je krásný, že to složité mám za sebou a pro mě je krása života v přítomnosti, v lásce k životu jako takovému, bez falešných berliček ♥♥♥
Marie Faldynová
28.5.2023 22:18
Čtěme Bibli tam to všechno je...Mě dal smysl života Bůh. Dal mi i vyhlídku na život po smrti. Bez této jistoty je dnešní život opravdu hodně složitý.
Věra Lišková
28.5.2023 16:59
Až mi někdy udiví, že na moji radu někdo v rodině dá. Nesmí se ale podávat jako nějaký nátlak, nebo dokonce rozkaz, jen sdělit své zkušenosti, ber či ne, to už záleží na dotyčných.
Hana Rypáčková
28.5.2023 16:51
Vnučka před státnicemi se zaobírá myšlenkou, proč má dělat činnosti, které dělat nechce. Je to pomáhání v domácnosti. Studium ji baví. Dokonce si zapisuje , kolik času ztrácí ze života. Že život je i vaření, praní a úklid nebere. Ano, smysl života je být na světě užitečný a šťastný.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA