Zelená žabka aneb brouk v hlavě
FOTO: Jana Kollinová

Zelená žabka aneb brouk v hlavě

18. 5. 2023

„Poslední dobou mě honí mlsná,“ říkávala babička ve chvílích, kdy si pochutnávala na čerstvě upečeném ovocném koláči, bohatě posypaném sladkou máslovou žmolenkou nebo na zlatavých buchtách s jablkovými povidly.

gastronomie glosa
Hodnocení:
(4.5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Také jsem něco zaslechla o označení výrobku žabkou, ale dnes už člověk neví jakými nesmyslům či smyslům věřit a hořkou čokoládu s oříšky či mandlemi mám také ráda.
Hana Šimková
Jeden zvědavý člověk si nechal zjistit co výrobky se žabičkou obsahují a dozvěděl se, že obsahují sparkprotejn ,oxid grafenu, měď, a nějaký konzervanty na bázi herbicidů.
Libuše Křapová
Mouční červy produkují méně skleníkových plynů než brojleři - hm, zajímalo by mne, kolik červů je zapotřebí na jednu porci oběda. Jeden brojler je k obědu pro celou rodinu. Kolik sklen. plynů vyrobí červi,aby se jich najedla ta samá rodina? Jano, to by měli vědci vyzkoumat, že jo :-) Možná by nám ty brojlery nakonec i schválili :-)
Jana Kollinová
Hanko, to sem svým článkem nechtěla sdělit ani vyvolat nějaké negativní emoce. Pro labužníky jsou běžně k dostání křupaví červíci s příchutěmi kari, česneku. chilli nebo skořice, čokolády, medu. Stačí zadat do vyhledávače jedlý hmyz a z nabídek budou oči přecházet. Vzpomeň si na otce Školastika v podání F. Smolíka, jak v pohádce Hrátky s čertem zkušeným pohmatem kontroluje, která z kobylek zavěšených na šňůře je dostatečně vysušená. :-))
Hana Šimková
Se žabičkou nic nejezte. Je to prý jedovaté.
Alena Velková
Paní Kollinová, ti mouční červi mě pobavili :-)
Anna Potůčková
O významu zelené žabky jsem neměla ani ponětí. Schválně budu v prodejnách hledat takto označené sladkosti.
Zuzana Pivcová
No, Jani, pěkná a moudrá úvaha. Ale ty zahraniční výzkumy a hlavně klimatická doporučení mi dost nesednou. Pro mě je to ve smyslu Ušetřit korunu a vydat na jiném milion.
Jana Kollinová
Na všechno se lze dívat z té lepší stránky. Hmyz je součástí jídelníčku v Jižní Americe, na Blízkém východě a Austrálii a začíná pronikat i na trh v Evropě. Je jedním ze zdrojů potravy v boji proti hladomoru. Kdo ví co všechno a v čem jíme my. :-) S mírně pozdviženým obočím jsem si přečetla závěr jedné vědecké studie, že mouční červi produkují o 23 procent méně skleníkových plynů než brojleři. :-)
Jan Zelenka
V dnešní době je velmi těžké rozlišit, jaké informace ohledně životního prostředí jsou ještě pozitivní a které ne. Uklidňuje mne ale vědomí, že v historii Evropy bylo několik dramatických klimatických ran, které zničily celé civilizace a přesto Evropa všechno přežila. Snad přežijeme i Green Deal.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%