Úspory seniorů. Kam schovat našetřené peníze před vysokou inflací?
Ilustrační foto: Pixabay

Úspory seniorů. Kam schovat našetřené peníze před vysokou inflací?

14. 4. 2023

Je lepší mít peníze pod polštářem, v bance na běžném účtu, anebo je převést na termínovaný vklad? Zkusit nechat vydělávat peníze na akciových trzích nebo zvolit konzervativní podílové fondy? A co raději našetřené peníze investovat do zateplení domu či fotovoltaiky?

peníze úspory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Já neinvestuji, to ponechám mladším, já se snažím pomáhat svými penězi tam, kde je to potřeba. Je to rozhodně lepší, než je nechat na běžném účtu, kde je neustále užírá inflace. Na to nepotřebuji finančního poradce. Pokud bych měla nějaké přání, je nejlepší si ho splnit co nejdříve. Záloha na letní dovolenou je asi teď to nejjednodušší. Nad nabídkami finančních domů už nepřemýšlím, pro mne je to ztrátový čas. Myslím si, že finančními záležitostmi jsem se zabývala dost dlouho, nejméně do 62 let. Je čas tvořit a čas si užít, pokud to ještě jde.
Antonín Nebuželský
A zlato dnes? To chtělo kupovat před lety...
Antonín Nebuželský
V téhle době už nesysluji. Koupím si z našetřeného co chci. Manželka ráda šetří, tak máme občas konzultace":-) Nicméně, co koupím teď, koupím levněji než abych na něco čekal.
Oldřich Čepelka
Ivano, jako obvykle vypadají tvoje argumenty dobře, ale nemáš pravdu ani v jednom. 1. Že výnos 8% je z pohádek? Psal jsem o 6-7%. snadno to najdeš ve investičních nabídkách bank. Najdi si na https://www.kurzy.cz/akcie-svet/historicke-indexy/ třeba americký akciový Dow Jones index. Neustále stoupá! 2. A inflace – budeš se divit – tomu naopak nahrává, zvyšuje ty zisky. Snadno si ve fin. materiálech najdeš zjištění jako: „Od roku 1870 ceny akcií dlouhodobě neustále rostou a díky kombinaci rostoucích cen a dividend jsou akcie dlouhodobě nejvýnosnějším typem investice. Reálný výnos akcií v USA po očištění o inflaci (!!) za uplynulých 145 let vychází zhruba na 6,5 % p.a.“ Za posledních asi 15 let to bylo 6-8%, úplně běžně. A nejen to. Vývoj ceny akcie firmy odpovídá s vývoji jejích zisků. Ty zisky firmám dlouhodobě rostou vlivem inflace, ale také díky rostoucímu počtu obyvatel (spotřebitelů) a díky rostoucí produktivitě práce ve firmě. Proto v průměru musí ceny akcií dlouhodobě růst rychleji než inflace. Vtip je tedy v tom, že když je inflace, roste příjem firem, ne naopak Vedle toho ještě akcie vytvářejí pravidelný výnos formou dividend. Takže ty firmy, které dividendy vyplácejí (ne všechny), ti ještě navalí další prachy. Jako třeba Microsoft, který si taky můžeš kdykoliv koupit! 3. Že vybrat peníze z fondů nějaký čas trvá? Jak to myslíš? Když je máš v otevřených fondech, tak je na vybrání peněz potřeba zhruba pět dní až týden. To přece není dlouho!
Alena Majcherová
Ani první rada, ani druhá, ani pátá ani desátá. Utratit a užít si těch peněz (dovolená, lázně, welnes atd. i několikrát v roce !!!). Něco nechat na zlé časy samozřejmě, něco na pohřeb, zbytek rozfofrovat.
Jarmila Komberec Jakubcová
Ještě existuje jedna možnost jak zhodnotit či znehodnotit své úspory a to obchodovat na akciové burze. Jinak už to napsala Jitka C. tak i Ivana K.
Lenka Kočandrlová
Viděla bych to na koupi investičního zlata,to jediné těžko bude ztrácet cenu.
Bohumil Drábik
Úspory doporučují: do výcovy děti,nemovitostí,drahých kovů,umění, NE FONDY,ty chtějí je n pomoc k vlastímu ZISKU !!!
Oldřich Čepelka
Můj kamarád měl to štěstí, že už před mnoha lety, dávno před důchodem, si u ČSOB založil účet, posílal ušetřené peníze a nechal všechno na jejich bankéřce. Postupně suma vzrostla a on si z toho občas vybírá. Mnohaletý průměrný výnos (zisk) má 6-7% ročně. Má to v otevřených akciových podílových fondech. Tam je třeba 50 největších evropských firem. Ty nemůžou zbankrotovat, a jestli jedna nebo dvě, tak určitě ne dalších 48, jsou to příliš velké firmy. No a ty akcie sice kolísají, jednou jdou dolů, jednou nahoru, ale dlouhodobě stále stoupají. Neotřese s nimi ani 2. svět. válka, ani fin. krize 2008, ani covid, ani válka na Ukrajině. Jen se maličko zhoupnou a jdou zase nahoru. Jen se člověk musí rozhodnout, jestli chce mít úplnou jistotu (pak nemá žádný zisk), anebo jestli chce mít zisk při určitém malém riziku. Ale to riziko může náš důchodce klidně podstoupit, protože to jsou vlastně peníze, které v minulosti ušetřil a nyní stále dostává svůj důchod.
Jitka Caklová
Na moje úspory mi kupecké počty, "má dáti - dal", naprosto stačí. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%