Velké, širé, rodné lány, jak jste krásny na vše strany... FOTO: J. Hošková
Pohledy do života předků aneb co všechno lze vyčíst z rodokmenu
3. 4. 2023Když jsem svého času vytvářela náš rodokmen, dostala jsem se k nejpozdějšímu datu - roku 1720. Všechny informace jsem čerpala pouze ze zachovalých dokumentů, které mi byly odkázány a také z přístupných dat v matrikách již digitalizovaných, tudíž je bylo možno studovat z domova.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Brožová
10.4.2023 13:40
Ještě mě napadlo uvést odkaz na článek, který jsem napsala na téma - Jak pátrání po předcích mění naše přesvědčení viz https://www.rodinnahistorie.cz/patrani-po-predcich/ Doufám, že to nebude chápáno jako reklama, je to článek z blogu.
Eva Brožová
10.4.2023 13:38
Hezky sepsaný článek, děkuji. Také se věnuji rodokmenu a obdivuji to, s čím se museli naši předci popasovat pouze pomocí své práce, neuvěřitelné pokory a víry v dobré konce. Pátrání po předcích mi v mnoha ohledech změnilo i určitá přesvědčení a otevřelo další volné obzory.
Jana Hošková
6.4.2023 20:28
Ještě jsem se chtěla vyjádřit k příspěvku Marie O. - jaká škoda, že nás, coby potomků čestných rytířů - není víc ! Nenechali bychom si tak určitě leccos líbit :-))
Soňa Prachfeldová
5.4.2023 16:26
Dávat dohromady rodokmen, to je pěkná makačka. To bych neměla trpělivost, moje teta začala a zjistila, že máme příbuzné v tehdy NSR a šlechtice k tomu. Horší je to s naším rodnou hroudou. Globalizace nás zničí a až budou naši potomci louskat cvrčky, umělou stravu,ani nebudou tušit, jaké my měli chuťové buňky. A ryj, ryj, pěstuj. Je to radost, požitek i procvičení.
Lenka Kočandrlová
4.4.2023 17:26
Mám rodokmen po tátovi,ale nedalo mi to,a jak se dalo jsem pátrala ještě dále do minulosti. Matriky jsou dost zdigitalizované,bohužel pracuje se dobře s některými např. Portafontium,ale s ArchivOnline (Hr.Králové) je to děsné a nepřehledné. Došla jsem zatím asi do r. okolo 1700,předek byl economic prefecti (tehdy se psalo v latině). Náš rod žil v Jaroměři,Plzni,v Praze, a také v Německu. Dala jsem se do sestavení pro manžela, tam to bylo jednodušší,jeho předkové byli sedláci,též rychtář v Lobzech,později to byli kameníci,většinou z Přeštic a vesnic okolo Plzně - dnes součást Plzně.Moc zajímavý koníček to je,ale velký žrout času.
Naděžda Špásová
4.4.2023 13:48
Taky mi vadí, že místo polí kolem silnic vyrostla monstra o kterých nevíme k čemu slouží. Vidíme to, když jedeme z Ústí do Vroutku. Nejsem sice zemědělec, ale jsem z vesnice, obávám se, že se to jen zhorší.
Jana Hošková
3.4.2023 19:57
Jano, co píšete k demografickému složení našeho obyvatelstva, to není moc veselé,jestli je to pravda ! V r. 21 se k české národnosti hlásilo pouze 57,3 procent obyvatelstva ? Možná, že se nehlásili Moravané, kdoví ? Částečně by to vysvětlovalo, proč jsme názorově tak rozpolcení. Aspoň doufám, protože jinak by to naznačovalo něco úplně jiného...že naše inteligence upadá.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA