Památník padlým na bojišti 1.sv. války z roku 1918. Historická fotografie z archivu M. Richterové
Příběhy starých fotografií: Zamyšlení
27. 3. 2023Staré fotografie vypráví. Máme je v albech i v krabičkách a uchováváme je jako nejdražší poklady. Ráda si prohlížím tyto památky na své předky a vzpomínám. Prohlížím i fotky těch, se kterými jsem se naživo nesetkala, jsou to i dědové.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
30.3.2023 10:32
Mílo, kruté osudy, způsobené nemilosrdným vražděním. Do Lidic nemohu jet opět, moc mě to sebralo. Ve Volarech pomníčky židovských žen z Pochodu smrti, skoro na každé ovci stojí pomníky na počest padlých. Asi mnoho nás má mezi předky takto zabitého. A státy vedené bezohlednými, na ně to nepůsobí a pokračují dál?
Miloslava Richterová
29.3.2023 09:44
Paní Jírová, to mne mrzí. A kolik těch památníků se jmény padlých spoluobčanů je, v každé vesničce je opatrují, ve městě je jich i několik. Pořád je naděje, že až zase státníci při návštěvě jiné země spolu s místními položí kytice při vyslovení úcty padlým, postojí trochu delší dobu a pak si řeknou, pojďme se domluvit, tohle už se nebude opakovat.
Zdenka Jírová
29.3.2023 00:58
Napsala jste to nádherně. Také mám svého strýce zvěčnělého na pomníku padlých v 1. světové válce. Zbyly mi jen jeho lístky z fronty a fotografie ve vojenském před odchodem. Byl jen jedním z těch 10milionů padlých v té Velké válce, jak se dříve říkalo. Nikdy jsem nemyslela, že se dožiji doby, kdy se zase budeme muset bát války. Jsem proti jakékoliv válce , každý problém se dá nakonec domluvit, ale jen v tom případě, že je dobrá vůle. Zatím není a mnoho politiků se stará, aby ani nebyla, protože - jako vždycky jde o peníze. Záminka se také rychle najde. USA je na záminky přeborník.
Miloslava Richterová
28.3.2023 21:24
Děkuji všem čtenářům za přečtení. Také mnoho uměleckých děl bylo vytvořeno s úmyslem upozornit na nesmyslnost a hrůzy války, i v lidové písni a písních dalších téma zaznívá. Co knih už bylo napsáno a i dnes se vydávají nové, které nám chtějí říct to jediné - život a válka nejdou dohromady.
Hana Řezáčová
28.3.2023 20:41
Dojemné a poučné čtení! Děkuji ... A připojuji se k panu Matouškovi v 15:26 a volám z plného hrdla : Válka je vůl!
Zuzana Pivcová
28.3.2023 20:04
Banderu si "našla smrt" až v 50. letech ve Spolkové republice, kde se usadil po válce. To také o něčem svědčí.
Jan Zelenka
27.3.2023 23:16
Neveselé, leč velmi pravdivé. Lidice znám velmi dobře. zaujala mne ale zmínka o Banderovi. Byl to fašista, který je dnes na Ukrajině uctíván jako národní hrdina. A nejen on. Aby nám v tom volání -sláva Ukrajině - neunikla tato fakta!
František Matoušek
27.3.2023 15:26
Příspěvek nutí k přemýšlení. Jeden z mojich předků zahynul v I.svět.válce. Doma čekala žena a 6 dětí. Válka je vůl.
Zuzana Pivcová
27.3.2023 14:40
Vašeho příspěvku si velice vážím. Mnoha lidem se o tom už nechce mluvit a mladí často ani nevědí, protože se nedověděli. Já jsem v tomhle poznamenaná prací ve vojenském archivu a věřte, že někdy říkám: Neměli mě tam pouštět.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA