Poslanci po pěti dnech rozhodli: důchody v červnu vzrostou v průměru o 760 korun. Teď je na řadě Senát a prezident
Ilustrační foto: Pexels

Poslanci po pěti dnech rozhodli: důchody v červnu vzrostou v průměru o 760 korun. Teď je na řadě Senát a prezident

4. 3. 2023

Debaty, porady, obstrukce, uštěpačné poznámky, urážky, nadávky. Tak to vypadalo u řečnického pultu, v lavicích, kuloárech a klubech Poslanecké sněmovny v posledních pěti dnech. Důvod? Jednání o důchodech.

Koaliční vláda nakonec po pěti dnech svůj návrh na úpravu valorizačního mechanismu ve sněmovně prosadila. Znamená to, že letos v červnu bude každý důchod navýšen o 400 korun a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 % podle výše důchodu. Průměrný starobní důchodce tak dostane o 760 korun více.

Připomínáme, že podle zákonné valorizace měly důchody v červnu průměrně vzrůst o zhruba 1770 korun. To by ale podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky znamenalo v příštích deseti letech rozpočtový výdaj dohromady skoro 600 miliard korun. Stát podle důvodové zprávy ušetří díky schválenému zákonu za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun. 

Průměrný důchod po valorizaci překročí 20 tisíc korun. O kolik se v červnu důchody nakonec zvednou, ovšem není jasné ani po tomto rozhodnutí sněmovny. Vládní návrh na úpravu červnové valorizace totiž nyní poputuje do Senátu a pak k prezidentovi. Jak někteří senátoři, tak i nově zvolený prezident Petr Pavel se k vládnímu návrhu vyjádřili rezervovaně.

"Jako občan mám pochybnosti," řekl na tiskové konferenci k plánovanému snížení valorizace důchodů nově zvolený prezident Petr Pavel. Oficiálně se chce k tématu vyjádřit až 10. března, tedy po své inauguraci. A pochybnosti má například i senátor Michael Canov: "S nižší valorizací důchodů problém nemám. Vadí mi protiústavnost a to, že vláda tak dlouho spala," uvedl Canov v Českém rozhlase. O osudu zákona možná nakonec rozhodne soud. Opozice již avizovala, že zákon a proceduru jeho schvalování napadne u Ústavního soudu.

Záměrem úprav valoriza je především mezigenerační solidarita a předcházení hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdyby naše vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších 34 miliard dluhu do státního rozpočtu. Takto nárůst bude plynulejší a nepřesáhne v součtu 15 miliard korun,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Důchody byly v loňském roce navyšovány hned třikrát. Když naše vláda nastupovala, průměrný důchod činil 15 425 korun. Po červnové valorizaci to bude 20 188 korun. To je
nevídaná výše i v poměru k průměrným výdělkům ekonomicky aktivních občanů, připomněl Jurečka.

Příklady, jak se budou důchody navyšovat:
Stávající průměrný starobní důchod dosahuje 19 440 Kč. Ten se od června navýší o 750 Kč, to je nárůst ve výši cca 3, 9 %.
Důchodce, který nyní pobírá 8 000 Kč, od června dostane 8 480 Kč, tedy 6,2 % navíc.

duchody_graf.png                                                                                                                                   Zdroj: MPSV

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Dostal
:-) "Takový byl můj lid,/ s kosou a kladivem./ Na jitřní čekal svit..." Bál bych se triumfálního vstupu prezidenta do funkce odmítnutím snížené valorizace důchodů, může to znamenat komplot v přípravě na větší masakr jinými vládními kroky. :-)
Eva Kopecká
Můj názor je ten, že škrtat valorizaci, když na ni je stále nárok podle zákona dosud platného, je poněkud nešťastný urychlený způsob. Ti, kteří nyní mají právo rozhodovat, chtějí zřejmě ukázat, jak operativně přistupují k našemu společnému ožehavému tématu. První jsou na řadě důchodci. Nejvíc se na ně ukazuje. Nejvíc se o nich mluví. A najde se dost těch, kdo budou křičet, správně. A důchodci se bránit nebudou. Jak taky. Ano, přidávalo se jim. Jenomže je to ohrožená skupina. Nemá šanci změnit práci. Protože žádnou nemá. Nemá šanci do práce jit. Protože je nikam nevezmou. Ostatní se nemusejí bát...taky na ně dojde. Škrty čekají na každého. Za sebe ...zrušila bych valorizaci úplně, a to od 1.1.2024. S tím by každý počítal a ta inflace už snad nebude taková. Ta valorizace je následek. Ne příčina. Bohužel důchodců je teď hodně. Dokud pracovali, byli užiteční. Teď jsou nepohodlní. Začne se jimi, protože to je nejsnazší. A pak se něco škrtne každému. A to, že musí být důchodci uvědomělí a myslet na to, aby jednou jejich děti mohly mít důchod, je podle mě pustá fráze, aby se jim zavřely pusy. Nikdo tohle dnes nemůže říct s jistotou. To se uvidí až za dvacet třicet let a pochybuji, že ta tisícovka, co dnes každému vzali, v tom bude hrát nějakou klíčovou roli. Jsou tu daleko jiné otázky. Štědrý sociální systém, nízké odvody podnikatelů, dlouhá placená mateřská, nezaměstnanost. Ale já jsem obyčejný člověk. Ekonomice nerozumím. Ale nelíbí se mi, že se začaly ty ožehavé otázky řešit teď a zrovna tímto způsobem. Zrušila bych valorizaci úplně, ale od příštího roku. Jenomže vláda se potřebuje někde ukázat a chytit. Důchodci jsou snadný terč.
Olga Škopánová
Paní Richterová to špatné hospodaření se táhne už od minulé vlády a nikoho to moc nezajímalo, protože každý dostal co chtěl, teprve, když se začíná šetřit tak se mluví o špatném hospodaření.
Anna Potůčková
Podepisuji se pod komentář Zuzky P. a Jarmily K.J. Také se mě líbí vyjádření senátora Canova. Jedno dějství proběhlo, následovat budou další a zatím se nemůže radovat ani koalice a ani opozice.
Miloslava Richterová
Paní Škopánová, ty brýle mámení jsou vaše, to vy přes ně nevidíte to špatné hospodaření od deseti k pěti.
Jarmila Komberec Jakubcová
Když budu řídit stát jako svou domácnost /píše paní Marie M./ musím si zvážit koho do své domácnosti přivedu jako hosty, jak se o ně budu starat a hlavně musím vědět kolik mi to bude stát peněz tak, abych neohrozila vlastní členy své domácnosti. Tak si počínají správní hospodáři.
Olga Škopánová
Paní Helenko Červenko vláda nemá červenou plácačku, aby zastavila inflaci. Jestli vláda rozdmýchává zášť k důchodcům tak vy zase k tzv. nepřizpůsobivým. Vláda nemůže stavět startovací byty nevlastní stavební společnost. Ryze českou obchodní síť rovněž vláda vytvořit nemůže, protože nepodniká v potravináířství. Mimochodem máme tady ryze českého pana velkouzenáře tak se ho můžete zeptat proč své výrobky nezlevní.
Helenka Vambleki
To jako vláda nemíní zkrotit inflaci, když už dneska ví, že bude muset zvyšovat důchody v příštích letech o stovky miliard???Nelíbí se mi, jak se pořád zdůrazňuje, že se důchodcům přidává. Dorovná se jen to, co důchodcům sežere inflace! Ať vláda konečně zastaví inflační spirálu a nebude muset "přidávat" a rozdmýchávat mezigenerační zášť. Ať nažene do práce ty líné vyžírky, co se válí doma a řvou si o dávky. Ať se staví startovací byty, cenově dostupné pro mladé rodiny, ty se pak nebudou bát mít více dětí. Ať vytvoří ryze českou obchodní síť a zisky z prodeje základních životních potřeb nepoputují do zahraničí.
Zuzana Pivcová
Ten zdejší komentář, že i v domácnosti si můžeme dovolit jen to, na co máme, by měl platit i v přístupu k Ukrajině.
Jasoň Klíma
Pan Jurečka připomíná Sibyllu, když prorokuje, jaké výdaje bude mít na valorizace důchodů letos i napřesrok. Zatím ale změnil programové prohlášení vlády za pouhý rok. Myslím si, že pan Jurečka bude mít záhy ostudu po celé Evropě a doma bude muset chodit kanály. Lidi ho budou milovat stejně jako Kalouska. Fakt je, že za totáče dělali komunisté i pětileté plány. Sice se taky občas zmýlili, ale jejich výpočty byly přesnější než té současné KDU-ČSL. Takový spolek by nám vládnout opravdu nemusel.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden

V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.