Jak naložit se svým majetkem. Je lepší sepsat závěť nebo nemovitosti či movité věci darovat?
Ilustrační foto: Ingimage

Jak naložit se svým majetkem. Je lepší sepsat závěť nebo nemovitosti či movité věci darovat?

22. 2. 2023

Stále více seniorů zvažuje, jak naložit se svým majetkem, zda ho ještě za života darovat potomkům, anebo to nechat na pozůstalostním řízení. Velkou roli při rozhodování hrají peníze – poplatky za notáře, daňové povinnosti či znalecké posudky.

dědictví peníze rodina
Hodnocení:
(4.9 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
David Němeček
Dobrý den všem, ještě k tématu, závěti jsou opravdu specifická záležitost. Teta si ji chtěla napsat doma sama bez pomoci a moc dobře to nedopadlo... ani se neptejte. Ale upřímně, bez skryté reklamy, koukněte na ..... Zkoušel jsem si tam udělat závěť a mají to udělané hezky.
emička rychla
Jojo, p2P půjčky investice mnou dělané přes https://www.julu.cz/investment-offer/ mně dávají velký smysl. Vlastně si říkám proč si lidé také neodkládají někam peníze a nechávají všechno jenom na spořících účtech. Přijde mi že ostatní opravdu naletěli a nebo se finančně zasekli někde v 90ˇ
emička rychla
Vy máte ještě v tom důchodu nějaké peníze na to abyste je investovala? Tak to jste teda ale opravdu dobrá. Já se snažím tak nějak vyjít a moc se mi to nedaří, jste na opačné straně barikády, to jde cítit.
Zdenka Koldová
zdravím....já jsem po smrti mého manžela skoro všechny naše /nejedná se o žádné miliony"úspory na stáří půjčila vnukům,protože si pořídili bydlení na hypotéky, jednalo se o domky,které potřebovaly větší či menší rekonstrukce ,tak to vyžadovalo ještě další peníze.Mám ale na ty částky "dlužní úpisy",kde jsem si stanovila,že se jedná o bezúročnou půjčku s odkladem splatnosti,k té bych je vyzvala,pokud bych např.musela do nějakého pečovatelského domu ,kde by se muselo připlácet. V případě mé nemohoucnosti bych v žádném případě nechtěla péči po synech a snachách,zažila jsem si na vlastní kůži,co to obnáší i když má člověk sebevětší vůli se postarat.V případě,že bych měla to štěstí a ty peníze nepotřebovala,tak by jim zůstaly .Já sama žiji poměrně dobře,jsem "věcné břemeno" u syna,mám svůj byt 2+1,nájem neplatím,jen se podílím přiměřeně na energiích a dalších poplatcích na př.za psa, popelnici,telev.a rozhl,internet.,žádné smlouvy na svou osobu s nikým nemám.Zatím mám štěstí,/nechci zakřiknout,tukám/že mohu ještě 3krát do roka na pětidenní nenáročné dovolené s kamarádkami,jezdily jsme každoročně i do Chorvatska,ale nyní už vzhledem k věku 80+ jen po vlastech českých.Takže sumasumárum,až "zavřu natrvalo oko"nebudou mít synové žádný problém,protože těch pár "drobných "co po mě zbyde,budou mít akorát na můj pohřeb.
Jana Vybíralová
My akorát začínáme řešit revezrní hypotéku, tak uvidíme, jak to dopadne. Syn má své bydlení zařízené a náš dům by mu byl jen na obtíž. My aspoň můžeme mít moc pěkné přilepšení k důchodu.
Jana Šenbergerová
Mnohé věci je dobré vědět dřív, než je člověk potřebuje. Ušetří to nečekané starosti. Díky za článek.
Eva Kopecká
Také to hodně zvažuji. Je tu ale věc, která mě brzdí. Jestliže daruji nemovitost, musí na sebe obdarovaný převést platbu energií. A ta nová smlouva bude mít pro spotřebitele mnohem nevýhodnější poplatky. Vím to od známého, který dědil. Než to prodal, mají s rodinou svoje a živit dva baráky dneska je nesmysl, musel uzavřít novou smlouvu a platit inkaso. Paní na přepážce mu s poměrně jedovatým úsměvem řekla...a nemyslete si, že budete mít tak výhodnou smlouvu, jako měla vaše matka. A musel podepsat skřípaje zuby něco zcela nevýhodného. Zřejmě za trest, že dědil. Takže by se mi nechtělo, aby obdarovaný platil jednou tolik, než co mám na inkasu já.... ví někdo? Ohledně dotazů přímo na dodavatele nám moc důvěru, už jednou mě záměrně špatně informovali a já udělala hloupost....
Marie Ženatová
I já děkuji za velmi cenné informace*
Hans Jirak
všechno jsem rozdal, co mi zbude na učtu at se o to podělí. jsem bez starostí
Marie Měchurová
V loňském roce jsme darovali náš domek dvěma dcerám. Už si samy platí pojištění nemovitostí. Myslím, že jsme udělali dobře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%