FOTO: Jana Hošková
Příběhy starých fotografií: Ztracený pradědeček
19. 2. 2023
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Hošková
21.2.2023 07:47
Teda ! Co jeden lidský život, to kolikrát velice pohnutý příběh. Díky za všechny ty, které jste poslali ! :-)) Ovšem nebýt válek, třeba by byly osudy všech těch lidí milosrdnější.
Zuzana Pivcová
20.2.2023 19:57
Jano, pokud byl Tvúj pradědeček prezentován a odveden, pak už patřil v historickém pojetí mezi vojáky 1. světové války a v archivu je o něm uložená dokumentace většího či menšího rozsahu. Můj dědeček byl také odveden, ale na frontu se nedostal, protože si ho, jak říkala maminka, jako odborníka "vyreklamoval" z vojny továrník, který ho potřeboval. Jednou jsem se nabídla jisté paní z kavárny v Bechyni, že jí najdu údaje o předkovi, jehož vyznamenání měla vyvěšené na zdi. Pak jsem v archivu našla, že nepadl, nýbrž se utopil při přechodu řeky.
Ludmila Černá
20.2.2023 14:16
Naši předci byli taky jen lidi. A v každé rodině je nějaký ten smutný příběh, protože generace našich rodičů a prarodičů byla poznamenaná válkami. Jeden můj dědeček byl raněn na frontě, babička ho přivezla domů z lazaretu a tím mu zřejmě zachránila život. Druhý dědeček zemřel na otravu krve. Byl hospodský, vyprovodil nějaké opilce, ti si na něho počkali, když se vracel domů. Napadli ho mimo jiné tyčkou z plotu. Jedna rána po hřebíku byla blízko srdce a zřejmě nebyla ošetřena, nevím. To mi kdysi dávno vyprávěla maminka.
Jana Hošková
20.2.2023 07:59
Ano, Soňo, když jsem zpracovávala příběhy svých chudých dávných příbuzných, bylo mi kolikrát hodně těžko. Musíme si skutečně vážit toho, co dnes máme. Za nejdůležitější považuji ten obrovský skok a pokrok v medicíně.
Jana Hošková
20.2.2023 07:55
Zpracovávání rodokmenu je zdlouhavá a složitá, ale velice zajímavá práce. Jste skoro jako detektiv. Ale podle mne je dobré znát historii své rodiny. Kolikrát jste překvapeni příjemně, ale samozřejmě i nepříjemně. Nejlepší je, když naleznete nějaké " levobočky". To pak často uvíznete na mrtvém bodě, neboť inkriminovanou osobu lze dost těžko najít a musíte se zkrátka jen a jen domýšlet. :-))
Soňa Prachfeldová
20.2.2023 07:36
Život našich zejména těch chudých, byl opravdu těžký . Jak jsme v tom vzpomínání , tak včera když jsem šla zapálit svicku na hřbitov, jsem se dívala na nápisy a tehdy ve většině se lidé nedožívali delšího věku. Je dobré zavzpomíná ní, dnešní život je úplně jiný, buďme šťastní.
Daniela Řeřichová
19.2.2023 21:43
Děkuji za sdílení tohoto dramatického osudu. Také mne velmi zajímá rodinná historie.
Jan Zelenka
19.2.2023 20:46
Můj děda padl kdesi na haličské frontě první války. Nic o něm také nevím.
Alena Velková
19.2.2023 19:25
Zajímavý příběh...Mě také mrzí, že o svých praprarodičích nic nevím...a dnes už se není bohužel koho zeptat.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA