FOTO: Z rodinného archivu Anny Novotné
Příběhy starých fotografií: Prababička Alžběta
13. 2. 2023Když jsem byla úplně malá holka, viděla jsem její oválnou fotografii v prostém tmavém rámu. Visela na stěně dědečkova podkrovního pokojíku se zkosenými rohy. Ta strohá tvář bez úsměvu, s krátkými vlasy, postrádající jakékoli jemné ženské rysy, na mne působila mužsky přísně a budila ve mně obavy.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kočandrlová
17.2.2023 16:26
Je dobré takhle shromáždit údaje o příbuzných. Za života rodičů jsem na to neměla čas,nyní už nemám,koho bych se vyptala.Sestavila jsem rodokmen z manželovy strany a doplnila náš ,měla jsem naštěstí k dispozici vypracovaný rodokmen z doby 2.světové války,kdy se hledali a dokládali nežidovští předci. Dá se dnes dostat k mnoha údajům,protože je toho dost zdigitalizováno. Ale ústní vyprávění je zkrátka obsáhlejší.
Dana Puchalská
14.2.2023 20:40
Zajímavý,ale doopravdy hodně dlouhý článek. Taky jsem se lehce ztrácela.
Hana Nováková
14.2.2023 16:23
Já neumím psát krátký text a vítám obsáhlejší články, protože souvislosti s myšlenkou, se kterou píšete, jsou nutností, aby obsah byl takový, jakého máte v mysli. Čím víc informací tím lépe vše nějak do sebe zapadá. Ale to možná je úchylka z bývalé práce. Moc hezké čtení, podívejte se na můj blok, taky jsem jeden z článků věnovala své babičce, která zemřela ve 100 letech
Blanka Lazarová
14.2.2023 12:27
Tak jako někteří přede mnou jsem se trochu ztrácela v souvislostech. Klobouk dolů, jak jste si s tolika informacemi poradila. Musela to být dlouhodobější práce, ale zato hodně zajímavá. Já třeba nepoznala ani dědečka. A babičky, ty jsem viděla jako malá jen párkrát. Což je mi samozřejmě líto. Ráda jsem se prošla vaší historií. Děkuji.
Daniela Řeřichová
14.2.2023 09:48
Vaše prababička měla těžký život a je obdivuhodné, jakým způsobem jste jí vzdala hold. Práce s archivními materiály vyžaduje hodně trpělivosti, ale přináší mnoho zajímavých souvislostí. Váš článek velmi oceňuji.
Taťana Veselá
14.2.2023 09:27
Jako pani Šimkova jsm se v linii pribuznych ztratila. Presto klobouk dolu za vasi trpelivost, vyhledavani a praci! Je pekne, ze jste vypatrala udaje i o praprarodicich, ja mam bohuzel velmi malo informaci o prarodicich :( Avsak privedla jste me na myslenku sepsat alespon to malo, co znam a mozna se udaju nakonec vyvrbi vice a predam synovi. Sice z toho nebude "na vetvi", ale kdovi, kdy se mu to muze hodit, az tady nebudeme... Dekuji :)
Soňa Prachfeldová
14.2.2023 07:12
Rodinné historie jsou zajímavé, jen to zajímá více už staré, než mladé. Článek vám dal práci,to je moře údajů. Obdivuji pracnost.
Eva Mužíková
13.2.2023 21:44
Tak to smekám, musela jsi si s článkem dát hodně práce. Je opravdu obsáhlý, ale přečetla jsem si ho celý.
Martina Růžičková
13.2.2023 19:00
Vaše prababička Alžběta měla pohnutý osud, který se jí vepsal do tváře. Byla to zajisté statečná a silná žena, která si zaslouží úctu.
Zuzana Pivcová
13.2.2023 18:08
Jsou to obsáhlé rodinné informace, určitě jste si s nimi dala velkou práci. My toho o svých předcích víme poměrně málo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA