Příběhy starých fotografií: Prababička Alžběta
FOTO: Z rodinného archivu Anny Novotné

Příběhy starých fotografií: Prababička Alžběta

13. 2. 2023

Když jsem byla úplně malá holka, viděla jsem její oválnou fotografii v prostém tmavém rámu. Visela na stěně dědečkova podkrovního pokojíku se zkosenými rohy. Ta strohá tvář bez úsměvu, s krátkými vlasy, postrádající jakékoli jemné ženské rysy, na mne působila mužsky přísně a budila ve mně obavy.

Můj příběh Příběhy starých fotografií vzpomínky
Autor: Anna Novotná
Hodnocení:
(4.9 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Je dobré takhle shromáždit údaje o příbuzných. Za života rodičů jsem na to neměla čas,nyní už nemám,koho bych se vyptala.Sestavila jsem rodokmen z manželovy strany a doplnila náš ,měla jsem naštěstí k dispozici vypracovaný rodokmen z doby 2.světové války,kdy se hledali a dokládali nežidovští předci. Dá se dnes dostat k mnoha údajům,protože je toho dost zdigitalizováno. Ale ústní vyprávění je zkrátka obsáhlejší.
Dana Puchalská
Zajímavý,ale doopravdy hodně dlouhý článek. Taky jsem se lehce ztrácela.
Hana Nováková
Já neumím psát krátký text a vítám obsáhlejší články, protože souvislosti s myšlenkou, se kterou píšete, jsou nutností, aby obsah byl takový, jakého máte v mysli. Čím víc informací tím lépe vše nějak do sebe zapadá. Ale to možná je úchylka z bývalé práce. Moc hezké čtení, podívejte se na můj blok, taky jsem jeden z článků věnovala své babičce, která zemřela ve 100 letech
Blanka Lazarová
Tak jako někteří přede mnou jsem se trochu ztrácela v souvislostech. Klobouk dolů, jak jste si s tolika informacemi poradila. Musela to být dlouhodobější práce, ale zato hodně zajímavá. Já třeba nepoznala ani dědečka. A babičky, ty jsem viděla jako malá jen párkrát. Což je mi samozřejmě líto. Ráda jsem se prošla vaší historií. Děkuji.
Daniela Řeřichová
Vaše prababička měla těžký život a je obdivuhodné, jakým způsobem jste jí vzdala hold. Práce s archivními materiály vyžaduje hodně trpělivosti, ale přináší mnoho zajímavých souvislostí. Váš článek velmi oceňuji.
Taťana Veselá
Jako pani Šimkova jsm se v linii pribuznych ztratila. Presto klobouk dolu za vasi trpelivost, vyhledavani a praci! Je pekne, ze jste vypatrala udaje i o praprarodicich, ja mam bohuzel velmi malo informaci o prarodicich :( Avsak privedla jste me na myslenku sepsat alespon to malo, co znam a mozna se udaju nakonec vyvrbi vice a predam synovi. Sice z toho nebude "na vetvi", ale kdovi, kdy se mu to muze hodit, az tady nebudeme... Dekuji :)
Soňa Prachfeldová
Rodinné historie jsou zajímavé, jen to zajímá více už staré, než mladé. Článek vám dal práci,to je moře údajů. Obdivuji pracnost.
Eva Mužíková
Tak to smekám, musela jsi si s článkem dát hodně práce. Je opravdu obsáhlý, ale přečetla jsem si ho celý.
Martina Růžičková
Vaše prababička Alžběta měla pohnutý osud, který se jí vepsal do tváře. Byla to zajisté statečná a silná žena, která si zaslouží úctu.
Zuzana Pivcová
Jsou to obsáhlé rodinné informace, určitě jste si s nimi dala velkou práci. My toho o svých předcích víme poměrně málo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%