Všechny fotografie: Z archivu Vladislavy Dejmkové
Místo mého srdce: Dolní Štěpanice
13. 2. 2023Dolní Štěpanice jsou součástí obce Benecko v Krkonoších. Rozkládají se ve dvou údolích kolem říčky Jizerky a potoka Cedron. Za historické datum založení osady se pokládá rok 1304, kdy byl předán do užívání štěpanický hrad Janovi z Valdštejna.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
14.2.2023 07:41
Moc milé počtěni, obrázky vyzařují kouzlo minulých časů. Díky našim předkům si uvědomujeme, jak byli více spjati s přírodou a měli i mnoho pokory a úcty k životu.
Alena Vávrová
13.2.2023 20:06
Moc milé vzpomínání, děkuji. Na Štěpanice jsme koukali z Benecka, kam jsme jako rodina často jezdili v zimě, v létě do podnik. chaty. Byli jsme i na návštěvě v jedné chalupě u starého tkalce, dlouho jsem měla od něj pár kalikových utěrek.
Miloslava Richterová
13.2.2023 18:48
Paní Vlaďko, toto je nádherné číst. Moc děkuji. V Krkonoších to mám také ráda, každé ráno můj první pohled vede právě na Benecko.
Zuzana Pivcová
13.2.2023 18:11
Každá vzpomínka z oblasti Krkonoš mě až dojímá. Právě tak jako chalupy s lomenicemi. Kraj dětství budu mít v sobě zakořeněný do smrti.
Eva Kopecká
13.2.2023 12:21
Pohlazení po duši, takové upřímné vzpomínání. Člověk si vybaví plno drobností ze dětství v domku na okraji vesnice. Nikdy a nikde mi letní rána tak nevoněla, jako tam. Heřmánek a jitrocel s mateřídoušku člověk viděl normálně v trávě, na obzoru byl ranní mlžný opar, starý akát a lípa mě vítaly před domem. U plotu předzahrádky se pnula růže na zahrádce měl děda od všeho trochu. Co mi dalo práce sehnat o třicet let později takzvaná srdíčka na tu svou chalupu! U dědy byl ten keř jednou z dominant zahrádky. A ty Renety a Nonety na čtvrtkmeni měly úžasnou chuť a byly stejně velké, jako malované. Já se s jablky rok co rok zlobím. Asi to tak dědo neumím, no....
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA