Všechny fotografie: Z rodinného archivu Soni Prachfeldové
Příběhy starých fotografií: O mé české babičce
15. 2. 2023Po krátkém přemýšlení jsem se rozhodla, že napíši pokračování i o naší nově nalezené rodině, bez které bychom nemohli zůstat v naší vlasti. Poválečná doba byla velmi krutá a úplně obrátila životy nejen nám, ale i mnoha dalším rodinám.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Hašková
15.2.2023 19:40
Tak jsem se vrátila k druhému článku a pochopila jsem to. Neměla jsi zrovna jednoduché dětství. Moc hezky jsi to napsala.
Eva Mužíková
15.2.2023 19:35
Také jsem se musela vrátit k prvnímu článku, abych se orientovala. Znovu Jsem oba přečetla jedním dechem. Ve srovnaní s Tebou jsem já procházela svým dětstvím jako rozkvetlou zahradou. Jak se říká - co Tě nezabije, to Tě posílí a to je s dovolením Tvůj případ.
Marie Novotná
15.2.2023 19:27
Tvé příběhy ze života jsou úžasné,stejně jako jsi ty. Děkuji za sdílení.
Hana Polednová
15.2.2023 19:02
Soni, i Tvůj druhý příběh se mi moc líbí. Někdo nemá takové štěstí, že se může pochlubit i fotografiemi svých předků. Na Tvé vyprávění plné lásky budou vzpomínat i Tvé děti a vnoučata. Též mě velmi zaujala shoda narození i jmen Tvých babiček.
Alena Velková
15.2.2023 16:11
Téměř neuvěřitelné, že se obě babičky narodily stejně a měly stejné jméno. Děkuji za další silný příběh.
Soňa Prachfeldová
15.2.2023 16:10
Děkuji Zuzko! Nemám ráda fanatismus v jakékoli podobě. Politika tehdy a i nyní vždy rozděluje lidi, nejen přátele, ale i celé národy, celý svět. Přitom největší zlo vyvolávají ti, kteří mají mocenské postavení a vyvolávají rozpolcenost mezi lidmi, až nepřátelství. V našich silách není možné to změnit po dobrém, je možné pouze nepřispívat k fanatismu a nepřilévat oleje do ohně. Nepodléhat politickému šílenství, víme jak to dopadlo, kolik bylo obětí v druhé světové válce. Na to by lidstvo nemělo zapomínat. Život je příliš krátký, nač si ho ještě zkracovat. Jsme nepoučitelní.
Marie Seitlová
15.2.2023 16:05
Soni je to zase velmi silný vzpomínkový příběh. Život kdysi byl hodně těžký, ale zvládli ho z láskou a pokorou.
Zuzana Pivcová
15.2.2023 14:08
Obě Tvé babičky se stejným datem příchodu na svět a Ty mezi nimi jste v mém vnímání symbolem sblížení obou pro někoho nesmiřitelných národů. Velmi si vážím toho, že Ty, Soňo, jdeš životem jako naprosto nestranná, neodsuzující, neměnící názory. Věřím, že ses se životem "porovnala" naprosto obdivuhodně.
Naděžda Špásová
15.2.2023 13:36
Soni, moc hezky jsi to napsala, takové babičky by si asi přál každý, i já.
Zdenka Soukupová
15.2.2023 13:05
Soňo, moc krásná vzpomínka. Ano, naši rodiče a prarodiče měli život opravdu těžký , přesto vše nějak zvládali. Dokázali bychom my být také tak silní?
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA