Příběhy starých fotografií: Prarodiče navždy v mých vzpomínkách
Všechny fotografie: Z rodinného archivu Soni Prachfeldové

Příběhy starých fotografií: Prarodiče navždy v mých vzpomínkách

8. 2. 2023

Můj start do života a další můj vývoj byl nerozlučně spjat s mými prarodiči, dědečkem a babičkou. Přesněji řečeno, babička byla pro mě Oma. Byli to rodiče mojí maminky, která pocházela ze smíšeného manželství. Děda Čech a babička Němka.

Příběhy starých fotografií vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 43 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Soničko, to je miloučké !!! a toto je srdíčko od Libora, který si také zavzpomínal♥
Alena Vávrová
Krásné vyznání z lásky k předkům. Měla jsem oboje prarodiče, ale tíhla více k maminčiným rodičům. Napsala jsem o dědečkovi na téma "retro příběh" článek Legionář. Na své prarodiče také vzpomínám s láskou.
Hana Práglová
Soňo,skoro jako bys byla u nás doma!!! Děkuji!!!
Vladislava Dejmková
Děkuji Soňo za tvé upřímné vyznání.
Soňa Prachfeldová
Moc moc vám všem děkuji za milé a citlivé komentáře. Děkuji z celého srdce ♥.
Zuzana Pivcová
Když jsem tu kdysi (na základě informací z archivní dokumentace) napsala, že tzv. divoký (neorganizovaný) odsun Němců ze Sudet odnesli nejvíc ti nejméně vinní - staří lidé, ženy, děti, protože muži většinou už padli nebo byli v zajetí, vysloužila jsem si dost nepřívětivé hodnocení, vycházející z názoru o kolektivní vině. A že jsem asi sama Sudeťačka. Z dokumentace jsem znala opravdu případy ukrutného zacházení s německými civilisty, které měly na svědomí tzv. Revoluční gardy. Např. uvázali člověka vzadu mezi zadky dvou koní a pak je pohnali do trysku od sebe, aby se ten člověk zaživa roztrhl. To stačí, víc psát nebudu. Byly ještě horší. Soňo, Tvůj případ trochu znám, jsem za to ráda. Vyrostla z Tebe poctivá, chápavá a moudrá žena a já Ti za Tvé vystupování zde děkuji.
Taťana Veselá
Z vaseho psani dycha laska, moc hezke. Trochu zavidim, ale z uprimneho srdce preji. Sve prarodice jsem, bohuzel, nepoznala. Jen matku z otcovy strany, kdyz na tyden v mych cca 10 letech prijela na navstevu z Ukrajiny... Byla to pro me jako dite cizi pani :-( ktera prijela a odjela. Ani si nepamatuji ze by me treba jen pohladila. Ale bylo to tezke asi i pro ni...
Hana Polednová
Soňo, Tvůj příběh se mi moc líbí. Není nic víc, než milující rodiče a prarodiče. A zvláště ti prarodiče, kteří neměli ten život vůbec lehký a přesto dávali najevo tolik lásky. Souhlasím s komentářem Daniely, popsala to hezky. Také mám úžasné vzpomínky.
Jana Kollinová
Krásné láskyplné vzpomínání, při kterém čtenáři zavzpomínají na své prarodiče. Soňo, děkuji.
Jan Zelenka
Moc pěkný a výrazný příběh, Soňo. Tato část našich dějin je prezentovaná velmi jednostranně. Moji rodiče, oba Češi, pocházejí ze Sudet. Vyprávěli nám i to, jaká zvěrstva prováděli po válce Češi na německých rodinách. V lidech bylo tehdy hodně nenávisti. Raději to nebudu popisovat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

19%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

20%

Vitamíny

19%