Ilustrační foto: Ingimage
Božena (93): Po smrti manžela jsem se přestěhovala k dětem, sama bych to v domě nezvládla
7. 2. 2023Můj manžel Karel zemřel před patnácti lety. Žili jsme spolu více než padesát let a máme dnes šedesátiletého syna a pětapadesátiletou dceru. Bydleli jsme v malém městě na severu Čech.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Kopecká
9.2.2023 09:36
Kéž by každý měl v důchodu takovou pomoc v dětech a takovou odvahu a rozhodnost nesložit ruce do klína. A žít v nových podmínkách, najít si na nich pozitiva i nové známé.
Ne každý to dokáže. A potom žije osamoceně ve vzpomínkách a v domě, jehož provoz finančně ani fyzicky nezvládá. A vyčítá nezájem dětem, které žijí daleko, chodí do práce a jsou už ve středním věku rádi, že jsou rádi.
Jsou z toho pak všichni rozmrzelí. Nakonec se jejich děti ještě dohadují, kdo se stará míň a kdo víc, kdo by měl za rodičem jet příští víkend, atd. Podmínky v zaměstnání jsou náročné, důchod v nedohlednu a 55 letý člověk nemá moc síly starat se o vzdálenou domácnost svého osmdesáti a více letého ovdovělého rodiče. To je pak každá rada drahá, co s tím. A ne každé děti spolubydlení nabídnou a ne každý ovdovělý rodič je nově domácnosti vítaným přínosem. Když tráví čas denně pouze čekáním, kdo přijde už konečně domů a bude mu dělat zábavu až do večera. A nenechá ho ani v klidu vydechnout.
Tahle paní to vzala i s dětmi za správný konec. Takovým lidem člověk fandí.
Jiří Dostal
8.2.2023 12:07
:-) Naše pálavská babička byla generál hospodářství, co si ji do požehnaného věku 96 let pamatuji, odlehčovala vervu a nasazení hláškou "stejně šecko jednó čert zebere". Naposledy odchytila s pochopením ironii "a co děti? mají si kde hrát?" , kterou mě občas vítala. :-)
Hana Rarasch
7.2.2023 18:49
Úctyhodný věk a obdivuhodná paní. Jen mě trochu zarazila slova o starání se o vnoučata 60 letého syna, která chodí do školy. Zřejmě VŠ ?
Jana Jurečková
7.2.2023 17:31
Hezký příběh. Mám 91letou matku, bydlí sama v bytě 80km daleko ode mne. Navrhla jsem jí už dávno, že se může nastěhovat k nám. Odmítla. Řekla doslova: " Vy byste chtěli, abych na Vás musela dělat." Doslova mě to urazilo. Prostě lidé jsou různí...Nutí mě, ať za ní jezdím, ale já mám svou rodinu, auto nemáme a tak je vše nad mé síly.
Vladislava Dejmková
7.2.2023 16:27
Článek se mi moc líbí, žádné naříkání, rozumné přizpůsobení se. Je dobŕe, když to tak je.
Marie Faldynová
7.2.2023 12:52
Také se mi líbí ochota přijmout péči dětí v situaci, kdy síly ubývají. Moje maminka s námi bydlela deset let a já jsem ráda, že děti měly babičku doma a já maminku mohla nechat pomáhat s tím, na co jí stačily síly.
Anna Potůčková
7.2.2023 10:42
Moc hezký článek. My s manželem jsme zatím stále soběstační, ale když dcera před více jak 8 lety navrhla, že můžeme s nimi do rodinného dvougeneračního domu tak jsme to uvítali. Pocházíme oba z vesnice, na rodinný dům jsme byli oba zvyklí. A žije se nám spolu dobře, navzájem si pomáháme jak finančně, tak fyzicky. A až nebudeme moci, tak snad se o nás dcera postará zejména ve fyzické oblasti.
Věra Halátová
7.2.2023 09:02
Konečně jedna z žen, které nežehrají na osud, nefňukají. Samozřejmě, že ve svém věku, i když podle písemného projevu jste hodně zdatná, nemůžete být sama. Žijete se svými dětmi. Jste příkladem pro mnohé, které si ztěžují a neví si rady samy se sebou. Přeji Vám hodně zdraví a spokojenosti.
Helena Záchová
7.2.2023 08:57
Paní, jste skvělá. Hlavně tím, jak se umíte přizpůsobit novým situacím. Spousta osamělých lidí už to sama nezvládá, ale nic nechce měnit. Pak si jenom stěžují a nadávají.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA