Muž na koni
FOTO: Z knihy Masaryk ve fotografii, kolektiv autorů 1937

Muž na koni

27. 1. 2023

Úvodní fotografii z roku 1928 jistě všichni dobře znáte. Mohla by se jmenovat „Muž na koni“. Je focena kousek od mého bydliště na Bílé hoře a v pozadí je ještě dobře vidět Letohrádek Hvězda. Dnes už ho z větší části zakrývají vzrostlé stromy.

Česká republika historie
Hodnocení:
(4.9 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Divišová
Vaše vyprávění je moc zajímavé. Mám taky něco v paměti. Moje zlatá babička narozená v roce 1902 jako jedináček v rodině s povoznictvím o Masarykovi neřekla jinak než tatíček Masaryk. Tak jsem byla vychována, protože jsme bydleli s babičkou a dědou v jednom domě. Když jsem se vdala, tak manželova babička a tchán mne přesvědčovali, že pro ně nejhorší doba byla právě za Masaryka. Manželova babička zůstala jako vdova s dvěma syny a měli se dost mizerně..byli strašně chudí. Pak jí komunisti jednoho syna poslali v padesátkách do Jáchymova na 10 let a tchánovi sebrali komunisti hospodu. Za války přitom s problémem utekl z Německa z nuceného nasazení. Takovej smolnej život.
Soňa Prachfeldová
Zase další pěkný výlet do minulosti. Díky Aleno.
Marie Faldynová
TGM byl prezidentem, o kterém stojí za to něco vědět. Díky za článek, ráda jsem si jej přečetla.
Blanka Lazarová
Aleno, díky, za pro mě poučný pěkný článek. :-)
Jitka Caklová
Líbí se mi široké věkové spektrum, můj dědeček *1910, můj pradědeček, můj tatínek * 1912 a dnes se můžeme už jen domnívat, co bylo správné a co ne :-)
Helena Přibilová
Děkuji za velmi zajímavý článek. Můj dědeček (nar.1910) se v roce 1924 setkal s TGM v Čejkovicích na Hodonínsku. V této obci pan prezident prožil většinu svého dětství, chodil zde do školy a později v této škole působil jako praktikant. V domku, kde žil, je dnes umístěno muzeum.
Eva Mužíková
Zajímavé. Já mám fotku kde můj pradědeček vítá TGM. Byl šafářem v jedné vesnici.
Alena Velková
Ano Zuzko, je to tak...byl to "tatíček" a už za svého života byl vyzdvižen na podstavec nedotknutelnosti, což z něj dělalo svým způsobem velmi osamělého člověka... potřeboval spřízněnou duši, takže po smrti Charlotty měl přítelkyně, ale toto své tajemství dost střežil, nicméně jedna z nich - Oldra jeho dopisy nespálila a dokonce je později publikovala...já si taky myslím, že ta jeho pozdní vášeň to je spíš plus, jaksi ho to polidšťovalo a když přihlédneme k tomu, že mu bylo okolo osmdesátky, tak to byl frajer :-))
Vladislava Dejmková
Ráda jsem si rozšířila vědomosti. Článek je takovým milým pohlazením po duši v této době.
Zuzana Pivcová
Pamatuji si, jak jsem přišla v 1.třídě ze školy, kde jsem se dověděla, že naším prvním prezidentem byl Gottwald (za mě už byl Zápotocký). Tehdy jsem poprvé od rodičů slyšela, že byl T. G. Masaryk. Myslím, že Masaryk se stal pro současnost nedotknutelným symbolem demokracie, ale mně bylo sympatické, když jsem se dočetla, že jako vdovec v pokročilejším věku měl ještě milenku, které psal lehce erotické dopisy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%