Všechny fotografie: Z archivu Marie Měchurové
Příběh staré fotografie z Valašska
31. 1. 2023Úvodní fotografie tohoto povídání je z našeho rodinného archivu, a byla pořízena v druhé polovině třicátých let minulého století. Jsou na ní manželé Muchovi, manželův staříček a babička, se svými dětmi.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Ivan Juřica Juřica
1.2.2023 08:53
Ten kamenný pomníček je na pamatku tajného setkání valašských evangelíků 12 května 1780 ještě před vyhlášením rolerancniho patentů císařem Josefem II. v roce 1781. Shromáždění se pokusil správce vsetínského panství rozehnat a kazatele z Uher zatknout. Valasi portase zahnali . Podle bochníku chleba použitých při vysluhování Večeře Páně se odhaduje že jich bylo až 4 tisíce. Na Rusavu vystěhoval odbojné Valachy hrabě Jan z Rottalu, který potlačil jejích rebelii v roce 1648. Jako majitel Bystřice p.H. potřeboval osídlit rusavske údolí. Je pravděpodobné že mezi nimi byli i Leskovjane protože syn Leskovskeho fojta byl vůdcem jedné zbojnicke skupiny a byl chycen a stát za valašských povstání za 30 létě války.
K
Alena Vávrová
31.1.2023 22:28
Maruško, moc krásně sepsané vzpomínání nad starou fotografií. Měla jsem tu čest na Valašsko nakouknout při íčkařském srazu v Rožnově p. Radhoštěm a jsem tomu moc ráda, je to opravdu nádherný kraj.
Vladimír Mucha
31.1.2023 18:10
Není ten klučina uprostřed Rudolf? Jestli ano, tak je to můj táta. V Leskovci jsem trávil dětství u stařenky na chaloupce, která stál u potoka.
Vladislava Dejmková
31.1.2023 13:43
Maruško, jsou to moc milé vzpomínky a jsem ráda, že jsi se o ně s námi podělila.
Zoja Moučková roz. Paprskářová
31.1.2023 12:03
Moc krásné vzpomínání. Můj otec se v obci Leskové narodil. Léta jsme jezdili na dovolenou do Karolinky, odkud pochází maminka. Obdivovali jsme krásný dřevěný kostel ve Velkých Karlovicích, překrásnou Bečvu fojství posledního z fojtů Boráků, příbuzného mé babičky Anny. Je to nádherný kus naší země. Po osídlování pohraničí po válce jsme se octli v Severních čechách, kde jsem se i já s bratrem narodila. Na Valašsko nedáme dopustit. Díky za vzpomínku.
Taťana Veselá
31.1.2023 10:41
Hezke vzpominky. Take moc rada vzpominam napr.na rodne Slovensko mych rodicu, jak muzi kosili obrovske louky, zeny za nimi pohrabovaly a nadherne zpivaly. Obcas vzdy nejaka z nich "zajojkala" a jina z druheho konce kopce ji odpovidala. Tuto nadheru mam zasazenou hluboko v srdicku. My deti jsme behaly do studanky pro vodu na svlazeni pro vsechny a delaly si nahrdelniky z lesnich jahudek. Jsem vdecna ze jsm zazila tuto dobu. A rada vnimam, ze to mnozi maji podobne. Dekuji.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA