Mistr etikety Ladislav Špaček. FOTO: Tomáš Škoda
Vánoce jsou ideální dobou k urovnání mezilidských vztahů, říká Ladislav Špaček
19. 12. 2022Muži v obleku s kravatou, ženy v šatech. Štědrý den je nejdůležitějším svátkem i z hlediska etikety. "Odpovídat by tomu měl nejen oděv, ale i stolování a chování během štědrovečerní večeře," říká přední český odborník na etiketu Ladislav Špaček.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Olga Škopánová
21.12.2022 08:21
Paní Šimková žiji sama a nestrádám a myslím, že je u nás dostatek sociální pomoci i charitativních organizací, aby nikdo hladovět nemusel, ale pokud vy hladovíte ráda se s vámi rozdělím.
Marie Ženatová
21.12.2022 06:16
V našem dětství nás bývalo u stolu hodně a vždy k tomu patřilo i to sváteční oblečení, ale také vždy i ta židle u stolu navíc - kdyby nějaký pocestný šel kolem a nebyl v ten večer sám. Protože jsme bydleli na konci vesnice, tak i takový pocestný se někdy našel a dostal u mých rodičů jak jídlo, tak i nocleh. V současnosti už mnoho a mnoho let trávím nádherný a velmi sváteční Štědrý večer vždy u některého ze svých dětí a je to pro mne vždy ten nejkrásnější vánoční dárek*
Jarmila Komberec Jakubcová
20.12.2022 20:59
Hani Š. přeji Ti z celého srdce krásné Vánoce a hodně zdraví v Novém roce 2023. Opatruj se.
Lenka Kočandrlová
20.12.2022 17:17
Nepřeceňovala bych tzv. slušné oblečení. Známe všichni sice že podle kabátu se svět měří,ale já na nějaké načančané podvodníky mám extra nos a rádoby slušné vystupování obvykle zasmrádne nějakým podvodem. Kdysi se mi vnucoval do kanceláře pán,jež do telefonu tajemně sděloval,jak by se postaral o mé finance.I když jsem mu řekla,že vlastně žádné nemám,tak stejně se vnutil.Nachrlil na mne ,oblečen ve slušivém obleku a s kravatou a drahou aktovkou nějaké žvásty a když jsem mu znovu sdělila,že fakt nic nikam podle jeho návrhů investovat nebudu,začal být rudý v obličeji,jeho mluva zhrubla a mně nezbylo,než elegána vyhodit a jeho výhrůžek si nevšímat. Takže já na Štědrý si vezmu čisté tepláky a tričko a je to. Etiketa dle p. Špačka se hodí jen na nějaké příležitosti, všeobecně by měl mít člověk šat čistý a úpravný, a to by mělo stačit.
Ludmila Černá
20.12.2022 13:53
I pro mne v dětství býval Štědrý večer ten nej. Bylo nás šest, někdy i víc. A dodnes ráda vzpomínám. My dnes už tolik na etiketu nekoukáme, když jsme sami, ale stále je to slavnostní krásný večer. Nazdobený stůl atd.
A k tomu odpouštění. Kdysi mě strašně naštval bratr, to když se u notářky projednávala pozůstalost po tatínkovi. Celkově se už o pohřbu choval hnusně, maminka do DD atd. Tenkrát jsem si říkala, že už s ním v životě nepromluvím. Nejstarší sestra mi tenkrát řekla: "Neřeš to , jiného bráchu nemáme, ber ho jaký je." Dost jsem o tom přemýšlela a v duchu mu odpustila a vše hodila za hlavu. Odešel náhle, infarkt. Zaskočilo nás to všechny. A já byla moc ráda, že mezi námi nebyla žádná zloba, že jsem se s pocity ublížení vyrovnala a odpustila mu. Kdybych to neudělala, měla bych problém sama se sebou. A věřte mi, že nejhůř se odpouští sám sobě. Advent nám tu možnost nabízí, zklidnit mysl a být sám na sebe hodný.
Hana Šimková
20.12.2022 11:42
Pani Škopalová bydlím v česku. Vy si myslíte, že lidé co žijí samy mají na stole tolik pochutin jako třeba Vy? Je to ode mne možná nadsázka, ale také to může být hluboká pravda.
Martin Vrba
20.12.2022 00:18
Zlatá střední cesta podle mne platí i okolo všeho na Štědrý den. Ke stolu jdeme všichni dobře a hezky oblečeni, stejně tak jsme u stromečku. Uděláme na obou místech několik fotografií pro vzpomínky. Vnuk (8) ještě věří na Ježíška. Já v jeho letech se ségrou už týdny před svátky slídil po bytě, kde jsou schované dárky od rodičů. I to pro nás patřilo k tradici a neubralo nám to tu radost z dárků - byla dvojnásobná.:) Pak se ale postupně během večera převlékneme do pohodlného domácího oblečení, ve kterém se můžeme bez obav "snížit" až k zemi, že si něco ušpiníme nebo dokonce natrhneme. Tak se zpátky i my dospělí vracíme do svých dětských let a hrajeme si všichni společně a rozbalujeme při tom i své dárky. Je jich vždy velké množství. Tím si vynahrazujeme ty chudší svátky z našich mladých let. Pokaždé si říkáme, že je toho až moc, ale každý rok je to stejné - zase moc. A a až už jsou děti unavené a gumové a skoro usínají, tak je pak přeneseme do postýlek s nějakou plyšovou hračkou, tak voláme příbuzným a děkujeme za dárky a oni zase nám. U toho telefonování se ještě docpáváme konečně v klidu rybou a salátem a druhý den už od rána v tom hraní zase pokračujeme a pak k nám chodí návštěvy - hrajeme s dětmi vědomostní hry a vzpomínáme útržkovitě na naše dětské vánoční svátky, aby snad z toho dětem něco zůstalo. Na nějaké velké předvádění "vybraného chování" jsme si nikdy nepotrpěli, většinou je to umělé a tudíž nepřirozené. Nějak mi to k dnešní době už nesedí. I když, když jsem jako malý kluk, tak jsem uměl jíst velice dobře příborem, kdy nám v první třídě tehdy ve školní jídelně dávali jen lžíci. Na požádání jsem dostal příbor - byla to rarita. Byl jsem tehdy roku 1957 středem pozornosti učitelek a seděl jsem u jejich stolu. Uměl jsem se představit a znal jsem základy etikety - tehdy tedy hlavně toho, že jsem nesměl skákat do řeči, když mluvili dospělí. Ale velice brzy nás otec začlenil mezi "dospělé", kdy jsme si mohly dovolit i oponovat dospělým i jemu, když to mělo hlavu a patu, to bylo velice užitečné pro další život a tak jsem i já vychoval své syny a stejně "drzé" mám už vnučky a vnuka. :) Takové to až přehnané dělení na děti a rodiče, kdy děti rodičům vykaly a otec dlel ve své pracovně a nesměl být rušen - to je naštěstí už pryč. Dáváme přednost přirozené lidské slušnosti a děti vychováváme příkladem a ne biflováním předpisů. A já vlastním příkladem, aby se mnohem více podíleli na pracích v domácnosti - a i kluci pak později odlehčili svým pracujícím manželkám. Vždy si také neformálně a hlavně vesele zavzpomínáme na všechny, které jsme milovali a už s námi nejsou. Ale máme v příbuzenstvu i takové, kteří chodí i na štědrý den na hřbitovy, to my neděláme a ne z důvodu, že by to bylo daleko. My chceme, aby byl Ježíšek pro děti a tedy hlavně veselý se vzpomínkou na hračky - na ty mrtvé bude ještě hodně času zavzpomínat při jiných příležitostech - třeba při listování v albech. Jo - tak to probíhá u nás. Ještě jsem zapomněl, to ale bude asi u všech, že se navštěvujeme a hodně se přejídáme - to přejídání se ale snažíme omezovat - jen se střídavými úspěchy. Krize a covid nám v tom pomáhají. Tak hezké a veselé Vánoce všem a jak jsem Vánoce popsal ve svém článku "Hlavně na Vánoce domů". Ani na datumu a už vůbec na etiketě vlastně vůbec nezáleží - pravá láska to nepotřebuje : https://www.i60.cz/clanek/detail/29663#article-discussion
Daniela Řeřichová
19.12.2022 19:03
Děkuji za rozhovor s gentlemanem. Mám podobné vzpomínky na Vánoce v dětství. Jsem ráda, že i vnoučata chápou výjimečnost chvíle a vždy přijdou svátečně oblečená, podobně jako při návštěvě divadla nebo koncertu. Na druhou stranu záleží na každé rodině, jaké jsou její zvyklosti a někomu formální oděv může připadat nepřirozený.
Jarmila Komberec Jakubcová
19.12.2022 18:46
16:50 - myslela jsem si, že paní Škopánová je jen "navedená", ale ona je hlavně hodně zlá. A člověk, který je zlý, plive okolo sebe zase jen zlo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA