Vánoce jsou ideální dobou k urovnání mezilidských vztahů, říká Ladislav Špaček
Mistr etikety Ladislav Špaček. FOTO: Tomáš Škoda

Vánoce jsou ideální dobou k urovnání mezilidských vztahů, říká Ladislav Špaček

19. 12. 2022

Muži v obleku s kravatou, ženy v šatech. Štědrý den je nejdůležitějším svátkem i z hlediska etikety. "Odpovídat by tomu měl nejen oděv, ale i stolování a chování během štědrovečerní večeře," říká přední český odborník na etiketu Ladislav Špaček.

osobnosti rozhovor životní styl
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.9 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Rozhovor se mi líbí, představa takto slavnostního Štědrého večera je pěkná. U nás doma je vše daleko uvolněnější, ale také hezké :-) .
Jiří Dostal
:-) Jako vždy zdobně našlehané prázdno přecvičeného leváka... :-)
Olga Škopánová
Paní Šimková a to bydlíte v Česku, nebo v Nigerii?
Hana Šimková
Obléknu se do svátečního a pak se budu dívat s dojetím na tu mrňavou porcičku, kterou jsem si mohla dopřát. Hlady ji sním tak rychle, že nebudu mít čas vstávat od stolu.
Olga Škopánová
Vánoce jsou rovněž ideální dobou k pohádání se.
Helena Štěpánková
Po přečtení rozhovoru konstatuji, že se nám snad etiketu u štědrovečerní večeře daří dodržovat. Máme i talíř pro pocestného, jen to nevstávání od stolu mi nejde. Vždy na něco zapomenu, takže vstát musím, ale zatím se to zlé pořekadlo nevyplnilo :-).
Zuzana Pivcová
Pana Špačka jsem měla vždy v oblibě, ale jednou /asi jsem to tu kdysi psala/ jsem ho viděla v kavárně v tranzitu na letišti. Sedělí tam naproti sobě s partnerkou, každý měl kávu a oba drželi před sebou rozevřené noviny a skrz ty se spolu bavili. :-D
Svatava Páleníková
Je hezké, když se o svátcích sejde celá rodina a všichni ctí sváteční atmosféru a hezky se chovají i oblékají. Jen by to mělo být mnohem častěji, ne jen o Vánocích.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%