Ministr Marian Jurečka: Kdo vychovává děti, měl by mít vyšší důchod
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. FOTO: Poskytnuto z archivu MPSV

Ministr Marian Jurečka: Kdo vychovává děti, měl by mít vyšší důchod

2. 12. 2022

O příspěvek na bydlení si do konce října požádalo zhruba 190 tisíc domácností. Před energetickou chudobou bude lidi od příštího roku chránit také tzv. status zranitelného zákazníka.

důchody péče rozhovor
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.4 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
No jo, proto, vyskočil na mne starý článek..Už chápu..
Hana Rypáčková
Moc se o to nezajímám, ale o tom přidání jsem slyšela. Jen je pro mne novinka , že až od ledna 2025 ? Myslela jsem, že už to dávají, pořád nějak důchod naskakuje... Kdo se postaral o své bydlení, ten problémy s penězi nemá. A dobře vychované děti rodičům ještě něco mimořádného zaplatí.
Alena Majcherová
Proč?
Dana Procházková
Pětistovku dostane každý za vychované dítě. Já bych byla spíš pro to, aby děti, které pracují odváděly např. určitou procentní část z vyměřovacího základu na sociální pojištění svým rodičům namísto státu. Tak by i rodiče nemakačenků tlačili na své děti, aby šly pracovat a neseděly na úřadu práce.
Alena Majcherová
Ten nadpis je tak nějak zavádějící "Kdo vychovává děti ..." Děti vychovávají oba rodiče ne? Takže větší důchod mají mít oba dva.
Alena Majcherová
Jak tak čtu ty příspěvky tak bych celé nějaké výchovné zrušila. Když si pořídím dítě, vlastně pořídíme - oba dva rodiče, tak je to snad proto, že chceme založit rodinu a není žádná ničí zásluha že děcko vychováme, ale je to naše povinnost. Těm, kteří dělají rozdíl, zda je dítě vychováno dobře či nikoliv, bych sdělila, že je můžete vychovat sebelíp, ale když dospěje tak si jde svou cestou, byť se někomu jejich život nelíbí a třeba by rodiči to výchovné nepřiznal z důvodu, že dle jeho názoru je "dítě nevychováno dobře". Tak to přece není. I sebelíp vychované dítě může zabloudit, ale to není špatnou výchovou. Těm, kteří píší, že si někdo může dítě adoptovat a vychovat, říkám, že to není tak jednoduché, prostě to takto necítí a nechce, nemá takovou volbu v sobě danou. Celé to výchovné mi připadá že chce pan ministr zalepit ústa těm ženám, které vydělávaly málo a nikdo neví proč, buď to byla prostě práce málo placená a nebo nedosáhly potřebného počtu odpracovaných let. Jsou ženy, které byly dlouho doma s dítětem, byla to jejich volba, teď se diví, že mají malý důchod. Výchovné prostě zrušit. A to jsem taky matka, ale mi to prostě tak připadá, že kdyby nepoukazovaly na to, že mají malé důchody, tak by žádné výchovné nebylo, prostě hledal jen cestu jak na to, aby jim mohl přidat. Vychovat dítě je v prvé řadě povinnost a dítě rodím pro sebe, ne pro stát, v prvé řadě pro sebe.
Eva Braunová
Pracovala jsem s muži v zaměstnání a ti měli vždy vyšší plat a teď i důchod.Jsem ráda,že si konečně trošičku přilepším za tři děti.
Dagmar Prečová
Mne ta pětistovka připadá zbytečná, ona se utratí, bude se t.č. hodit, což o to, ale kdyby měly ženy nebo i muži příjmy na takové výši, aby něco takového nebylo třeba zavádět. Jsou rodiny, ve kterých mají děti často i 10, nevím, zda ženám, které neodpracují potřebná léta bude tento příspěvek vyplácen.
Ivo Patta
Lidovec M. Jurečka něco jiného říká, než koná. Z článku cituji: „… pokud jsem pracoval a dosahoval průměrných výdělků a vychoval alespoň dvě děti, budu moci počítat s důchodem, který mi zabezpečí důstojné stáří. Pokud ale člověk děti nemá, musí počítat s tím, že pro slušný důchod musí ty náklady spojené s výchovou dětí nahradit, a to formou připojištění ve třetím pilíři“. Co se děje na MPSV ČR ve skutečnosti? Úředníci z odboru sociálního pojištění MPSV ČR jeho jménem jen letos vyhodí z okna, protože podle vadné účetní metodiky, 59,9 miliard korun. Proto je státní důchodový pilíř v problémech a potřebuje dodatečných 63 miliard korun z jiných daní, protože odvody sociálního pojištění nestačí. Je to další z ministrů, po Marksové a Maláčové, se kterými mohou úředníci z ministerstva práce manipulovat jako s bílými koňmi. Popsal jsem to v korespondenci s ministryní Maláčovou na str. 404 - 423 v knize Ekonomům to myslí černobíle (knihu si můžete půjčit v městské knihovně).
Anna Potůčková
Vychovat dítě v minulosti i v současnosti mohl (může) vychovat každá žena. A to i ty které z různých důvodů své pokrevní děti mít nemůžou. Dítě si bezdětné páry či ženy můžou osvojit a tím pádem vychovat. Já sama ve svém okolí znám dvě kompletní rodiny, které si děti osvojily, jedna z nich je dokonce v mém příbuzenském vztahu (osvojili si syn mého bratrance). A pak znám jednu paní, která je bez muže a osvojila si 2 děti kteří jsou sourozenci a řádně je vychovala. Dětí v dětských sociálních zařízeních je dost. Takže za každé dítě si těch 500 Kč zaslouží každá matka nebo otec, kteří se dětem věnovali.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%