Přední český kaskadér Rudolf Bok. FOTO: Foto: Petr Hrubeš
Nejraději mám triky s ohněm. Rád hořím, říká kaskadér Rudolf Bok
12. 11. 2022Více než čtvrt století je držitelem světového rekordu ve skoku do stojaté vody a rekordmanem v hořícím běhu. Český kaskadér Rudolf Bok právě vydal svoji novou knihu Zákulisí filmu očima kaskadéra.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Michaela Daňková
18.11.2022 08:04
Děkuji moc za článek!! Jsem ráda, že kaskadér byl představen hlavně jako člověk - se svými radostmi, ale i s tím jak sám sebe vidí. A je vidět, že že pan Rudolf Bok má sebereflexi velmi dobrou a umí se na sebe podívat s nadhledem a humorem. A moc děkuji autorce článku - paní Boženě Hažové, které se to podařilo zachytit. Přeji dobré dny - autorce, redakci i čtenářům! A hodně dobrých skoků panu Bokovi.
Martin Vrba
15.11.2022 12:35
A jako příklad, že kaskadéři musí mít k sobě i dobré spolupracovníky - tedy vlastně také kaskadéry, tak to mi vyprávěl pan Srstka i ten případ, kdy profesionální řidič přejel kaskadéra. I v tomto článku je o něm řeč. Tehdy to bylo vzhledem k natáčení toho našeho filmu "Cena zlata") - snad se tak jmenoval - už to nevím přesně. Skoro současně - byli z toho všichni smutní.
Proto asi dělal Srstka ten nábor u mne - ale když mi to vyprávěl, tak mne tím nezískal, ale naopak odradil.
Martin Vrba
15.11.2022 12:01
Jak jsem se já stal málem kaskadérem. To, že jsem dělal skoro deset let v televizi rekvizitáře, to už víte. V jednom válečném filmu měli partyzáni přepadnout Němce, kde před jejich kolonou jela hlídka na motorce s lodičkou, na které byl umístěn lehký kulomet. Partyzáni měli s malého vršku u cesty nejdříve svrhnout na tu hlídku kameny a až by ta hlídka s motorkou havarovala, tak je tiše zabít bodáky. Nesměli použít střelné zbraně, tím by se o útoku dozvěděla celá vojenská kolona, která měl být hlavním cílem útoku v této malé soutěsce. No a já ještě s kolegou jme měli ty "kameny" na tu motorku z toho vršku hodit. Chtělo to odhad, aby ty kameny spadly těsně před tu motorku (nejraději mezi tu lodičku a motorku), aby ji to zablokovalo. Jasně, že byly použity kameny z latexu a ty , jak známo, na zemi poskakují a zkazily už nejednu akční scénu ve filmu a proměnily ji v komedii. Tak se stalo i tentokrát a tak bylo s kaskadéry domluveno, že se to provede se skutečnými kameny. Nojo - kaskadéry - ty vojáky jsme měli, ale chyběl další kaskadér, který by s nimi spolupracoval a dokázal ty skutečné kameny na ně hodit. A tak Zdeněk Srstka mne požádal, abych to byl já - kdo ten první velký balvan na tu motorku hodí. Neustále mi mazal med kolem huby, jak jsem perfektně házel ty latexové kameny - jak přesně dopadly před tu motorku a pak se přidal produkční, že se tím stanu také tím kaskadérem a že za to dostanu zvláštní honorář. Já šetřil tehdy na cívkový magneťák z Tuzexu a to převážilo a utlumilo můj pocit sebezáchovy, že to může dopadnout blbě, že někomu tím ublížím. Nechal jsem se zblbnout. Srstka mi řekl, že jsme všichni pojištěni a že neponesu žádnou zodpovědnost za případné újmy na zdraví těch kaskadérů. Když mi Srstka vynesl sám na kopec ten správný kámen, který vážil asi 10 kg, poplival ho pro štěstí a pak i mne, tak se všichni rozprchli na svá místa a já tam zůstal sám. (Několikrát se zkoušelo nanečisto, kdy mám ten kámen hodit - v jakém bodu musí být ta motorka a kdy musím ten kámen odhodit, tam byl pro mne umístěn menší bílý kámen - v tu chvíli jsem měl ten svůj velký shodit na silnici). Tak se mi opravdově rozklepala kolena - byl jsem na tom hůře, než ten partyzán v té pravé válce. On mohl - měl zabít, já nesměl ani víc zranit kaskadéra. Kamera - pokyn do megafonu a už slyším její zvuk - už ji vidím - už je na značce - házím - dopadl přesně na tu lodičku vedle kulometu. Kaskadér za řídítky motorku strhla ke straně, všichni tři vojáci se válí po zemi v prachu - stop. Konec záběru - na první dobrou. Lodička má sice v sobě pořádnou proláklinu, hodnoceno pozitivně - to se vyklepe, ale za hrdinu jsem já. Srstka mne chválí - že jsem to udělal výborně - já jsem pobral honorář, ale sám se sebou jsem spokojen nebyl - nechal jsem se zblbnout - mohlo to dopadnout blbě. Srstka mi přesvědčoval, že kaskadéři k sobě potřebují i takové lidi, kteří nikdy nemusí být vůbec vidět, ale že na nich to závisí - musí pracovat na 100% a že bych to mohl s nimi zkusit - ne odmítl jsem to - rekvizitář - to bylo mé místo u filmu - klídek a ne tyto nervy, kde jde o život.:)
Naděžda Špásová
12.11.2022 11:11
Pár kaskadérů jsem osobně zažila, když jsem pracovala na Barrandově, byla s nimi někdy i legrace. Bohužel, jsou vetšinou už v pánu. Pan Bok má charisma.
Danuše Onderková
12.11.2022 11:02
Moc zajímavé povídání, mám sice ráda adrenalin, ale to je i pro mě je to dost nebezpečné. Ale nebezpečí číhá všude i v obyčejném životě a každý si své vybere sám. Přesto kaskadéry obdivuji. Díky, Honzo, za nakouknutí do zákulisí kaskadérů.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA