Ilustrační foto: Ingimage
Zralý jedinec. Tak se má říkat lidem ve věku nad šedesát
9. 11. 2022Starší zkušenější kolega mi poradil. Tak například tato věta už na půdě univerzity v britském Manchesteru nezazní. Slova „starší“ či „důchodce“ zakázala. Někomu je to k smíchu, někdo to považuje za ukázku, že se společnost v těžké době zabývá banalitami.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Martin Vrba
9.11.2022 13:23
Je mi úplně jedno, jak mne kdo oslovuje, záleží jakým tónem to kdo říká a jak to myslí. Miluji lidi veselé a ty rád bavím a na nějakou falešnou hru na "důstojnost stáří" si nepotrpím. Moje vnučka, když vyslovovala svá první slova, mne začala oslovovat místo "DĚDO", rovnou "DI DO", velice mne to rozesmálo, jak je už od malinka upřímná - jak brzy hned vyspěla, ale aby si sousedé nemysleli, že je nevychovaná, tak jsem ji poprosil, aby mne říkala na zahradě raději rovnou důvěrně "MAKU". Ale když jsem šel k jedné lékařce - tedy k její zdravotní sestře po druhé za dva roky, tak se na mne obořila: "Dědo, posledně jsem vám dala takový malý lísteček, jak máte postupovat při sbírání moči za 24 hodin, měl jste si ho schovat, abych vám nemusela nyní dávat další!" A hodila na stůl další ze štosu už namnožených. Tehdy jsem se nadechl, pak udělal uměleckou pauzu a pravil jsem: "Milá paní zdravotní sestřičko, já ten lísteček od vás jsem měl dlouho vystavený na poličce v obýváku, ale po čase, když se už všechny návštěvy dosyta vysmály, že neznáte pravopis, tak jsem ho vyhodil". Na to ona: "A co je tam tak špatně?" a koukla na ten lísteček: "Vždyť tam není nic špatně"? Odpověděl jsem: "Ale je, milá sestřičko - prášky na "srce" se pořád ještě píše s "d" - "tedy prášky na srdce". Na to ona zrudla jako malá školačka u tabule a povídá: "No to je tedy ostuda - víte, kolika lidem jsem to už rozdala"? Na to jsem jí s úsměvem odpověděl: "To vůbec netuším, ale vím, že když budete na lidi slušná, tak to lidé přejdou s úsměvem, jako bych to udělal i já". Na to ona na tom lístečku pro mne hodila vsuvku s písmenkem "d" ve slově "srce" a celý štos hodila do odpadového koše a určitě se od té chvíle pak chovala ke všem pacientům srdečněji a zase bude na světě lépe. :)
Jindřich Berka
9.11.2022 13:10
Dovětek. Pokud někdo bude o mě říkat, že jsem vůl, tak mu to nemohu zakázat ani si to nepřát. To nejde. Žalovat ho nebudu. Polovině lidí, co mě zdá jsem nesympatický a druhá mě má ráda. To je O.K. Jindra
Jindřich Berka
9.11.2022 12:57
Dobrý den, nesmí se říkat černoch i když je opravdu černý. Nesmí se říkat cikán, těmto nevadí, protože zpívají dle nich zpívají cikánské písničky, nikoliv romské a další bláboly. Můžeš hanět jen Rusy, protože Ukrajinci jsou beránci. Jinak Tě zavřou. Je to kravina, protože válka je povolené vraždění. Z obou stran. Jen se těžko potom na to odvyká. Jsem zralý milá paní, protože zraji celý život. Naštěstí k lepšímu. Jako bývalý inspektor a auditor kvality a bezpečnosti potravin vím, že slovo zralý je to nejlepší, zato shnilý je nepoživatelné, protože je napadené mikroorganismy. Na uvedené Univerzitě jsou podle mě na hlavu. Stejné je to jako přehnaný sexismus. Nakonec: Já si neříkám důchodce, ale vrchní rada na penzi (výrazy mají stejné významy, ale ten druhý zní užitečněji), stejně jako třeba učitelka, prodavačka a další. Jindra
Lidmila Nejedlá
9.11.2022 12:38
Nepřeji si, aby mi někdo o mně říkal, že jsem zralá. Co je zralé, opadává a hnije, co je staré nabírá na hodnotě.
Zdenka Soukupová
9.11.2022 12:30
Nevidím v tom žádný přínos. Co je zralé, to přezraje, shnije a je po něm. Co je staré, to přestárne a zemře a je po něm. Nenapsala jsem to asi hezky, vím, ale v čem je vlastně ten rozdíl?
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA