Jak šel čas aneb Osudy zámku Pravonín
FOTO: Martina Růžičková, rodinný archiv M. Růžičkové a zámku Pavonín

Jak šel čas aneb Osudy zámku Pravonín

9. 11. 2022

Když jsem objevila soutěžní téma „Jak šel čas“, hned jsem věděla, že budu psát o zámku v Pravoníně. Léta jsem sledovala jeho chátrání a nyní doufám v jeho záchranu.

historie hrady a zámky Podzimní soutěžení 2022
Hodnocení:
(5.1 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Martino, moc zajímavý článek s fotkami z minulosti i současnosti. Máš asi hodně hezkých archivních fotek po dědečkovi a tatínkovi díky jejich koníčku a to je fajn. Jezdili jsme přes Pravonín před mnoha lety, když jsme jezdili po okolí. Přibuzná měla chalupu ve Velke Vsi u Lukavce a tak jsme tam pobývali občas na dovolené na o víkendech. Je tam všude moc hezky.
Dana Puchalská
Zajímavé místo,kde jsem nikdy nebyla.
Zuzana Pivcová
Takový hezký zámek, jeho osud byl podobný mnoha dalším. I v této finančně nepříznivé době bych mu přála jiný "kabát". Děkuji.
Alena Tollarová
O Pravoníně jsem nikdy neslyšela. A vlastně celou tuto oblast vůbec neznám. Článek doplněný srovnávacími fotografiemi se mi moc líbí a přeji zámku po letech nezájmu lepší budoucnost.
Anna Potůčková
Moc hezký článek o jednom z mnoha takových zámků. Držím pěsti, aby se rekonstrukce dotáhla až do úplného konce. Je jasné že i pak bude stále co zvelebovat.
Věra Ježková
Martino, moc hezké. Taky přeju rekonstrukci úspěšné dokončení. Zámek si ho zaslouží.
Marie Bartošová
V Pravoníně jsem nikdy nebyla, takže jsou to pro mne nové a přínosné informace. Dík za článek i fotky. Historické si vždycky ráda prohlížím a pokud ta místa znám, porovnávám. Pokud ne, popouštím aspoň uzdu své fantazii.
Elena Valeriánová
Vždy mě bolí srdce, když vidím jak si nevážíme historie, jak ničíme odkaz předků. Lhostejnost a hloupost jdou pospolu. Moc mě potěšily historické fotky, v tom je fotografie úžasná, jako dobový dokument je nepřekonatelná. Marti, děkuji za poutavý článek.
Naděžda Špásová
Jak píše Jenda, takových míst, které by potřebovaly zachránit je v této republice požehnaně. Tomuto zámku držím palce, aby se povedlo ho opravit. Je škoda, že to vždycky dlouho trvá.
Jan Zelenka
Zajímavá historie jednoho zámku. Bohužel, takových chátrajících historických objektů je v Česku daleko víc. Na svých cestách po Čechách jsme jich se ženou viděli dost. Některé se díky podnikatelům nebo původním majitelům daří zachraňovat. Hezky zpracované, Martino!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%