Modistka Jolana Kotábová ve své dílně. FOTO: Jan Raška
Modistka Jolana Kotábová: Klobouky zvyšují dámám sebevědomí
31. 10. 2022Vyrábí dámské klobouky přes třicet let. Dnes už je jednou z mála českých modistek, které se řemeslem živí. "Zájem o klobouky na míru ale v posledních letech roste. Pořizují si je ženy všech věkových kategorií. I dámy, které si myslely, že jim klobouk nesluší," říká Jolana Kotábová.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Martin Vrba
2.11.2022 11:08
Nevím, zda zrovna klobouk může dámě zvýšit sebevědomí, pokud ano, tak pak je na tom moc blbě, kdykoli ten klobouk musí odložit. Já si myslím, že některým ženám klobouky sluší. Malá dáma si má vybírat spíše z malých kloboučků s nepatrným okrajem, tedy spíše z čepiček, větší dáma si může pořídit větší klobouk s takovým okrajem, že se v něm podobá třeba skoro Saturnu. Když si ho však na hlavu posadí typ Aťky Janouškové, tak s ním nebude vesmíru kralovat, ale stane se jen Dědečkem Hříbečkem. :)
Marcela Pivcová
31.10.2022 21:04
Já jsem přesvědčena, že nejsem typ, který by si mohl dovolit chodit v klobouku. Kdysi jsem měla bílý zimní klobouk, vypadal jako z peří. Necítila jsem se v něm dobře a velmi brzy skončil někde ve skříni. Takže na zimu - čepice s bambulí.
Helena Přibilová
31.10.2022 20:53
Klobouk mi slouží hlavně jako ochrana proti slunci, při jiné příležitosti jsem jej dosud nenosila. Ale uvažuji o tom, že bych si nějaký klobouček mohla pořídit i na běžné nošení.
Vladislava Dejmková
31.10.2022 17:30
Klobouk jsem měla na svatbu, pak jeden červený klobouček k červenému kabátu (mám ho dodnes, ale už jsem ho dlouho neměla na hlavě) a letní klobouček na ochranu proti slunci. Ten nosím každé léto nejen k vodě, ale i po městě.
Marie Faldynová
31.10.2022 14:13
Krátce po revoluci jsem několik klobouků ušila, co jsem neunosila to jsem rozdala, šlo o měkké teplé klobouky, krempa se dala srolovat jak kdo uznal za vhodné. Od té doby jsem pár klobouků zdědila a protože je mi v chladnějším počasí zima na hlavu, ráda nosím něco teplého a hezčího, než čepice. Klobouk na míru bych nechtěla. Jak se znám, zapomněla bych ho na prvním výletu a na to by ho byla škoda :-)
Zuzana Pivcová
31.10.2022 12:33
Jednu dobu, tak po čtyřicítce, jsem trochu klobouky nosila. Slyšela jsem, že mi klobouky sluší. I pokud měli lidé toto zdání, tak mně nějak k srdci nepřirostly. Proto je nenosím.
Jarmila Komberec Jakubcová
31.10.2022 12:03
Nemám žádný klobouk a nikdy jsem neměla. Mám pocit, že do něj nemám "hlavu". Jinak se mi líbí filmy z I. Republiky, kdy ženy s noblesou je nosily. Jitka C. je vyfocena na svém profilu v klobouku a moc ji to v něm sluší.
Hana Čadová
31.10.2022 09:39
Klobouky mám dva. Když vidím starý film, tak každý muž a žena bez klobouku nevyšli ven. Nyní kšiltovka (kšilt vzadu). Každé ženě určitě klobouk (klobouček) sluší.
Hana Řezáčová
31.10.2022 09:14
Moje obě babičky nosily klobouky celý život (komunismus nekomunismus), i maminka, která je stále nosí, šátek jsem vlastnila pouze já, a to na doma, protože jsem měla často záněty středního ucha :-) Dá se říct, že jsem mezi klobouky vyrostla, přesto nějak jsem si je sama neoblíbila, ale móda klobouk-rukavičky-punčochy se mi líbí, ve starých filmech nekoukám na Adinu, ale co má na sobě :-) Trochu je škoda, že dnešní móda je na opačném pólu : tričko-džíny-placatý boty ...
Jitka Caklová
31.10.2022 08:36
..... hlavu mám č. 61 po tatínkovi proto mám klobouk vyrobený na míru.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA