Víte, co jsou banketky?
FOTO: Jan Raška

Víte, co jsou banketky?

2. 10. 2022

Při současných prodlužujících se večerech jsem se probírala svým kuchařským sešitem a narazila jsem na recept na přípravu banketek. Nelekejte se, ani nevolejte policii, nejedná se o tajnou výrobu oběživa, ale o trochu zapomenuté pečivo. Jsou to malé rohlíčky, které se dřív daly běžně v pekařství koupit. Byly vhodné jako doplněk k některým polévkám - jedná se právě o ty sytější bramboračky, dršťkovky, gulášovky, nebo k předkrmům jako salátům a dalším. A děti je zbožňovaly, byly menší a tak byly rády, že nemusí jíst celý velký rohlík. Tak jsem se rozhodla, že vám můj recept také předám.

Domácí banketky

150g hladké mouky
50g hrubé mouky
8 dl vlažného mléka
10 dkg droždí
50g másla
1 žloutek
Sůl , trochu cukru
1 bílek na potření
Pečící papír

Postup práce

Nejprve uděláme kvásek: droždí+cukr+2 lžíce mléka+ trochu mouky. Do mísy nasypeme smíchanou mouku se lžičkou soli, uděláme do ní důlek, kam nadrobíme droždí a cukr a lžíci mléka a posypeme moukou. Dáme na chvíli do tepla, aby vzešel kvásek. Jakmile nakyne, přidáme zbylé přísady s rozpuštěným máslem a mlékem a vše zaděláme, aby vzniklo středně tuhé těsto. Přikryjeme mísu s těstem a dáme ji do tepla kynout asi na ½ hodiny, podle tepla.

Vykynuté těsto lehce rozválíme a nařežeme přibližně stejné kousky těsta,  a tvoříme z nich malé rohlíky. Naskládáme je na plech s pečícím papírem, necháme je ještě chvíli kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do předehřáté trouby při střední teplotě dorůžova. Banketky se hodí k polévkám, k salátům ke svačině a podobně.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Margita Melegova
Dekuji za vysvetleni pani Jitko Caklova.
Jana Jurečková
Díky, Zdeni. Recept jsem si opsala a vyzkouším ho.
Martina Růžičková
Díky za recept. Možná za dlouhých zimních večerů vyzkouším. :-)
Zdenka Jírová
S tím dávkováním droždí a mléka je asi opravdu chyba, droždí bych dala kostku a mléka podle potřeby. Už jsem je mnoho let nepekla, tak jsem si tu chybu neuvědomila. Děkuji za upozornění.
Jitka Caklová
Dala jsem si tu práci a našla vlastní poznámky z dob učení, opsané z pekařské příručky vydané r. 1958. Banketky byly zařazeny jako tukové pečivo slané, sypané slanokmínovým, nebo slanomakovým sypáním. Recept je převedený z receptury na 100 kg mouky: 1kg mouky T 650, což byla obyčejná hladká mouka, předchůdkyně dvounulky, později výběrové, 1.2 dkg droždí, 1 dkg cukru do kvásku, 5dkg margarinu, 1.5 dkg soli, neboť se jedná o slané pečivo, zadělávalo se vodou do konzistence těsta na koláče. Paní Margito, i kdybyste měla správný recept, tak banketky nikdy nebudou tak chutné, jako ty upečené v parní peci. Moje zkušenost.
Margita Melegova
Oblozene banketky jsem si kupovala na Hlavnim nadrazi kdyz jsem jela hladova z prace, jednou jsem je upekla, nebylo to ono, nevim jestli to byla moje chyba nebo nekdo dal nevyzkouseny recept, uz jsem se k banketkam nevratila.
Dana Puchalská
No ano, u nás se říká utopit mlynáře.
Alena Švancarová
To je pravda,vůbec jsem si to neuvědomila.Mléka a droždí je moc.
Květa Řičánková
Na 200 g mouky je 8 dl mléka a 10 dkg kvasnic hodně.
Dana Puchalská
Zdeni,ty mi děláš chutě. :-) :-) Banketky jsou mňamka č.1. Ano, dříve se prodávaly taky briošky. Ty jsem si ráda kupovala obložené vedle kina Metro.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.