Svět písniček a skladatelů první republiky 4 - Jiří Voldán, Karel Valdauf,  Václav Bláha a další
Foto: Archiv autora

Svět písniček a skladatelů první republiky 4 - Jiří Voldán, Karel Valdauf, Václav Bláha a další

1. 10. 2022

Dalšími velmi známými jmény byli skladatelé Jiří Voldán, Karel Valdauf nebo Václav Bláha. Od každého alespoň něco známého:

Skladatel Karel Valdauf, 1913 – 1982, je autorem více než 150 písní. Opět, jako většina jeho kolegů, pocházel z hudební rodiny. Studoval na vojenské hudební škole, poté hrál šest let u plukovní hudby v Plzni a později hrál ve vojenském a policejním orchestru na nerůznější hudební nástroje.  Po  2. světové válce  založil orchestr pod vlastním jménem. Orchestr Karla Valdaufa se stal
v Československu nesmírně populární a postupně se zařadil mezi špičkové dechové orchestry Evropy.

Jiří Voldán, 1901 – 1985, /vl.  jménem Jaroslav Hudec/ , patřil ke kmenovým autorům kabaretu Červená sedma, pro který napsal řadu písní. Později pokračoval i pro Pražský kabaret Karla Hašlera. V únoru 1948 se stal členem Akčního výboru pro prověření politické spolehlivosti ,,filmových novinářů a publicistů”. 

Václav Bláha

A ještě několik méně známých autorů velmi známých písní:

Těch velmi známých prvorepublikových skladatelů, textařů a jejich písní je skutečně mnoho. Nelze vše v tomto přehledu uvádět. Až mne překvapilo, kolik těchto písní z otcova archivu znám.

V závěru této kapitoly velká omluva. Jde mnohdy o nižší kvalitu zveřejněných skenů. Nebylo vůbec jednoduché kopírovat písně ze svázaných knih a přidělit jim tiskovou kvalitu. Snažil jsem se, aby byl hlavně text písní čitelný.

*

kultura vážná hudba
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Skoro všechny ty písničky znám,ani nevím odkud,asi z rádia po drátě,které jsme mívali.Neměli jsme ani televizi,ani normální rádio,ale i v tom po drátě se daly slyšet hry pro mládež,pohádky,Hajaja,i tyhle dechovky. Jako děti jsme moc nerozuměli textům a tak jsme si dali něco namáslovat, zhasínali amplióny a tak...
Jana Jurečková
Všechny tyto písničky znal můj tatínek.
Zdenka Jírová
To byly písničky hlavně mých rodičů, ale všechny znám a líbí se mi dodnes.
Jan Zelenka
Přátelé, děkuji za vaše příznivé ohlasy. Mne až překvapuje, že všechny písně, které jsem zatím zde prezentoval, znám a nejen melodie, ale většinou i texty. Asi proto, že otec byl muzikant a matka krásně zpívala. Už si vše nepamatuji. ještě bude poslední, pátý díl.
Marcela Pivcová
Dnes jsem si z not připomněla několik snad opravdu nejznámějších písniček, které pro milovníky dechovky jsou v rozhlase i v televizi stále hrané a oblíbené. Z nich si tedy hlavně pamatuji refrény (Sukýnka, Krinolína, Jetelíček u vody...). La Palomu kdysi nazpívala Marta Kubišová jako Volám: Na shledanou...
Věra Ježková
Jendo, to sis máknul. Je fajn si písničky připomenout.
Alena Švancarová
Moc hezké,zajímavé.Hodně těch písniček znám,tatínek byl muzikant,hrál v místní kapele a zpíval.A právě tyhle písničky.Červenou sukýnku mi zpívala babička RŮŽOVOU KRINOLÍNU jsem měla puštěnou,když přišel k nám domůj můj kluk,kterého jsem milovala,budoucí manžel.Písen severu - to byla písen mých rodičů,tatínek byl ze severu a tak když chodil s maminkou tak jí ji určitě zpíval.Vím,že byla hrána i na jeho pohřbu.Už nemám klavír,přehrála bych si podle not písničky,které jste sem dal.Moc pěkně jsem si zavzpomínala.Díky.
Rostislav Mraček
Zase fantastické! Zítra složím klarinet a něco si přehraju.
Martina Růžičková
Paráda! Mnohé z těch písniček znám z maminčina podání. Nejraději měla Píseň severu.
Zuzana Pivcová
Jsou to skvosty! Začala jsem si zpívat Ty máš kukadla jak zrcadla a vzpomněla při tom na 1. díl Básníků. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%