Ilustrační foto: Ingimage
Dobrým spáčům se infarkt vyhýbá. Nová studie prokázala souvislost spánku s kardiovaskulárními chorobami
14. 10. 2022Lidem, kteří málo a špatně spí, hrozí, že dostanou srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici. Naopak ti, kteří denně stráví kvalitním spánkem 7–8 hodin, mají riziko vzniku infarktu i mrtvice mnohem nižší.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
18.10.2022 09:21
Cítim se osvěžena po kvalitním spaní a někdy rozlámaná z málo spánku. Je to nevyzpytatelné a záleží na mnoha okolnostech, jak se vyspíme. Sami musíme vystihnout a snažit se vyvarovat věcí, které spánek narušují. Ne vždy se mi zadaří.
Marie Faldynová
17.10.2022 08:48
Mám tři děti a každé odmalička "spí jinak". Nevím, zda se člověk může v tomto směru změnit z vlastní vůle. Jsem ranní ptáče a i v důchodu vstávám brzy i když vlastně nemusím. Na noční směny jsem nepoužitelná, nejsem schopna tu probdělou noc dospat ve dne. Spím bez problémů, jsem za to ráda.
Lenka Kočandrlová
15.10.2022 11:30
Chodím si lehnout po desáté,pak si čtu a luštím.Zhasnu tak v ve třičtvrtě na 11 a obvykle hned usnu.Ve spaní se ale furt převaluji,při každé obrátce se proberu...Budím se svítáním,čili v této době je už třeba skoro 8,v létě jsem vstávala i v 6. Když se cítím málo vyspaná,tak si klidně jdu zase lehnout,i dopoledne,někdy odpoledne,tak na 1,5 hod. Abych se cítila lépe,jdu třeba do lesa na dřevo,nyní hrabu listí z našich obřích stromů.....Když se člověk venku vyvětrá,tak se mu pak lépe usíná.
Dušan Brabec
14.10.2022 19:00
Já spím tak dobře a kvalitně, že někdy usnu i na návštěvě. Ale známí mne už znají... Prostě úplně cítím, jak buňky v těle začnou vypínat a je to!
Jitka Caklová
14.10.2022 18:20
Věro, nemusí to tak být, stane se jen to, co si necháme "nacpat" do hlavy. Proto já opakuji, ani nevím po kom, "Není dobré věřit každému, ale ještě horší je nevěřit nikomu."
Eva Kopecká
14.10.2022 16:23
Řadu let nejlépe usínám za světla přes den nebo večer u potichu puštěné televize. Veškeré obecně platné řady na mě nezabírají. Například: Ve stejnou dobu, zásadně ne po jídle. Buď neusnu, nebo jsem za dvě hodinky vzhůru. Nejlépe se mi spalo, když jsem měla vstávat do práce. Přišla jsem z ní domů a dvě tři hodinky naspala deficit z noci. Co do práce chodit nemusím, spím v noci ještě hůř a přes den vůbec.
Jitka Caklová
14.10.2022 15:28
Dnes jsem dala do LÍBÍ odkaz na video a tam říkají naprosto přesně, k čemu ty všechny dobré rady jsou. Kdo se jimi chce řídit, ať se řídí, nic proti :-) Jen namísto "otrlé povahy" bych použila výraz "odolní lidé", kteří vydrží víc než jiní. Je to otázka základu. Osobně nejsem necitelný, cynický, bezohledný, ani bezcitný člověk, proto jsem asi nevydržela všechno.
Jana Šenbergerová
14.10.2022 14:43
Není nad dobré rady. Ne vždy a každému se to pořád daří. Je tolik faktorů, které tuto snahu ovlivňují nebo přímo hatí. Já už bych musela být po smrti. Zatím jsem jen po infarktu. :-) Tímto nijak výše uvedená zjištění nezlehčuji. Naopak upřímně závidím všem, kterým se daří uvedená doporučení dodržovat. Nicméně jaké si to uděláme, takové to máme. Jsou i otrlé povahy, které vydrží všechno.
Jitka Caklová
14.10.2022 11:50
Tak to je výborná zpráva. Mě sice nikdo nezkoumal, ale chodím spát s "čistou" hlavou a spím velmi dobře :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA