FOTO: Jitka Caklová
Nic není náhoda, vše, co se děje v přítomnosti, až s odstupem času dostává smysl
23. 9. 2022
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Caklová
24.9.2022 18:52
Toť otázka. Vzhledem k názvu článku je pro mě důležitější duchapřítomnost, ale nemám nic proti tomu, když druhý preferuje plnost :-)
VANDA Blaškovič
24.9.2022 18:43
Spíš bych řekla, že než duchapřítomnosti, tak duchaplnosti se meze nekladou....:)
Jitka Caklová
24.9.2022 16:17
A jinak, pro mě slast není rána, nýbrž vnitřní pocit štěstí a radosti.
Jitka Caklová
24.9.2022 16:04
Pane Dostale, z Vašeho pohledu určitě, jinak byste se utrpení nezmínil. Konec konců, já Vám svým článkem, ani příspěvkem nic nevnucuji, tak není zač děkovat. Ale klidně si poslužte, v psaní článků i v následující diskuzi se duchapřítomnosti meze nekladou :-)
Jiří Dostal
24.9.2022 15:47
:-) Diskutovat o vyznání je jako sahat do ran slasti i utrpení... :-) Děkuji, nechci... :-)
Jitka Caklová
24.9.2022 13:57
Dnešní společnost se skládá z jednotlivců. Pro mě nejsou špatné vzpomínky, když jsem se zbavila hořkosti v nich obsažených. Největším vykořeňovatelem pro mě byla škola od čtvrté třídy výše, známkování, hodnocení a soutěživost, která přešla v řevnivost. Od první do třetí třídy jsem chodila do jednotřídky, do budovy s nápisem na bílém oválu OBECNÁ ŠKOLA. Pan řídící nás učil psát, číst, počítat, namísto tělocviku s námi chodil do přírody a učil nás poznávat flóru i faunu. Každý žák si z domova přinesl lahvičku od francovky a v nice na schodišti byly vystaveny kytičky s nápisy. To byla idylka. Do čtvrté třídy přišla soudružka učitelka a ta se na mě podepsala se soudružskou dokonalostí nejvíc. Na druhém stupni to vygradovalo do naprosté absurdity. A čím ambicióznější rodiče, tím hůře. Jeden spolužák, protože měl špatné vysvědčení a strach z bití svým otcem, tak cestou ze školy spáchal sebevraždu a jiný žák, když dostal horší známku než trojku, tak dlouho brečel, že bude doma bit, až se nad ním soudruh učitel smiloval. Nakonec „s odřenýma ušima“ udělal SVVŠku a „vypracoval“ se na vedoucí místo vlivného úředníka. Další spolužák, kterému matikář říkal: "Pepiku, ty seš tak blbej, že z tebe nic nebude.", je do dnes velice žádaným pokrývačem. Nikdo nikoho nevykořenil, každý se vykořenil sám tím, že dobrovolně povinně předal vládu do špatných rukou a posílil tak vykořeněnou společnost. Co se děje v posledních dvou a půl letech je výsledkem 75 let trvajícího vykořeňování mocnými. Jsem ráda, že to konečně přišlo, aby se lidé probudili, dokud je ještě čas.
Anna Potůčková
24.9.2022 13:45
Jitko Tvůj článek se mě také moc líbí a jak píše přede mnou Jana Š. tak souhlasím že je každý svého štěstí strůjcem. Někdy ovšem tomu našemu štěstí musí pomoci někdo z přátel, někdo ze společnosti atd. Mnohdy sami nic nezvládneme. Jako příklad můžu uvést mé první setkání s manželem. Nebýt kamarádky, která jej pozvala na taneční zábavu asi bych jej do dnešního dne neznala. Takže za mé štěstí může další osoba.
Rostislav Mraček
23.9.2022 20:23
Moc pěkné vzpomínání i vyznání. A přeji vám, ať vám ta kondice vydrží!
Jana Šenbergerová
23.9.2022 18:35
K tomu mohu dodat jen: Každý svého štěstí strůjcem. Ty sis ho, Jitko, dokázala vytvořit, tak se ho drž.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA