Ilustrační foto: Ingimage
Dobrá rodina je výraz, který časem ztratil původní smysl
26. 9. 2022Toho se drž, je z dobré rodiny. To dříve bývalo poměrně často používané slovní spojení. Lidé si pod ním představovali muže a ženu, dobře finančně zabezpečené, s vysokým společenským postavením, kteří vychovali šťastné a úspěšné potomky.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Vladimír Mrázek
27.9.2022 23:46
Dobrá rodina pro mě neznamená to samé jako lepší rodina. U dobré rodiny nezáleží tolik na sociálním statutu jejich členů, ale na vzájemné soudržnosti, podpoře a dalších konzervativních hodnotách při výchově potomstva (slušnost,pracovitost,..).
Jana Šenbergerová
27.9.2022 15:54
Většinou spláče nad výdělkem každý, kdo si na něčem příliš zakládá, což platí i o dobré rodině. A navíc, co je dobré pro jednoho, nemusí být pro druhého. I děti z jedné "dobré" rodiny mohou tuto rodinu vnímat různě. Svým rodičům jsem vděčná za to, že mě živili, jak mohli, a hlavně mi pořád neorganizovali život. Společné vycházky do přírody nepochybně významně ovlivnily můj další život, ale v určitém okamžiku svého vývoje jsem je považovala za nutné zlo. Ani několik hodně tvrdých výchovných výprasků a opatření jim nemám za zlé, protože jinak jsem jim vděčná za takovou míru svobody, o jaké se dnešním dětem ani nezdá. Dopřála jsem ji i svým dcerám. Zatímco jedna toho uměla využít, druhá mi to vyčítá, protože se cítila málo opečovávaná. Já si myslela, že pro ně dělám to nejlepší, co mohu. Proto pojem "dobrá rodina" v mých očích neobstojí. A to nemluvím o svých sourozencích, kteří soužití v naší rodině viděli úplně jinak než já. Dobrý článek k zamyšlení. Je těžké zavděčit se všem.
Helena Štěpánková
26.9.2022 12:48
U nás se spíše říkalo "Je z lepší rodiny...", ale ve skutečnosti ta "lepš" rodina nebyla o nic lepší než "běžná" rodina, ba právě naopak.
Jiří Dostal
26.9.2022 12:43
:-) Problém funkcionální a intencionální výchovy, vlivu prostředí, síly tradic a vůle k přežití - "Odpusť, státe, jestli můžeš, že i naše rodina je tvým základem..." :-)
Hana Řezáčová
26.9.2022 09:15
Dobrá rodina - samozřejmě je to jinak, jak to bylo za první republiky - pan rada, paní radová, syn pan doktor, po svatbě je nevěsta - paní doktorová atd. ... Myslím si, že dobrá rodina je rodina tak jak má být - máma (nejlépe jedna), táta (nejlépe jeden), kteří se starají o své děti, chodí do práce, snaží se vést děti k tomu, aby se v dalším životě neztratily a taky jednou založily fungující rodiny ... Model máma máma, táta táta není častý, ale proč ne, když jsou všichni spokojeni a společný cíl je stejný jako v tradiční rodině ... Pokud děti v dospělosti se třeba často rozvádějí, nepracují, nestarají se o svoje děti atd., tak si nemyslím, že to vezme titul "dobrá rodina" té původní ( nebo naopak špatná, pokud nefungovala)) - nedá se to přece přetahovat po generace - mladí mají svoje životy, svoji zodpovědnost, zase svoje rodiny a je vše na nich ...
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA